Brak i odnosi

VRUĆE TEME U BRAKU

10 tajni sretnog braka Od svih savjeta koje možemo dobiti o braku najbolji su oni koji dolaze od sretno oženjenih muževa i žena! Ovo su upravo takvi savjeti

Nekoliko 'tajni' onih koji su u sretnom braku

Foto: Shutterstock


 

Ovi savjeti samo su od nekih izvrsnih savjeta koji se nalaze u knjizi „Vruće teme“.

 

1. Nikada nemojte biti ljuti u isto vrijeme. Netko od vas mora biti miran. Sjetite se da: Blag odgovor ublažava jarost, a riječ osorna uvećava srdžbu (Izr 15).

2. Nikada ne vičite jedno na drugo – osim ako kuća gori, tada je vikanje obavezno. Smrt i život u vlasti su jezika, a tko ga miluje, jede od ploda njegova (Izr 18,21). Vikanjem pokazujemo samo da smo „jaki na riječima“. Kada koristimo uvredljive riječi, napadamo osobnost našega supružnika. Stara dječja poslovica koja kaže „šiba i kamenje mogu mi polomiti kosti, ali me riječi tuđe neće slomiti nikada“ okrutna je laž. Šiba i kamenje nam mogu ozlijediti tijelo, ali riječi uvrede nas mogu potaknuti na negativno shvaćanje samih sebe i na neispravno gledanje na svoju osobnost.

3. Ako netko baš mora pobijediti u svađi, prepustite to supružniku. Luđak se smatra mudrim kada šuti i razumnim kad susteže svoje usne (Izr 17,28).

4. Ako morate uputiti kritiku, izrecite ju kratko i s ljubavlju. Upamtite, sljedeći put ćete možda vi biti na tapeti, stoga budite blagi. Mudar srcem naziva se razumnim i prijazne usne uvećavaju znanje (Izr 16,21). Provjerite prolazi li kritika koju namjeravate izreći ova tri kriterija: je li istinita, je li ljubazna, je li potrebna.

Za svađu je potrebno dvoje a osoba koja je kriva najčešće će voditi glavnu riječ

5. Nikada se ne vraćajte na pogreške iz prošlosti. S njima ste završili, ostavite ih na miru. (Ljubav) ne pamti zlo (1 Kor 13,5).

6. Nemojte nikada ići spavati posvađani. Ako se ljutite, ne griješite! Neka sunce ne zađe nad vašom srdžbom (Ef 4,26). Phyllis Diller je rekla: „Nikada ne liježite u krevet ljuti – ustanite i svađajte se.“ Iako nam je teško ne poslušati njezin savjet, ipak ćemo se složiti da je bolje problem riješiti sljedeći dan. U većini slučajeva, uzavrele emocije mogu se smiriti tek nakon prospavane noći; tada je moguće pronaći rješenje bez međusobnog ranjavanja.

7. Trudite se svom supružniku uputiti kompliment ili lijepu riječ barem jednom dnevno. Riječi kazane u pravo vrijeme zlatne su jabuke u srebrnim posudama (Izr 21,11). Ne bi vam trebalo biti teško sjetiti se lijepih riječi. Na kraju krajeva, vaš je supružnik bio dovoljno pametan da se vjenča za vas – to je dovoljan razlog za lijepu riječ.

Radije zanemarite cijeli svijet nego jedno drugo

8. Kada pogriješite, budite spremni to priznati i moliti za oproštenje bez smišljanja isprike za loše ponašanje. Neiskreno je ispričati se bez iskrena kajanja. Otpusti nam duge naše, kako i mi otpuštamo dužnicima našim (Mt 6,13).

9. Za svađu je potrebno dvoje a osoba koja je kriva najčešće će voditi glavnu riječ. Voltaire je rekao: „Ako dvije strane dugo raspravljaju, znači da su oboje u krivu“. (Je li on bio oženjen?) Obilje riječi ne biva bez grijeha, a tko zauzdava svoj jezik, razuman je (Izr 10,19).

10. Radije zanemarite cijeli svijet nego jedno drugo. Amen!

Vruće teme; Prvo izdanje; Autori: Steve i Annie Chapman; što supruznici ne govore jedno drugome; Izdavač: Figulus

Iz knjige „Vruće teme“ autorâ Stevea i Annie Chapman. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje.

KNJIGA JE NA RASPRODAJI! Kupiti ju možete za samo 45 kuna ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh