Roditelji i djeca

IDEJE STRUČNJAKA

11 načina kako potaknuti djecu da zavole čitanje Čitanje i pisanje je univerzalan poticaj za razvijanje uma za koji nam nisu potrebne kreditne kartice već samo odlazak u knjižnicu i malo mašte. Pored tolikih računalnih igrica i skupih igračaka, pitanje je kako možemo djeci približiti dobre stare priče da se u njih zaljube. Želite da i vaša djeca zavole čitanje? Donosimo nekoliko ideja stručnjaka o pristupačnim načinima kako rasplamsati djetetovu ljubav prema čitanju i pisanju

Foto: Figulus

Čitajte djeci naglas

Mislite da je lako? Stručnjaci za razvoj djece slažu se da je čitanje djeci prvi i najvažniji način kako ih zainteresirati za pisanu riječ. Kako možete čitanje približiti djeci kroz igru i uživanje?

Započnite tako da stvorite uzbudljivu atmosferu pitajući se što piše u novoj knjizi. Pročitajte prvu stranicu tako da ih namamite na otkrivanje tajne, neka najava bude zadivljujuća i neka izgleda kao važna pozivnica. Nakon toga istaknite ime autora i ilustratora te pročitajte njihove posvete tako da se djeca mogu poistovjetiti s ljudima koji su stvorili knjigu. Čitajte različitim glasovima za različite likove. Neka kraj knjige tako i zvuči- završite priču pravilnim ritmom, osjećajem ili uzbuđenjem onako kako vam odgovara.

Čitajte djeci najbolje priče

Budite izbirljivi kad se radi o pričama koje čitate djeci. Izdvojite vrijeme da biste djeci pažljivo odabrali literaturu, a time im iskazujete poštovanje i suosjećajnost. Odlične dječje priče mogu biti pravi temelj za izgradnju opće kulture. Sjetite se samo opusa Ivane Brlić Mažuranić. Ili klasika poput Hansa Christiana Andersena koji je pun analogije i simbolizma koje će djeca pamtiti sve do odrasle dobi.

(U biblioteci Figulus možete pronaći neke zanimljive naslove: Biblijkse priče za djecu i mlade; Papina mačka; Zagonetka u snijegu; Svaka cura ima svoju priču….)

Dopustite djeci da ih ponese strast za čitanjem

Što god to bilo – o konjima, mostovima, kamionima, kraljicama, bubama… Kada čovjek uđe duboko u ono što radi, nastupa pravo učenje i razmišljanje.

Ispunite život svoje djece bogatim iskustvom

Odvedite ih na besplatne festivale i koncerte, na farme i u gradove, muzeje i galerije umjetnina. Puštajte zmajeve, šetajte uz rijeku, promatrajte prirodu i životinje. Ovakve uspomene potaknut će ljubav prema čitanju, pisanju i prepričavanju.

Igrajte se pričanja priča

„Srećom, nažalost“ je igra u kojoj prva osoba započne priču i kaže „nažalost“. Sljedeća osoba nastavi priču i doda „srećom“ i tako dalje.

„Šapni riječ“ je igra u kojoj djetetu koje je u sredini drugo dvoje djece šapne u svako uho po jednu riječ. Tada dijete mora ispričati priču koristeći dvije riječi koje je čulo, a ostali moraju pogoditi koje su to dvije zagonetne riječi bile.

„Staklenka s pričom“ je igra u kojoj morate napuniti staklenku različitim sitnim igračkama. Izvucite nekoliko igračaka pomoću kojih ćete složiti priču. Probajte započeti s „Jednom davno…“ nakon čega slijedi zaplet koji ćete razriješiti s „Jednoga dana…“.

Nastavak teksta možete pročitati na portalu Žena vrsna.

Amy Suardi – Frugal Mama; Žena vrsna; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh