Svetac dana

14. LIPNJA

Sveti Elizej – nastavio je djelo proroka Ilije Bio je Ilijin poslužitelj, a kad je Ilija uznesen ognjenim kolima na nebo, Elizej je naslijedio „obilje Ilijina duha“ i Ilijin plašt. Ostavio je snažan trag, a Gospodin je preko njega učinio mnoga čudesa…

Sveti Elizej – nastavio je djelo proroka Ilije

Današnji je sveti zaštitnik Elizej, starozavjetni prorok iz IX. stoljeća prije Krista. O njemu piše u starozavjetnoj Prvoj i Drugoj knjizi kraljeva. Rođen je u Abel-Meholahu, u dolini rijeke Jordana. Sin Šafatov, iz imućne obitelji, bavio se je poljodjelstvom. Za plugom ga je pronašao prorok Ilija, kad se je vraćao s gore Horeba. Ime Elizej dolazi od hebrejske riječi koja u prijevodu znači: „Bog koji pomaže“, „koji spašava“. Djelovao je u vrijeme sjevernih kraljeva Jorama i Jehua. Prema biblijskoj tradiciji bio je čudotvorac. Učenik proroka Ilije, spremno se je odazvao na njegov poziv i nastavio njegovo djelo. Bio je Ilijin poslužitelj, a kad je Ilija uznesen ognjenim kolima na nebo, Elizej je naslijedio „obilje Ilijina duha“ i Ilijin plašt.


Ostavio je snažan trag, a Gospodin je preko njega učinio mnoga čudesa, među njima i umnažanje kruha. Elizej je imao presudnu ulogu u vjerskom i političkom životu izraelskog naroda. Šezdeset godina, od 892. do 832., djelovao je kao prorok u Izraelu. Preminuo je u Samariji. U Crkvi je čašćen kao svetac pa su se prema predaji njegove relikvije prenosile u Aleksandriju, Carigrad i Ravennu. Štuju ga i pravoslavci, protestanti, Židovi i muslimani. Posvećena su mu mnoga naselja, župe, crkve i kapele diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh