Svetac dana

13. LIPNJA

Sveti Antun Padovanski – svetac cijeloga svijeta Za svećenika je vjerojatno bio zaređen 1219. godine. Zbog junaštva njihovih mučenika u Africi, zavolio je franjevce i stupio u njihov red. Tada je uzeo ime Antonio…

Sveti Antun Padovanski – svetac cijeloga svijeta

Današnji je sveti zaštitnik Antun Padovanski, potugalski franjevac, propovjednik i crkveni naučitelj. Rođen je 15. kolovoza 1195. u Lisabonu, kao Fernando Martins de Bulhões, potomak plemenite lisabonske obitelji. Kada mu je bilo 20 godina, stupio je u red regularnih kanonika svetog Augustina u Lisabonu, a zatim je prešao u samostan svetog Križa u Coimbri. Tamo je pomno proučavao Sveto pismo i djela svetih otaca, osobito svetog Augustina, što je za budućeg propovjednika bilo od najveće važnosti. Za svećenika je vjerojatno bio zaređen 1219. godine. Zbog junaštva njihovih mučenika u Africi, zavolio je franjevce i stupio u njihov red. Tada je uzeo ime Antonio. Kratko je, 1220. godine, djelovao kao misionar u Maroku. Pritisnut bolešću, želio se vratiti u domovinu, no zbog snažne oluje vratio se je na Siciliju.


Čeznuo je za mučeničkom krunom

Oko Duhova 1221. godine, susreo se u Asizu i sa svetim Franjom. Kao profesor teologije i glasoviti propovjednik, djelovao je u brojnim gradovima Italije i Francuske: Bologni, Padovi, Montpellieru, Toulouseu, Limogesu i drugima. Obilazio je gradove i sela, posvuda sijući sjeme vjere. Čeznuo je za mučeničkom krunom, propovijedi protiv krivovjeraca donijele su mu nadimak „malj heretika”, a kao mirotvorac nastojao je pomiriti zavađene i obnoviti zapušteni vjerski i ćudoredni život. U franjevačkom je redu obnašao mnoge dužnosti, među njima i službu provincijala. U svojim djelima, osobito u zbirkama propovijedi, iskazao se kao vrsni poznavatelj Svetog pisma, a njegovi govori odlikuju se izvanrednom toplinom, mističnim zanosom i štovanjem Majke Božje. Izričito je učio da je Marija dušom i tijelom uznesena na nebo. Pripisuju mu se mnoga čudesa i ukazanja. Preminuo je u Arcelli kraj Padove na današnji dan, 13. lipnja 1231. godine.

Svetim ga je 1232. proglasio papa Grgur IX., a crkvenim naučiteljem, 1946. godine, papa Pio XII. Zaštitnik je Portugala, Brazila, Padove, bolesnika, trudnica, ribara, mornara, putnika, staraca, te mnogih naselja, biskupija, župa, crkava i kapela diljem svijeta i hrvatskih krajeva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 146
  •  
  •  
  •  
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh