Svetac dana

12. STUDENOGA

Sveti Jozafat – svetac ekumenizma Spomendan današnjeg mučenika podsjeća nas doziva nam u pamet da njegova svetkovina ima ekumensko značenje: stvarnost jedinstva u poštivanju opravdanih i zakonitih razlika.

Sveti Jozafat - svetac ekumenizma

Jozafat je imao povlasticu biti prvi novak bazilijanskog sjedinjenoga samostana Presvetog Trojstva u Vilni. Bilo mu je 20 godina kada je obukao redovničko odijelo. U taj stari red s bogatom tradicijom i duhovnošću unio je novi žar, nove ideje pod utjecajem isusovaca, koji su tada na teritoriju poljske države bili veoma aktivni.

Nakon njegove smrti mnogi su se obratili

Kao nadbiskupa svetog su Jozafata 12. studenoga 1623. ubila dvanaestorica zlikovaca, u Vitebsku, u Bijeloj Rusiji, jer je svojim djelovanjem za jedinstvo s Katoličkom Crkvom navukao na sebe mržnju pravoslavaca, koji su odijeljeni od Rima. Jozafat je svojim protivnicima govorio: »Vi me smrtno mrzite, dok vas ja sve nosim u srcu i bio bih radostan da za vas umrem.« Bile su to proročke riječi. Domogavši se građanske vlasti te iskoristivši trenutak političkih razdora u Poljskoj, ta dvanaestorica, naoružana sabljama i puškama, nahrupila je u Jozafatovo obitavalište te ga usmrtila.

Golo tijelo bacili su mu u rijeku Dunu. No, vjernici su čekali da dođu do njega i da ga časno sahrane. Njegova je smrt bila povod obraćenja mnogih, te početak učvršćenja unijatske Crkve. Jozafat je veoma brzo proglašen blaženim. Prigodom 300. obljetnice mučeničke smrti sv. Jozafata, papa Pio XI. izdao je encikliku Ecclesiam Dei, iz koje o svetom mučeniku donosimo ovaj izvadak: „Božja je Crkva sastavljena tako divnim određenjem da u punini vremenâ postane kao velika obitelj koja obuhvaća svekoliki ljudski rod. Znamo da je uz ostale odlične znake po božanskoj volji označuje ekumensko jedinstvo.”

Svetac ekumenizma

Njega s pravom priznajemo za stup istočnih Slavena. Jedva da je netko drugi više osvijetlio njihovo ime ili bolje pridonio spasenju. On je njihov pastir i apostol; pogotovo zato što je svoju krv prolio za jedinstvo svete Crkve. Štoviše, osjećajući da ga pokreće neki nebeski poticaj, shvatio je da za ostvarenje svetoga općeg jedinstva najviše može pripomoći tako da zadrži u jedinstvu opće Crkve istočni slavenski obred i bazilijansko ustrojstvo samostanskog života.

Spomendan sv. Jozafata, mučenika jedinstva, doziva nam u pamet da njegova svetkovina ima ekumensko značenje: stvarnost jedinstva u poštivanju opravdanih i zakonitih razlika.

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh