Svetac dana

15. LIPNJA

Sveti Vid – dječak koji je podnio mučeništvo zbog kršćanske vjere Današnji je zaštitnik sveti Vid, dječak mučenik u vrijeme Dioklecijanovog i Maksimilijanovog progonstva…

Sveti Vid – dječak koji je podnio mučeništvo zbog kršćanske vjere

Rođen je oko 290. na Siciliji. O njemu ima malo izvjesnih povijesnih podataka, ali postoje mnoge legende. Prema predaji, još dok je bio dječak, vlastiti otac Hylas, poganski sicilijanski senator, tukao ga je i prisiljavao da se odrekne kršćanske vjere. Otac je kasnije oslijepio i žrtvovao rimskom bogu Jupiteru vola za ozdravljenje, ali uzalud. Ozdravio je po Vidovoj molitvi, ali je dječak u svojoj dvanaestoj godini ipak morao pobjeći u Lukaniju (danas talijanska pokrajina Basilicata), zajedno sa svojim učiteljem Modestom i njegovom ženom, odgojiteljicom Krescencijom, koji su ga i obratili na kršćanstvo i zbog toga bili izbičevani.

Preminuo je u 13. godini od posljedica mučenja

Putem im je hranu na brodić donosio orao. U Lukaniji je Vid liječio bolesnike, pa ga je car Dioklecijan zajedno sa skrbnicima pozvao u Rim da mu ozdravi sina od padavice. Vid mu je izliječio sina, ali nije htio žrtvovati poganskim bogovima pa je osuđen na smrt zajedno sa svojim skrbnicima. Bačen je u kotao vrućeg ulja iz kojeg je izašao nepovrijeđen; zatim su ga bacili u jamu gladnim lavovima, no on ih je blagoslovio pa su samo ležali do njegovih nogu. Nakon brojnih mučenja, anđeo ga je izveo iz tamnice i otpratio njega i skrbnike u Lukaniju, gdje su oko 303. godine preminuli od pretrpljenih muka.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh