Svetac dana

11. SRPNJA

Sveti Benedikt – „otac zapadnog redovništva” Krilatica svetog Benedikta glasi: „Ora et labora! Moli i radi!” Poznato je i njegovo drugo geslo: „Odložite mačeve!” Svojim zajednicama kao glavno pravilo dao je ovaj program: „Božjem djelu ili Božjoj službi ništa drugo ne smije se pretpostaviti!” Zbog toga je benediktinski život uokviren i prožet svetom liturgijom...

Sveti Benedikt

Sveti Benedikt je osnivač benediktinskog reda, „otac zapadnog redovništva” i velikan zapadnoeuropske kršćanske kulture. Rođen je oko 480. u talijanskom gradu Norciji (Umbrija). Mladi rimski patricij stekao je naobrazbu u Rimu, povukao se 497. u pećinu na litici u pustom kraju (danas Subiaco, Lazio), gdje je živio kao pustinjak i okupljao učenike. Prema legendi tamo mu je hranu donosio pitomi gavran.

Sa svojim sljedbenicima oko 529. osnovao je i sagradio u Campagni samostan Monte Cassino, matičnu opatiju novog reda i središte vjerskog života kroz nekoliko stoljeća. Proučio je redovničko pravilo svetog Bazilija Velikog i na poticaj svoje sestre blizanke, Skolastike, napisao Redovnička pravila, prvi zakonik redovništva na Zapadu, koji je ujedinio rimsko pravno iskustvo (stabilnost, poslušnost) s kršćanskom pobožnošću (molitva) i praktičnim ciljevima (znanost, umjetnost, pismenost, poljodjelstvo, zanatstvo).

„Ora et labora! Moli i radi!”

Krilatica svetog Benedikta glasi: „Ora et labora! Moli i radi!” Poznato je i njegovo drugo geslo: „Odložite mačeve!” Svojim zajednicama kao glavno pravilo dao je ovaj program: „Božjem djelu ili Božjoj službi ništa drugo ne smije se pretpostaviti!” Zbog toga je benediktinski život uokviren i prožet svetom liturgijom. U tadašnjem svijetu, uzburkanom seobom naroda i vojnim pohodima, utemeljio je Europu rada i mira.

Posjedovao je dar proroštva i čitanja savjesti. Preminuo je 21. ožujka 547. u Monte Cassinu (danas provincija Frosinone, Lazio).

Njegovi benediktinci najstariji su katolički monaški red. Sve do XIII. stoljeća imali su izuzetno važnu ulogu u promicanju zapadnog kršćanstva. Iz benediktinskoga reda razvili su se mnogi drugi redovi i kongregacije (kamaldolezi, silvestrinci, valombrozi, cisterciti, trapisti). Danas red postoji kao unija 21 samostalnih samostanskih kongregacija te ima oko 200 samostana i opatija s oko 8 tisuća članova na svim kontinentima. Ženski red benediktinki osnovala je Benediktova sestra Skolastika. Danas benediktinke djeluju u oko 840 samostana s približno 16 tisuća redovnica u oko 60 kongregacija i federacija.

Posebnost medaljice svetog Benedikta

Vjerojatno ste mnogo puta čuli o snazi i zašiti koju pruža medaljica, odnosno križ sv. Benedikta. O čemu se točno radi?

U samom početku potrebno je razlučiti što se sve točno na medaljici nalazi i što označava.

S prednje strane medaljice nalazi se slika svetog Benedikta koji drži križ u desnoj ruci i „Sveto pravilo” u lijevoj ruci. Uz njega se na jednoj strani nalazi razbijena čaša iz koje izlazi zmija otrovnica, a na drugoj strani gavran. Iznad čaše i gavrana utisnute su riječi: „Crux Sancti Patris Benedicti” (Križ svetog oca Benedikta). Na samom rubu medaljice stoji zapisano: „Eius in obitu nostro praesentia muniamus” (Neka nas u času smrti naše zaštiti njegova prisutnost).

Sa stražnje strane medaljice nalazi se križ na kojem su utisnuta početna slova ovih riječi: „Crux Sacra Sit Mihi Lux” (Neka mi križ bude svjetlo) i početna slova riječi: „Non Draco Sit Mihi Dux” (Neka mi zmaj ne bude vođa). Oko samog križa nalazimo početna slova riječi „Crux Sancti Patris Benedicti” (Križ svetog oca Benedikta). Na obodu su utisnuta početna slova dvostiha: „Vade Retro, Satana, Nunquam Suade Mihi Vana ‒ Sunt Mala Quae Libas, Ipse Venena Bibas” (Odlazi Sotono, ne savjetuj me ispraznostima – zlo je to što nudiš, sam pij svoj otrov). Na vrhu samog križa možemo vidimo utisnute riječi Pax (Mir) ili monogram I H S (Isus).

Oprosti vezani uz medaljicu

Papa Benedikt XIV. je 1742. u breveu (kratkoj ispravi) medaljici sv. Benedikta podijelio potpuni oprost uz određene uvjete (ispovijed, pričest, molitva na nakane Sv. Oca) na blagdane: Božić, Bogojavljenje, Svijećnicu, Uskrs, Spasovo, Duhove, Presveto Trojstvo, Tijelovo, Veliku Gospu, Bezgrješno začeće, Malu Gospu, Sve svete, Sv. Benedikta (11. srpnja) ako barem jednom u tjednu:

  1. mole krunicu ili
  2. poučavaju u vjeri ili
  3. posjete bolesnike ili
  4. daju milostinju siromasima ili
  5. dođu na sv. misu.

Oni koji nose medaljicu sv. Benedikta i ispunjavaju sljedeće uvjete zadobit će potpuni oprost na smrtnomu času:

  1. ako preporučuju dušu Bogu
  2. ako se ispovjede i pričeste ili (ako to nije moguće) zazovu sveto ime Isusovo uz skrušeno kajanje.

No, mora se istaknuti jedna osnovna i bitna stvar, koja vrijedi kako za medaljicu sv. Benedikta, tako i za ostale nabožne predmete. Posjedovanje i korištenje bilo kojeg nabožnog predmeta služi kao podsjetnik na Boga, Njegovu Veličinu i Njegovu snagu i usmjeruje nas prema služenju Bogu i bližnjima. Medaljica, a tako i bilo koji drugi nabožni predmet, nikako se ne smije poistovjećivati s amajlijom ili nekakvim čudotvornim ili čarobnim predmetom.

Molitva svetom Benediktu za obranu od Zloga

Sveti Benedikte, ti si se potpuno predao Bogu i živio si samo za njega. Svojim primjerom, svojom vjerom i svojom ljubavlju prema Bogu potaknuo si tolike plemenite duše da prihvate ideale redovničkog života. Svetošću svoje duše i poučljivošću od Duha Svetoga odupro si se Sotoninoj moći da istrgneš od njegove vlasti duše koje je on htio zauvijek upropastiti. Oče Benedikte, zagovaraj nas kod Boga da privučeš k sebi sve duše koje poput tebe žele živjeti u vjernosti Evanđelja. Sveti Benedikte, brani nas od Zloga koji hoće da zastranimo s Božjeg puta, puta dobra, ljubavi i istine. Zaštiti nas od neprijateljevih zasjeda, spasi nas od njegovih zamki, učvrsti nas protiv napasti i budi uz nas na našem smrtnom času. Sveti Benedikte, miljeniče Božji, udalji od nas sile zla i nauči nas da u svakom času sačuvamo mir srca. Amen.

LITANIJE SVETOG BENEDIKTA

Gospodine, smiluj se!
Kriste, smiluj se!
Gospodine, smiluj se!
Kriste, čuj nas!
Kriste, usliši nas!

Oče nebeski, Bože, SMILUJ NAM SE!
Sine, Otkupitelju svijeta, Bože…
Duše sveti, Bože…
Sveto Trojstvo, jedan Bože…
Sveta Marijo, slasti monaha, MOLI ZA NAS!
Sveti oče Benedikte, MOLI ZA NAS!
Milošću i imenom blagoslovljeni…
Sveti Benedikte, Božji čovječe…
Podaritelju svetog Pravila…
Mužu čestita života…
Biseru svetosti…
Ljubitelju samoće…
Slugo Isusa Krista, istinskog kralja…
Štovatelju Kristova križa…
Zaljubljeniče u molitvu…
Preziratelju duha svijeta…
Pobjedniče zlih duhova…
Pomoćniče u napastima…
Oče monaha…
Uzore cenobita…
Uglede posvećena života…
Ustanovitelju kuće Božje…
Upravitelju kuće Božje…
Vođo Kristovih vojnika…
Navjestitelju Božjeg djela…
Primjere rada i reda…
Naučitelju svetog straha…
Učitelju poslušnosti…
Pokazatelju šutljivosti…
Primjere poniznosti…
Uzore sabranosti…
Uvoditelju dobre revnosti…
Djelotvoritelju ljubavi…
Putokaze mira…
Ohrabrenje klonulih…
Olakšanje slabih…
Ublaženje jakih…
Uzore duhovnih vođa…
Utjeho umirućih…
Uresu Crkve…
Zaštitniče Europe…
Veliki čudotvorče…
Naša radosti…

Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, oprosti nam Gospodine.
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, usliši nas, Gospodine.
Jaganjče Božji koji oduzimaš grijehe svijeta, smiluj nam se, Gospodine.

POMOLIMO SE:

Svemogući vječni Bože, koji si svetog Benedikta počastio darom svoje velike ljubavi, da bi po njemu nebrojene duše došle k Tebi.

Ponizno te molimo, po njegovim zaslugama, ražari naša srca ognjem svoje ljubavi da hrlimo k vrhuncima svetosti i slave.

Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh