Hrvatska

VOLONTERI U PALIJATIVNOJ SKRBI LA VERNA

10. OBLJETNICA DJELOVANJA UDRUGE VOLONTERA KOJI POMAŽU UMIRUĆIMA „Velika je čast provoditi svoje slobodno vrijeme uz bolesnika na kraju njegova života i čuvati njegovo ljudsko dostojanstvo” Proširite ovu vijest kako bi došla do onih kojima treba ovakva pomoć, jer tko ne bi htio svoje posljednje dane provesti u svojim domovima uz članove svoje obitelji?

Foto: Udruga „Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna“


 

„Lijepo je i korisno volontirati u udruzi La Verna. Velika je čast provoditi svoje slobodno vrijeme uz bolesnika na kraju njegova života i čuvati njegovo ljudsko dostojanstvo.“ (Dragica Kipson, volonterka Udruge)

Udruga „Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna“ obilježava deset godina svoga djelovanja. Tim povodom upoznajemo se s njihovim radom.

Volonteri pružaju podršku palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima, odlazeći u kućne posjete umirućim osobama i članovima njihovih obitelji, nudeći im svoju prisutnost, ljudskost, razgovor, šutnju, poneku praktičnu pomoć…

 Udruga „Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna“ osnovana je 2017. godine s ciljem da nastavi razvijati projekt volontera u palijativnoj skrbi koji je pokrenut 2009. godine u sklopu Franjevačkog svjetovnog reda, Mjesno bratstvo Kaptol. Udrugu čine volonteri koji pružaju podršku palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima, u najvećoj mjeri odlazeći u kućne posjete umirućim osobama i članovima njihovih obitelji, nudeći im svoju prisutnost, ljudskost, razgovor, šutnju, poneku praktičnu pomoć i pomoć u administraciji, olakšavajući im situaciju u kojoj su se našli.

U nastojanju pružanja što kvalitetnije usluge, Udruga se povezuje i umrežava s ostalim dionicima u palijativnoj skrbi, posebice s Mobilnim palijativnim timovima Domova zdravlja, bolnicama, centrima za socijalnu skrb, domovima za starije osobe i svim drugim službama koje bi mogle pomoći bolesniku i njegovoj obitelji. Usluge koje pruža udruga svojim korisnicima potpuno su besplatne i na taj način dostupne svima bez obzira na materijalno stanje.

Usluge koje pruža udruga svojim korisnicima potpuno su besplatne i na taj način dostupne svima bez obzira na materijalno stanje

Udruga La Verna kao organizator volontiranja dobila je 2018. godine od Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku „Državnu nagradu za volontiranje“.

Misija Udruge je doprinijeti razvoju sustava palijativne skrbi, povećati dostupnost i kvalitetu palijativne skrbi za osobe koji svoje posljednje dane često žele provesti u svojim domovima uz članove svoje obitelji. Ovo se prvenstveno želi postići jačanjem uloge volontera, povezivanjem s ostalim dionicima palijativne skrbi te povećanjem informiranosti i senzibiliziranosti stručne i opće javnosti za palijativnu skrb.

Misija Udruge je doprinijeti razvoju sustava palijativne skrbi za osobe koji svoje posljednje dane često žele provesti u svojim domovima uz članove svoje obitelji

Cilj udruge je doprinijeti svetosti ljudskog života i očuvati istinsko dostojanstvo ljudske osobe stavljajući u središte palijativnog bolesnika i njegovu obitelj, poštujući njihove fizičke, psihičke, socijalne i duhovne potrebe te tako utjecati na poboljšanje kvalitete života društvene zajednice.

Svečano obilježena obljetnica

U nedjelju, 24. studenog 2019. u organizaciji udruge Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna i pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Grada Zagreba i Stručne službe zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, u prostoru Hrvatskog glazbenog zavoda svečano je obilježena deseta obljetnica okupljanja volontera u palijativnoj skrbi.

Svečanosti su nazočili izaslanica ministra zdravstva voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite dr. Sanja Predavec, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba doc. dr. sc. Olivera Majić, zamjenica gradonačelnika, potom Romana Galić, univ.spec.act. soc, pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom sa suradnicima te Željka Josipović – Jelić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo sa suradnicima. Među uzvanicima su bili i brojni suradnici udruge među kojima dr. Vlasta Vučevac, predsjednica Hrvatskog društva za palijativnu medicinu HLZ-a, mr. sc. Lidija Fumić Dunkić, predsjednica Povjerenstva Grada Zagreba za palijativnu skrb, te dugogodišnji stručni suradnici udruge: mr.sc. palijativne skrbi Renata Bermanec, doc. dr. sc. Aleksandar Džakula, doc. dr. sc. Marta Čivljak, bacc. med. techn. Nataša Dumbović, Zdenka Pantić, prof., te članovi mobilnih palijativnih timova.

Od 2009. u rad Udruge je aktivno bilo uključeno 94 volontera koji su volontirali ukupno 18 117 sati. To su vrijeme oni uglavnom provodili uz krevet naših sugrađana koji su na smrt bolesni, u razgovoru i druženju s njima i članovima njihovih obitelji

Predsjednica udruge Blaženka Eror Matić u svom govoru osvrnula se na desetogodišnji rad udruge i postignuća na području palijativne skrbi istaknuvši:

„Od 2009. godine, kada smo počeli s grupom za palijativnu skrb pri Franjevačkom svjetovnom redu, do danas, u udruzi La Verna, u naš rad aktivno je bilo uključeno 94 volontera koji su volontirali ukupno 18 117 sati. To su vrijeme oni uglavnom provodili uz krevet naših sugrađana koji su na smrt bolesni, u razgovoru i druženju s njima i članovima njihovih obitelji.

U proteklih deset godina svoje povjerenje ukazalo nam je 414 obitelji. Ovu svečanost upriličili smo kako bismo zahvalili za svaku molitvu, svaku dobru riječ, svaku kunu koje pokazuju snagu zajedništva“, nastavila je Eror Matić te zaključila:

„Posebno želimo zahvaliti našim korisnicima koji nas s povjerenjem primaju u svoje domove i s nama s povjerenjem dijele svoje teškoće. Svojim angažmanom želimo im reći koliko su važni za zajednicu i onda kada su slabi. Sam Isus nam je ponajviše dao upravo s križa.“

„Volonteri imaju nezaobilazno i važno mjesto u skrbi za umirućeg i doprinose kvaliteti njihova života. Unose smirenje u trenucima kada se više ne može puno učiniti, ali kada puno znači sama prisutnost, stisak ruke…“

 Izaslanica ministra zdravstva voditeljica Službe za organizaciju primarne zdravstvene zaštite dr. Sanja Predavec čestitala je na uspješnom i prepoznatom desetgodišnjem radu volontera s palijativnim bolesnicima, u ime ministra zdravstva prof. dr. sc. Milana Kujundžića i u svoje osobno ime. U svom govoru istaknula je:

„Volonteri imaju nezaobilazno i važno mjesto u skrbi za umirućeg i doprinose kvaliteti života oboljelih i njihovih obitelji. Unose smirenje u trenucima kada se više ne može puno učiniti, ali kada puno znači sama prisutnost, stisak ruke i male stvari za čovjeka, s punim uvažavanjem oboljelog kao osobe.“

„Kada je majci Tereziji uručena Nobelova nagrada za mir, bilo je to svojevrsno priznanje i pokretu hospicija i palijativne skrbi onima koji imaju osjećaj, znanje i volju posvetiti se čovjeku i njegovim potrebama“

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić pozdravila je sve prisutne riječima:

„Kada je majci Tereziji uručena Nobelova nagrada za mir, bilo je to svojevrsno priznanje i pokretu hospicija i palijativne skrbi onima koji imaju osjećaj, znanje i volju posvetiti se čovjeku – osobi i njegovim potrebama u vrijeme njegove bolesti te u najtežim trenucima pred kraj života. Udruženo umijeće medicinske palijativne njege i hospicijske pažnje rezultira ljudskom brigom i ljubavlju prema teško bolesnim i prema umirućima. To je ostvarenje kulture života, jer čovjek je živ i dok je bolestan i dok umire.“

Skupu se obratila i volonterka Udruge Dragica Kipson, finalistica ovogodišnje nagrade za Volonterskog oskara, koja je rekla:

„Lijepo je i korisno volontirati u udruzi La Verna. Velika je čast provoditi svoje slobodno uz bolesnika na kraju njegova života i čuvati njegovo ljudsko dostojanstvo.“

Uzimajući u obzir da je palijativna skrb sveobuhvatna i aktivna skrb za bolesnike i članove njihovih obitelji, koja zahtijeva značajan timski i financijski angažman, tijekom svečanosti dodijeljene su zahvalnice volonterima, suradnicima i donatorima koji svakodnevno doprinose stvaranju boljeg društva, onog koje prepoznaje važnost palijativne skrbi i njenih dionika, promičući dostojanstven život do kraja za svakog pojedinca.

Svečanost je obilježio bogat zabavno-glazbeni program u kojem su nastupili: Zvonimir Tonković na solo tamburi, Željko Pervan sa stand-up komedijom te fra Miroslav Petrac s pjesmom uz pranju Domenika Briškog na klaviru.

Zaključno, rukovodeći se mišlju da je ljudski život jedan i neponovljiv te da svako ljudsko biće ima pravo na dostojanstven život do kraja, pozivamo donosioce odluka na lokalnoj i nacionalnoj razini, stručnjake koji rade s palijativnim bolesnicima i njihovim obiteljima, predstavnike medija, te cjelokupnu javnost da daju svoj puni doprinos za razvoj što kvalitetnije palijativne skrbi usmjerene na dobrobit teško bolesnih i umirućih članova zajednice i njihovih obitelji.

Kontakti Udruge

Olivera Kapetanović
01/5588-917, 099/312-7749
[email protected]
http://laverna.hr/

Autorica: Olivera Kapetanović, dipl. socijalna radnica; koordinatorica volontera udruge La Verna; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Najčitanije

Na vrh