Svetac dana

10. KOLOVOZA

Sveti Lovro – uspoređivali su ga s prvomučenikom Stjepanom Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona.

Sveti Lovro

U Rimu je blagdan sv. Lovre po važnosti dolazio odmah poslije blagdana apostolskih prvaka Petra i Pavla. Naime, Lovro je uz spomenutu dvojicu apostola smatran važnom osobom u pobjedi Rima nad idolima, te su ga često uspoređivali s đakonom prvomučenikom Stjepanom. Gdje leži tajna tako izvanrednog štovanja? Nećemo se prevariti ako ustvrdimo da leži u Lovrinoj mladosti i heroizmu. Jedno je i drugo već samo od sebe svakome simpatično. To je tako simpatično da je papa Leon Veliki rekao: »Od početka pa do propadanja, kad je riječ o sjaju zvijezde među levitima, Rim je jednako tako proslavljen svojim Lovrom kao nekoć Jeruzalem svojim Stjepanom.«

„Čeka te teška borba za Krista”

Lovro je bio učenik pape Siksta II., koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina, osobito nevinosti, ljubio kao što otac ljubi najboljega sina te ga, unatoč mladoj dobi, uvrstio u broj sedmorice uglednih rimskih đakona. Štoviše, stavio ga je kao protođakona svima na čelo. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, Papa mu je prorekao da ga čeka teška borba za vjeru u Krista. A to je nešto što mlado idealno srce samo poželjeti može. Papa mu je rekao: »Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.«

„Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!”

Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi Papa je rekao đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u Hipolitovu kuću, u kojoj je bila ubožnica za siromahe što im je već prije pomagao. Sve im je podijelio. Stoga je mogao za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, uprti prst u siromahe te reći: »Evo blaga Crkve!« Na to je bio mučen, izbičevan te na roštilju spaljen. Nalazeći se na tom užarenom strašnom mučilu, dobacio je okrutnom tiraninu: »Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!« Mučeništvo se sv. Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo 10. kolovoza 258.

Čovjek pohlepan za bogatstvom i neprijatelj istine oruža se, dakle, dvostrukom bakljom: lakomošću i da se dočepa zlata, bezbožnošću, da ulovi Krista. Od Lovra, nedužnog čuvara svetoga blaga traži da mu preda novčana sredstva Crkve, predmet svojih pohotnih želja. Čestiti đakon, koji mu je htio pokazati gdje se to blago nalazi pohranjeno, pokazuje mu mnoštvo siromašnih kršćana, što ga je novcem iz riznice hranio i odijevao. Sada je taj novac bio izvan svake opasnosti da bude zaplijenjen jer je bio utrošen u najplemenitiju i najsvetiju svrhu.

Ljudska okrutnost ponekad zaista nema granica

Razbojnik tako izigran usplamti mržnjom na vjeru koja zapovijeda takvu upotrebu dobara. On će sada napasti daleko dragocjenije blago što posjeduje čovjek, kod kojega nije našao nikakva novca. On mu želi ugrabiti sveti polog, koji je njegovo najveće blago. On poziva Lovru da se odreče Krista i nastoji strašnim mukama pobijediti neslomivu jakost đakonova duha. Kad prva mučenja ne postigoše ništa, uslijedila su im druga još okrutnija. Zapovijeda da se peku na vatri njegovi izranjeni i izbrazdani udovi, tragovi brojnih udaraca, te da se stavljaju na užareni roštilj, što je neprestano bio podgrijavan kako bi muke bile žešće i trajale dulje. No, vatra što gori vani slabija je od one što zahvaća nutrinu. Progonitelju, bjesneći protiv mučenika, iskazao si mu uslugu. Što sve nisi izmislio da pridoneseš slavi pobjednika, kad mučila za njega postadoše oruđem trijumfa?

Radujmo se stoga, draga braćo, posve duhovnom radošću i neka nas smrt toga velikog mučenika potakne da kličemo u Gospodinu koji je divan u svojim svecima!«

„Suze svetog Lovre”

Kiša meteora, zvana Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza pa se naziva i „suze svetog Lovre”. Posebno je slavljen u Rimu i jedan je od zaštitnika „vječnog grada”. Francuski istraživač Jacques Cartier po njemu je nazvao najveći estuarij na svijetu: zaljev svetog Lovre (Golfe du Saint-Laurent, Gulf of Saint Lawrence) i rijeku svetog Lovre ili svetog Lovrijenca (Fleuve Saint-Laurent, Saint Lawrence River), dugu 1197 kilometara.

Molitva na dan sv. Lovre

Pomolimo se! Daj nam, molimo, svemogući Bože, da ugasimo vatru svojih mana, kao što si blaženom Lovri dao da odoli svojim mukama u vatri. Po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh