Svetac dana

10. TRAVNJA

Sveti Mihael de Sanctis – uz pomoć nadnaravnih darova obratio je mnoge grešnike U 11. godini ostao je bez oca i od rane je mladosti želio postati redovnik, ali njegova je rodbina to priječila. Napokon je 1603. godine primljen u samostan trinitaraca u Barceloni, a nakon položenih zavjeta u samostanu svetog Lamberta u Zaragozi, 1607., stupio je u Madridu u strožu granu istoga reda - bosonoge trinitarce

Sveti Mihael de Sanctis – uz pomoć nadnaravnih darova obratio je mnoge grešnike

Današnji je sveti zaštitnik Mihael de Sanctis, katalonski bosonogi trinitarac. Rodio se kao Miguel Argemir 29. rujna 1591. u katalonskom gradu Vicu. U 11. godini ostao je bez oca i od rane je mladosti želio postati redovnik, ali njegova je rodbina to priječila. Napokon je 1603. godine primljen u samostan trinitaraca u Barceloni, a nakon položenih zavjeta u samostanu svetog Lamberta u Zaragozi, 1607., stupio je u Madridu u strožu granu istoga reda – bosonoge trinitarce. Studirao je na slavnim andaluzijskim sveučilištima u Sevilli i Salamanki, položio svečane zavjete u gradu Alcalá de Henares i postao svećenikom.


Mistični darovi

Potpuno posvećen molitvama i pokori, bio je obdaren mističnim darovima i često je za vrijeme mise padao u zanos. Njegovi poglavari smatrali su da njegovi nadnaravni darovi trebaju služiti i drugima, te da ga treba poslati u vanjski apostolat. Doista, njegove nadahnute propovijedi i mistični zanosi obratili su mnoštvo grešnika. Mnogi pokajnici dolazili su mu plačući na ispovijed.

Neko vrijeme obavljao je dužnost zamjenika poglavara u Baezi, a zatim je 1622. izabran za poglavara samostana trinitaraca u Valladolidu, gdje se tada nalazio španjolski kraljevski dvor. Kralj Filip III. pitao ga je o mnogim duhovnim stvarima za savjet. Napisao je zapaženu raspravu „O miru duše‟ te je ispjevao kantik o putu sjedinjenja s Bogom. Preminuo je na današnji dan, 10. travnja 1625., u Valladolidu (Castilla y León). Blaženim ga je 1779. proglasio papa Pio VI., a svetim 1862. papa Pio IX. Zaštitnik je osoba koje boluju od raka, rodnoga grada Vica te brojnih naselja, župa i crkava diljem svijeta.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

  • 33
  •  
  •  
  •  

Portal Book.hr osim tekstova iz tiskanoga izdanja časopisa Book, nudi dodatne zanimljive i važne teme. Naša je želja doprijeti do ljudi, posebno mladih, koji su iz bilo kojeg razloga privremeno ili trajno odustali od Boga i/ili Crkve; želimo im ponuditi Božju riječ na način na koji će je moći shvatiti i prihvatiti. Jednako tako želimo onima koji su u vjeri pomoći da ustraju i da napreduju u svojem odnosu prema Bogu i prema Crkvi.

Ponosni član obitelji Rhema

Zaklada Rhema

Pratite nas

Pratite nas na Facebooku Pratite nas na Instagramu Pratite nas na Twitteru Pratite nas na Youtubeu

Kontakt

PORTAL I ČASOPIS BOOK
Franje Gažija 2
48 000 Koprivnica, HrvatskaTelefon: +385 (0)95 206 5421 | +385 (0)48 210 104

Sva prava pridržana © 2017. Ustanova Kristofori. Izrada: Kosinus.hr

Na vrh