Svetac dana

12. TRAVNJA

Sveti Josip Moscati – poznati liječnik, znanstvenik i istraživač koji je brinuo za spas duša svojih pacijenata Bio je član Kraljevske akademije kirurške medicine od 1911., upravljao je mnogim bolnicama i medicinskim društvima, predavao na brojnim sveučilištima i među prvima eksperimentirao s inzulinom u liječenju šećerne bolesti. Za vrijeme Prvog svjetskog rata organizirao je bolnicu za ranjenike

Sveti Josip Moscati – poznati liječnik, znanstvenik i istraživač koji je brinuo za spas duša svojih pacijenata

Današnji je sveti zaštitnik Josip (Giuseppe) Moscati, talijanski liječnik, znanstvenik i sveučilišni profesor. Rođen je 25. srpnja 1880. u Beneventu (Kampanija), 50 kilometara sjeveroistočno od Napulja, kao sedmo od devetoro djece ugledne činovničke obitelji. Od 1884. zbog očeva je posla živio u Napulju. Peppino, kako su ga od milja zvali, od malih je nogu bio pobožan. Osnovnu i srednju školu završio je s odličnim uspjehom, a 1897. upisao se je na medicinski fakultet u Napulju. Za vrijeme studija svoju je vjeru još više produbio i ojačao. Godine 1903. završio je medicinu, a 1904. počeo raditi kao liječnik.


Posvetio se ljudima s neizlječivim bolestima

Iskazao se je istinskim čovjekoljubljem i mnogim dobrim djelima. Posvetio se je ljudima s neizlječivim bolestima, organizirao posebnu njegu bolesnika zaraženih bjesnoćom, nakon erupcije Vezuva (1906.) spašavao je pacijente iz bolnice u naselju Torre del Greco, a za vrijeme epidemije kolere (1911.) iskazao je ogromnu požrtvovnost. Član Kraljevske akademije kirurške medicine od 1911., upravljao je mnogim bolnicama i medicinskim društvima, predavao na brojnim sveučilištima i među prvima eksperimentirao s inzulinom u liječenju šećerne bolesti. Za vrijeme Prvog svjetskog rata organizirao je bolnicu za ranjenike.

Sveti napuljski liječnik

Došao je na glas kao izvanredan dijagnostičar a kolege liječnici i bolesnici cijenili su ga zbog njegova znanja i brojnih vrlina. Siromahe je liječio besplatno, a zarađeni novac davao je u dobrotvorne svrhe. Uz svoju liječničku službu brinuo se je i za duševno stanje svojih pacijenata i za spas njihovih duša. Slavni liječnik, znanstvenik i istraživač, savjestan i zauzet u svojoj službi, nesebična i samilosna srca, bio je cijelim svojim bićem uzoran kršćanin. Svaki je dan odlazio na misu i pričešćivao se. Naročitu pobožnost gajio je prema Blaženoj Djevici Mariji i Bezgrešnom Začeću. U svojemu relativno kratkom životu učinio je mnogo toga, a bolovao je samo nekoliko dana. Preminuo je u Napulju na današnji dan, 12. travnja 1927. Sprovod mu je bio veličanstven i svi su govorili o „svetom napuljskom liječniku“. Blaženim ga je 1975. proglasio papa Pavao VI., a svetim 1987. papa Ivan Pavao II. Zaštitnik je liječnika, anatoma, patologa i  neženja.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel KatanovićBook.hr

  • 44
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh