Svetac dana

10. SVIBNJA

Blaženi Ivan Merz – Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja Svjestan da će umrijeti mlad, prikazao je na samrti svoj život kao žrtvu dragom Bogu za hrvatsku mladež. Tisućama mladih postao je primjer i uzor kršćanskog života...

Blaženi Ivan Merz – „Istaknuti laik u svjedočenju Evanđelja”

Blaženi Ivana Merza poznati je apostol-laik Crkve u Hrvata. Rodio se je 16. prosinca 1896. u Banjoj Luci, kao sin austrijskog časnika, upravnika banjalučke željezničke postaje. Gimnaziju je završio u rodnom gradu, a godine 1914. pozvan je u vojsku i do kraja I. svjetskog rata boravio je na talijanskoj bojišnici. Boravak na ratištu, gdje je svakodnevno gledao smrti u oči i bio izložen stradanjima, probudio je njegovu vjeru i učvrstio kršćanski pogled na svijet. Po završetku rata, od 1919., studirao je književnost u Beču i Parizu, a doktorirao je 1923. u Zagrebu. Predavao je francuski jezik i književnost u nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji, a privatno je studirao kršćansku filozofiju i teologiju. Jedan je od pokretača i dužnosnika Katoličke akcije, Hrvatskog orlovskog saveza i Hrvatskog katoličkog pokreta. Bio je primjer i simbol moderne svetosti, ljubavi prema bližnjemu, istinske dobrote i požrtvovnog darivanja, jedan od najvećih pobornika liturgijske obnove i euharistijskoga života u hrvatskom narodu. Kao duhovni pisac bavio se je književnim i crkvenim temama u duhu obnove. Nakon operacije sinusa, obolio je od meningitisa i okrijepljen otajstvima vjere preminuo je na današnji dan, 10. svibnja 1928, u Zagrebu, u 32. godini života.

Sv. Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim

Svjestan da će umrijeti mlad, prikazao je na samrti svoj život kao žrtvu dragom Bogu za hrvatsku mladež. Tisućama mladih postao je primjer i uzor kršćanskog života. Nakon njegove smrti objavljeni su, među ostalim, zbornik „Božji čovjek Hrvatske – dr. Ivan Merz“ (1938.) i „Put k suncu: odabrani tekstovi iz dnevnika i ostalih spisa“ (1978). Njegovi zemni ostaci preneseni su 1977. iz zagrebačkog groblja Mirogoj u baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, kamo je za života svakodnevno dolazio na misu, pričest i križni put. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim 22. lipnja 2003., u njegovom rodnom gradu. Zaštitnik je mnogih ustanova, učilišta, župa i crkava (Zagreb-Špansko, Slatina, Ljubina-Čemerno kod Ilijaša).

 

Grob i slika bl. Ivana Merza u potresu 2020. u Zagrebu ostali neoštećeni

U razornom potresu koji je pogodio Zagreb u nedjelju 22. ožujka 2020. ujutro, uz ostale sakralne objekte u Zagrebu, stradala je i bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici, no grob i slika blaženog Ivana Merza ostali su neoštećeni, izvijestila je Postulatura bl. Ivana Merza. Više o svemu pročitajte ovdje.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh