Svetac dana

14. STUDENOGA

Sveti Nikola Tavelić – prvi hrvatski svetac Danas slavimo prvoga hrvatskog sveca, Nikolu Tavelića - franjevca, misionara i mučenika...

Kako su Nikola i njegova subraća obratili 50 000 krivovjeraca?

50 tisuća obraćenika

Rodio se u Šibeniku oko 1340. godine, iako se ponekad kao njegovo rodno mjesto spominje i Velim kod Stankovaca. Potekao je iz plemićke obitelji. Studirao je filozofiju i teologiju u Zadru ili Splitu. Franjevcem je postao u Bribiru, a za svećenika je zaređen oko 1365. godine. Kada je bosanski vikar fra Bartul Alverenski na poticaj pape Grgura XI. 1372. godine pozvao oko 60 redovnika iz raznih franjevačkih provincija kao misionare u Bosni, među njima je bio i Nikola. Punih 12 godina prolazio je područjem Bosne propovijedajući i svjedočeći Evanđelje. Kasnije je Bartul izvijestio papu Bonifacija IX. da su misionari obratili oko 50 tisuća bosanskih krivovjeraca, bogumila.

Odlazak u Svetu Zemlju

Godine 1384. Nikola je otišao u Svetu Zemlju i nastanio se u samostanu na Sionu. Ondje je učio arapski jezik, obilazio sveta mjesta i pripremao se za misionarski rad. U Jeruzalemu je držao propovijedi i nastojao obratiti muslimane na kršćanstvo. Zajedno s Deodatom iz Rodeza i Petrom iz Narbonnea (Francuska) te Stjepanom iz Cunea (Italija) nastupio je pred jeruzalemskim kadijom i svjedočio vjeru u Krista Gospodina.

Mučenička smrt

Osuđeni su na smrtnu kaznu, te su sva četvorica u Jeruzalemu podnijeli mučeničku smrt na današnji dan, 14. studenoga 1391. godine. Bili su zlostavljani tri dana, sasječeni i spaljeni. Izvještaj u Europu poslali su franjevac Martin iz Šibenika i Gerard Chalvet, gvardijan sionski, koji je bio nazočan izvršenju smrtne presude. Nikolu Tavelića slavili su kao sveca i mučenika u franjevačkom redu i u njegovu rodnom Šibeniku.

Molitva svetom Nikoli Taveliću u svakoj potrebi

Sveti Nikola,
tolikim si svojim štovateljima pritekao u pomoć u različitim potrebama
i tako ih utješio i obradovao.
Molim te da i meni pomogneš u mojoj potrebi
i tako me utješiš i obraduješ.
Isprosi mi od Boga milost (…)
ako je to na veću slavu Božju i moje spasenje. Amen.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh