Svetac dana

10. LIPNJA

Blaženi Ivan Dominici – talijanski dominikanac i dubrovački biskup Otac Domenico, trgovac svilom, umro je prije njegovog rođenja, ostavivši iza sebe dvadesetogodišnju udovicu. Sa 14 godina Giovanni je želio stupiti u dominikanski red, ali majka ga je poslala u Veneciju svojim roditeljima na dvije godine, kako bi ga odvratila od te želje. Kad se vratio u Firencu, primljen je 1372. u dominikanski samostan, iako je imao govornu manu…

Blaženi Ivan Dominici – talijanski dominikanac i dubrovački biskup

Današnji je slavljenik blaženi Ivan Dominici, talijanski dominikanac, kardinal i dubrovački biskup. Rodio se 1356. kao Giovanni Banchini ili Bacchini u Firenci, potomak mletačke obitelji. Otac Domenico, trgovac svilom, umro je prije njegovog rođenja, ostavivši iza sebe dvadesetogodišnju udovicu. Sa 14 godina Giovanni je želio stupiti u dominikanski red, ali majka ga je poslala u Veneciju svojim roditeljima na dvije godine, kako bi ga odvratila od te želje. Kad se vratio u Firencu, primljen je 1372. u dominikanski samostan, iako je imao govornu manu. Studirao je u Firenci, Pisi i Parizu. Upoznao je svetu Katarinu Sijensku i ostao očaran njezinom pojavom. Kad se 1381. nalazio u Sieni, molio je pred Katarininom slikom nakon čega više nije imao govornu manu. Svećenik, postao je zamjenik priora i prior u firentinskom dominikanskom samostanu Santa Maria Novella, a 1388. postao je lektorom, a potom i vikarom u samostanu svetih Ivana i Pavla u Veneciji. Osnovao je dominikanske samostane u mnogim talijanskim gradovima i bio „desna ruka“ blaženog Raimonda iz Capue u obnovi reda.

Pripisuju mu se mnoga čudesa

Svestrani humanist, obnovitelj redovničkoga života, propovjednik, diplomat i odgojitelj, bio je i plodan teološki i duhovni pisac. Znatno je utjecao na umjetnost fra Angelica, a posebno se istaknuo kao omiljeni propovjednik. Neumorno je propovijedao, ponekad i pet puta dnevno. U proljeće 1401. godine, hodočastio je u Svetu zemlju, a nakon toga postao je profesor Svetoga pisma u Firenci. Papa Grgur XII. imenovao ga je, 1407. godine, dubrovačkim biskupom i svojim posebnim legatom u Mletačkoj i Genovskoj Republici, a 1408. i kardinalom. Bio je uspješan u rješavanju problema nastalih zapadnim raskolom. Novi papa, Martin V., imenovao ga je svojim legatom kod njemačkog cara i češkoga kralja, a povjerio mu je i misionarski rad u obraćenju husita. Na tom je zadatku i preminuo, na današnji dan, 10. lipnja 1419., u mađarskom gradu Budimu. Pripisuju mu se mnoga čudesa. Papa Grgur XVI. proglasio ga je blaženim 1832. godine. Njegov se blagdan posebno slavi u dominikanskom redu, Dubrovniku i dubrovačkoj biskupiji.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, JastrebarskoBook.hr

Priredio Danijel Katanović

Komentirajte
Komentiraj
U komentarima je zabranjeno vrijeđanje na bilo kojoj osnovi. Komentari koji sadrže uvredljive poruke ili neprimjerene izraze bit će uklonjeni.

Reci što misliš

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Najčitanije

Na vrh