Svetac dana

14. PROSINCA

Sveti Ivan od Križa – mističar, pjesnik i učitelj duhovnog života Dolazi iz siromašne obitelji, a najprije je radio kao bolničar. U Medini del Campo 1563. godine postao je redovnik karmelićanin, za svećenika je zaređen 1567. godine...

Sveti Ivan od Križa – pjesnik, mističar i učitelj duhovnog života

Današnji je zaštitnik sveti Ivan od Križa (San Juan de la Cruz), španjolski karmelićanin, mističar, pjesnik, prozaist i crkveni naučitelj.

Najprije je radio kao bolničar a 1563. godine je u Medini del Campo postao redovnik karmelićanin

Rodio se 24. lipnja 1542. godine kao Juan de Yepes Álvarez u španjolskom gradiću Fontiverosu. Dolazi iz siromašne obitelji.

Najprije je radio kao bolničar a 1563. godine je u Medini del Campo postao redovnik karmelićanin. Zaređen je 1567. godine, a studije je završio u Salamanki. U duhu strogosti reda radio je na reformi karmelićana. Pjesničkog senzibiliteta, teološki obrazovan, uspješno je surađivao sa svetom Terezijom Avilskom.

Gradio je stupnjeve unutarnjeg odvajanja od svijeta i postizanja duševnog mira do potpunog sjedinjenja duše s Bogom

Devet mjeseci u samici

U Duruelu je 1568. godine otvorio prvi samostan reformiranih bosonogih karmelićana. Unatoč suparništvu unutar reda, zbog čega je u Toledu bio devet mjeseci, 1577. i 1578., bio zatvoren u samici, kasnije je obnašao visoke dužnosti među bosonogim karmelićanima, a obavljao je i službu provincijala za Andaluziju (1585.-1587.). Od 1593. godine bosonogi karmelićani djeluju kao samostalna grana reda.

Gradio je stupnjeve unutarnjeg odvajanja od svijeta i postizanja duševnog mira do potpunog sjedinjenja duše s Bogom.

Jedan je od najznačajnijih španjolskih mističara i pjesnika. Njegova najvažnija pjesnička djela su Tamna noć duše, Duhovni spjev i Živi plam ljubavi. U njima su sažeta pjesnikova vjerska iskustva, te je u stihove pretočena njegova cjelokupna mistična doktrina. Dočarao ju je služeći se alegorijama i simbolima. Zbog jasnoće i izbjegavanja nesporazuma, služio se usporednim tumačenjem vlastite poezije, razlažući je u istoimenim proznim traktatima kojima je dodao i četvrti – Uspon na goru Karmel. U prozi je ostavio i zbirku Upozorenja i duhovne izreke, te nešto pisama. Njegovi poetski i prozni tekstovi, objavljeni posmrtno (1618. godine), odlikuju se visokom umjetničkom kvalitetom, misaonom dubinom, stilskom profinjenošću i izražajnom snagom pjesničkih slika.

U njoj se sakrij i uživaj i postići ćeš da će se ispuniti želje tvoga srca

Izvor njegovih nadahnuća – „Pjesma nad pjesmama”

Iz njegova unutrašnjeg žara i mističnih uzbuđenja ponikle su pjesme čarobnog sjaja i ljepote, za koje mnogi kažu da predstavljaju pravo čudo sklada, muzikalnosti, uzvišenih misli i žarkih predanja, stoga je rečeno da su te pjesme „djelo jednog anđela”. Izvor njegovih nadahnuća nalazi se u „Pjesmi nad pjesmama”, iz koje je preuzeo poetsku frazeologiju i teološko tumačenje sjedinjenja duše s Bogom (Zaručnice sa Zaručnikom).

Preminuo je na današnji dan, 14. prosinca 1591. godine, u gradu Úbedi (Andaluzija).

Molitva zaljubljene duše (sv. Ivan od Križa)

Gospodine Bože, Ljubljeni moj!

Ako te sjećanje na moje grijehe još zadržava da mi ne dadeš ono što te molim, čini, moj Bože, s obzirom na njih, kako hoćeš, jer to je stvar koju želim više od svega; ali, daj, radi po svojoj dobroti i milosrđu, pa ću te prepoznati po tome što mi ih opraštaš.

Ako pak čekaš na moja djela, da prema djelima uslišiš moju molbu, podaj mi ih ti i izvrši ih ti u meni, pa neka se ispuni tvoja volja u trpljenju što ga od mene hoćeš primiti. No ako ne čekaš na moja djela, na što drugo čekaš, preblagi Gospodaru moj? I zašto još oklijevaš? Jer ako ono što te molim u tvom Sinu ima, konačno, biti milost i milosrđe, primi moj obol, jer ga tražiš, i daj mi ono Dobro koje ti sam hoćeš da mi dadeš.

Tko se može osloboditi od ovih niskih ljudskih načina, ako ga ti ne uzdigneš k sebi u čistoj ljubavi, Bože moj? Kako će se k tebi uzdignuti čovjek rođen u zabačenosti i u blatu, ako ga ti, Gospodine, ne uzdigneš svojom rukom kojom si ga oblikovao? Nećeš mi, moj Bože, oduzeti ono što si mi jednom dao u svom jedinorođenom Sinu Isusu Kristu, u kojem si mi dao sve što tražim. Stoga ću se radovati u sigurnosti da nećeš kasniti ako te čekam.

Ali zašto ti, dušo moja, umećeš zakašnjenja, kad već ovoga časa možeš ljubiti Boga u svom srcu? Moja su nebesa i moja je zemlja. Moji su svi narodi. Pravednici su moji, moji su grešnici. Anđeli su moji, i Majka Božja i sve su stvari moje. I Bog je moj i za mene, jer je Krist moj i sav za mene. Što, dakle, tražiš i što pitaš, dušo moja? Tvoje je sve to i sve je to za tebe!

Ne skreći na manje i ne zadovoljavaj se mrvicama što padaju sa stola tvog Oca. Izađi i slavi se svojom slavom. U njoj se sakrij i uživaj i postići ćeš da će se ispuniti želje tvoga srca.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh