Svetac dana

14. LISTOPADA

Blaženi Roman Lisko ‒ nakon mučenja, u zatvoru glasno pjevao psalme Našu vjeru pokazuje naše ponašanje u nevoljama i progonstvima. Roman Lisko vjerovao je do samog kraja

Blaženi Roman Lisko

Imendani: Kalist I., Divna, Stanislav

Blaženi Roman Lisko (Lysko) ukrajinski je grkokatolički svećenik i mučenik, žrtva zločinačkog sovjetskog režima.

Rođen je 14. kolovoza 1914. u ukrajinskom gradu Gorodku. Završio je teologiju na Bogoslovnoj akademiji u Lavovu. Od 1938. bio je oženjen Neonilom Gunjovskom, a za svećenika ga je, 28. kolovoza 1941., zaredio ukrajinski grkokatolički mitroplit Andrej Šepticki.

Darovit mladić, ljubitelj umjetnosti i poezije, otac Roman djelovao je kao župnik u Lavovu i okolici, a posebno je bio aktivan u radu s mladima, zajedno sa suprugom Neonilom.

Sovjetska policija NKVD (KGB) uhitila ga je 9. rujna 1949., i zatvorila ga u Ulici Lonckoga, u zloglasnoj tamnici Ljukavjanki, jer se nije želio pridružiti ruskoj pravoslavnoj crkvi. Otac Lisko podvrgnut je groznim mukama i lišen svake hrane. Postao je poznat po glasnom pjevanju psalama kojima je nakon mučenja odjekivala njegova ćelija i cijela tamnica.

Kanonizaciji je bila nazočna i blaženikova supruga

Njegovi tamničari mislili su da mu se pomutio razum pa su ga živoga zazidali. Preminuo je u lavovskoj tamnici od muka i gladi na današnji dan, 14. listopada 1949. godine. Papa Ivan Pavao II. proglasio je oca Romana blaženim 27. lipnja 2001. godine u njegovu Lavovu, zajedno s još 24-ero ukrajinskih mučenika, žrtava sovjetskog režima. Proglašenju je bila nazočna i blaženikova supruga, 79-godišnja Neonila Lisko.

Sjetimo se danas svih svetaca, blaženika i mučenika istočnog obreda

Ovo je prigoda da se u svojim molitvama sjetimo svih svetaca, blaženika i mučenika istočnog obreda, koji su zbog svoje vjernosti Crkvi Kristovoj i nasljednicima svetog Petra minulih desetljeća i stoljeća bili izloženi poniženjima, progonima i mučenjima. Među njima su i mnogi hrvatski grkokatolici, izuzetno dragi i značajni suputnici u našoj crkvenoj i narodnoj povijesti.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh