Duhovnost

LIJEK RANJENOM ČOVJEKU NAŠEGA VREMENA

10 iskrivljenih slika Boga – evo kako nastaju i zašto su opasne Iskrivljene slike Boga mogu nam zapriječiti put da zaista upoznamo Gospodina i da mu se približimo. Mogu nam smetati u molitvi i vjeri te ne možemo razviti pravi odnos prema Njemu. Naime, neke događaje iz našeg djetinjstva mi projiciramo na Gospodina. Tako često sliku zemaljskog oca projiciramo na Boga Oca, sliku majke na BDM, sliku brata na Isusa, iskustva s ljudima na Boga. Vidjet ćemo kako neke od slika nastaju i zašto su opasne.

10 iskrivljenih slika Boga

Foto: Shutterstock

 

U ovoj slici Bog stalno pazi da se poštuju njegovi zakoni i ne poštuje li ih tko, dobiva kaznu. On je onaj koji kažnjava za sve, neumoljiv je i strog

  1. BOG STARAC

Dijete u jednom trenutku traži: Hoću vidjeti dragog Boga i pokažu li mu roditelji kakvu šarenu sličicu gdje je Bog Otac prikazan kao starac, i ona ostane u njemu, kasnije se njemu neće previše obraćati, jer će zamišljati da je On star te ne može razumjeti njegove probleme, poput nekog tko je već ostario, ne može više pomoći i ne zna, jer su ga nove generacije prerasle.

  1. BOG POLICAJAC

U ovoj slici Bog stalno pazi da se poštuju njegovi zakoni i ne poštuje li ih tko, dobiva kaznu. On je onaj koji kažnjava za sve, neumoljiv je i strog. Osoba u svakom križu pomisli kako ju je Bog kaznio zbog nečeg nevaljanog što je činila. To je posve iskrivljena slika Boga jer, kad bi dragi Bog tako postupao, ne bi nas bilo.

  1. BOG, STROGI BILJEŽNIK

Napravi li dijete nešto ružno i roditelji mu kažu kako dragi Bog sva naša loša djela bilježi u jednu veliku knjigu. Ima li negativnih bilješki previše, neće nas pustiti u nebo.

Opasnost te slike jest što to nije istina, jer isključuje pokajanje, a osoba se kasnije boji takvog Boga. Teško će povjerovati u oproštenje i mogućnost novog početka.

  1. LUTKAR

Osoba koja ima ovakvu sliku Boga zna kako je svemoguć i može što god hoće, pa se igra s nama kao s lutkama na koncu. Opasnost ove slike jest što nas čini pasivnima jer mislimo da ionako ne možemo ništa promijeniti, sve je već zacrtano u Božjoj Volji. To je prisutno kod ljudi koji vjeruju u moć sudbine. Zato i ne pokušavaju mijenjati svoje životne okolnosti. To nije biblijska slika Boga, jer On nas poziva, traži našu suradnju, ali nikad nas ne prisiljava.

To je opasna slika Boga jer osoba misli, ja se molim i Bog bi me trebao nagraditi uslišanjem. Želim ga uvjetovati svojim dobrim djelima da određeno djeluje

  1. KNJIGOVOĐA

U knjigovodstvu uvijek sve mora biti točno, bez obzira kako stvari stoje. Primitci i izdatci moraju biti u redu, nabave i rashod isto, bez obzira ima li to opravdanje, važno je da je na papiru sve u redu. Osobe koje imaju ovu sliku Boga misle kako Bogu treba dati ono što mu pripada, kad je već glavni, i to je sve.

Opasnost ove slike jest da se sve obavlja, a u svemu tome nema srca ni ljubavi.

Pošto se sve obavi, osoba se čudi što je željeni rezultat izostao.

  1. DJED MRAZ

Mnoga su djeca nekad pisala pisma Djedu Mrazu s popisom želja koje će im ispuniti za Novu godinu. Njemu pošaljemo popis darova i ako smo bili dobri, to će nam djedica donijeti, ako nismo, nećemo dobiti ono što želimo. To je opasna slika Boga jer osoba misli, ja se molim i Bog bi me trebao nagraditi uslišanjem. Želim ga uvjetovati svojim dobrim djelima da određeno djeluje.

A ne učini li što molim, mora da nisam bio/bila dovoljno dobar/dobra, pa to nisam ni zaslužio/zaslužila.

  1. SUDAC

Kad se zaposlimo, dobijemo popis stvari koje trebamo činiti i ono što ne smijemo činiti. Učinimo li ono što ne smijemo, sami ćemo si presuditi. Dođemo li na sud, sudac će udariti čekićem i reći: Krivi ste. Opasnost ove slike u tome je što mislimo da će Bog isto na kraju presuditi ako smo bili loši, on će nas baciti u pakao. Isus kaže da nas neće on suditi, nego naše riječi. Sveti će suditi svijet, kaže sv. Pavao. Osoba s ovom slikom misli da se Bog uvijek ljuti na nju i nikako da mu ugodi.

  1. ODSUTNI BOG

Njega zapravo nema u našem životu ili ga ne trebamo, jer nam je dobro, ili ne znamo što bismo s Njim, sumnjamo u njegovo postojanje. On nas je stvorio i dao nam svoju riječ, a zatim je nestao do sudnjeg dana. Osoba koja ima ovu sliku, viče u teškoćama: Gdje si, Bože, kako ovo dopuštaš? Kad je dobro, misli kako si sama može sve urediti i kako ne treba Boga.

Problem ove slike u tome je što se sve shvaća po principu zasluge i nagrade

  1. STROGI OTAC

Uzrok zbog kojeg je nastala ova slika, doduše bez naše krivnje, jest prevelika strogost zemaljskog oca. U ovom se slučaju ta slika oca direktno prenijela na Boga Oca pa je On također strog. Opasno je što mislimo kako se takvog Boga trebamo bojati, jer ne razumije naše okolnosti, nego sve mora biti onako kako je on zamislio.

Ne činimo li tako, slijedi za nas primjerena kazna.

  1. GOSPODAR

Možda ova slika izgleda ispravno, ali nije biblijska slika. Gospodar je onaj koji odlučuje o svemu. Drugi treba samo slušati, izvršavati i pritom nema pravo suodlučivati.

Gospodara se više bojimo, želimo ga zadovoljiti, a ne moramo ga nužno i ljubiti. Podložnik izvršava naredbe kako bi od gospodara dobio plaću – nagradu.

Problem ove slike u tome je što se sve shvaća po principu zasluge i nagrade.

U tom kontekstu postavlja se pitanje pravednosti prema kojoj bi nagrada trebala biti razmjerna zasluzi pa nas to može dovesti do nekog samospasenja, što je pogrešno, jer smo otkupljeni posve besplatno i ne možemo zaslužiti spasenje svojim djelima. (…)

Sve ove slike Boga sasvim su pogrešne. Ne trebamo se žalostiti što je to tako, ali je dobro znati da je prava slika Boga: dobri Otac koji nas ljubi bezuvjetno.

Iz knjige „Lijek ranjenom čovjeku našeg vremena“ autorice s. Biserke Jagunić. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Knjigu možete nabaviti ovdje.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh