Svetac dana

13. PROSINCA

Sveta Lucija – navjestiteljica velikog svjetla božićne noći Njezino ime znači „svijetla“ i na neki način naviješta veliko svjetlo božićne noći…

Sveta Lucija – navjestiteljica velikog svjetla božićne noći

Zbog ozdravljenja majke zavjetovala se na djevičanstvo

Danas slavimo svetu Luciju, djevicu i mučenicu iz Sirakuze na Siciliji. Prema predaji rodila se je oko 283. godine u Sirakuzi. Najstarije legende o njoj potječu iz 5. i 6. stoljeća. Zbog ozdravljenja majke zavjetovala se je na djevičanstvo, a svoj miraz razdijelila je siromasima. Njezin nesuđeni muž prijavio ju je poganskim vlastima zato što je bila kršćanka. Za cara Dioklecijana mučena je i, prema predaji, pogubljena 304. godine u Sirakuzi. Kasnije  legende tvrde da su ju prije smaknuća oslijepili, a prema nekima si je sama iskopala oči kako bi od sebe odvratila poganskog zaručnika. Neke pak legende tvrde da joj se vid vratio prije smrti. Zbog toga se u likovnoj umjetnosti najčešće prikazuje s očima na tanjuru ili pladnju.


U srednjem vijeku njezin je današnji blagdan bio dan primirja i sklapanja ugovora. Legenda prenosi da je svetica rekla sljedeće: „Kad čisto živim, tijelo je moje stan Duha Svetoga“. Poganskom mučitelju također je rekla: „Ako mi na silu oduzmeš čistoću, moja duša neće biti oskvrnjena, nego ću na nebu imati dvostruku krunu. Grijeh je samo ono što čovjek učini slobodnom voljom“. Krvnik ju je probo mačem. Njezino ime znači „svijetla“ i na neki način naviješta veliko svjetlo božićne noći. Uz njezin lik vezuju se razne legende i običaji u sjevernoj i istočnoj Europi. Na današnji dan u nekim se hrvatskim krajevima sadi pšenica da bi proklijala i zazelenila se o Božiću. U Sirakuzi se nalazi glasovita bazilika svete Lucije, odredište mnogih pobožnih hodočasnika.

Rimski kanon ili prva euharistijska molitva spominje Luciju poslije pretvorbe, a ušla je i u Litanije svih svetih. Kod nas se osobito štuje u Dubrovniku, gdje ima oltar u crkvi svetoga Vlaha. Zazivaju je kod sljepoće, očnih bolesti, epidemija, grlobolje i krvarenja, a zaštitnica je mučenika, slabovidnih osoba, slijepaca, pisaca, staklara, seljaka, težaka, sedlara, trgovaca, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Molitva svetoj Luciji za zdravlje očiju

O, sveta Lucijo, čije ime znači svjetlost, pun pouzdanja dolazim preda te tražeći te svetu svjetlost koja će mi vratiti oprez u izbjegavanju putova, grijeha i tame zabluda. Molim te, svojim zagovorom izmoli mi milost (…) i očuvanje svjetla u mojim očima, kako bih ga uvijek koristio u skladu s Božjom voljom. Dopusti, o blagoslovljena Lucijo, da poslije iskazanog divljenja i hvale za tvoju moćnu zaštitu na zemlji, uzmognemo se na kraju pridružiti k tebi u raju vječne svjetlosti božanskog Janjeta, tvog milostivog zaručnika Isusa. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Na vrh