Svetac dana

13. KOLOVOZA

Blaženi Marko iz Aviana – slavio je svetu misu na bojišnici Na dan bitke, 12. rujna rano ujutro, otac Marko služio je misu na Kahlenbergu iznad Beča, kojoj su nazočili kralj Jan Sobieski i nadvojvoda Karlo Lotarinški. Zatim je poljski kralj sa svojom vojskom krenuo na Turke te spasio Beč i Europu.

Blaženi Marko iz Aviana

Osnovni podaci


• Rođen 1631. u Avianu (Italija)
• Preminuo 1699. u Beču (Austrija)
• Blaženim ga je 2003. proglasio papa Ivan Pavao II.
• Pripadao redu kapucina

Nekada nas oduševljenje za Boga ponese „presnažno”

Blaženi Marko iz Aviana (Marco d’Aviano), talijanski je redovnik kapucin, svećenik. Prvu je poduku primio od seoskog učitelja, a roditelji su ga dali na školovanje u isusovački zavod u Gorici. Bojažljivi dječak, sanjar, ponesen oduševljenjem, jednog se dana nakon povratka pitomaca sa šetnje nije javio prilikom prozivke. Pobjegao je kako bi na otoku Kreti obratio Turke. Nakon dva dana pješačenja, iscrpljen je pokucao na vrata kapucinskog samostana u Kopru. Njegova mladenačka kriza riješila se Božjim pozivom u samostan pa je 21. studenoga 1648. obukao kapucinsku redovničku odjeću u Coneglianu. Tada je u počast svojem ocu uzeo redovničko ime Marko.

Pomolio se i redovnica koja je 13 godina bila prikovana za krevet čudesno je ozdravila

1672. postao je poglavar kapucinskog samostana u Bellunu, a 1674. samostana u Oderzu. Težio je za samoćom i molitvom pa su ga poglavari na njegovu molbu premjestili u Padovu. Ondje je prigodom jednog svečanog govora zadivio uglednike toga grada i ubrzo došao na glas kao čudotvorac. 6. rujna 1676. molio je nad redovnicom Vincenzom Francesconi, koja je trinaest godina bila prikovana za krevet. Nakon Markova blagoslova čudesno je ozdravila. Glas o njemu pronio se izvan granica Italije pa su papi i Markovim poglavarima počeli pristizati zahtjevi da taj glasoviti apostol dođe i u njihove krajeve. 1680. Marko je počeo putovati diljem Europe, a njegove su propovijedi pratila mnoga čudesa. Prijatelj bolesnika i siromaha, u misionarskom je i apostolskom djelovanju posebno naglašavao važnost i djelotvornost „savršenog čina pokajanja”.

Misa na bojišnici

U njegovo su vrijeme Turci nadirali prema Europi. Potaknut žarom i živim preporukama pape Inocenta XI. Marko je na bojnom polju pozivao na slogu, hrabrio kršćanske vojnike, posebno hrabrog poljskog kralja Jana Sobieskog, kojeg je nagovorio da pritekne u pomoć Beču. Na dan bitke, 12. rujna rano ujutro, otac Marko je služio misu na Kahlenbergu iznad Beča, kojoj su nazočili kralj Jan Sobieski i nadvojvoda Karlo Lotarinški, te su se i pričestili. Zatim je poljski kralj sa svojom vojskom krenuo na Turke te spasio Beč i Europu. Trajan spomenik na taj znameniti događaj je kapela Sobieski na Kahlenbergu. Freska u kapeli prikazuje oca Marka i kralja Jana prilikom slavlja mise uoči velike bitke. Poljska vojska ostvarila je 12. rujna 1683. sjajnu pobjedu i Beč je uz Božju pomoć oslobođen. Papa je taj dan kršćanske pobjede posvetio Presvetom Imenu Marijinu.

Cappuccino

Zgodna anegdota govori kako je turska vojska u bijegu za sobom ostavljala velike količine jake, gorke kave. Prema Markovu savjetu kršćanski vojnici miješali su tu kavu s mlijekom i medom. Tako je nastao novi napitak koji su vojnici po svojem omiljenom duhovniku prozvali „kapuciner” ili „cappuccino”.

Čovjek izvanrednih sposobnosti i evanđeoski propovjednik

Otac Marko bolovao je od tumora koji ga je izjedao. Primio je sakrament bolesničkog pomazanja i obnovio redovničke zavjete a onda je, držeći u rukama križ, blago preminuo u Beču na današnji dan, 13. kolovoza 1699., u nazočnosti austrijskog cara Leopolda i carice Eleonore. Nakon svečanih pogrebnih obreda njegovo je tijelo našlo svoj konačni počinak u kapucinskoj crkvi u Beču, uz carske grobnice. Otac Marko iz Aviana bio je čovjek izvanrednih sposobnosti, svećenik, redovnik, evanđeoski propovjednik i Kristov svjedok u svim okolnostima. Vjerni službenik milosrđa i oproštenja, bio je duhovni iscjelitelj Europe, promicatelj mira, čudesni i strpljivi graditelj njezine slobode i jedinstva.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

  • 15
  •  
  •  
  •  
  •  
Klub prijatelja
Na vrh