Svetac dana

1. VELJAČE

Sveta Brigita Irska – keltska svetica i bliska prijateljica sv. Patrika Ova je svetica, po jednoj od najznamenitijih legendi, bila bliska prijateljica svetog Patrika, te je po njima „Krist učinio mnoga velika djela‟. Brigita, čudotvorka, cijelog je života pomagala bolesnike i patnike, koji joj se i posebno utječu...

Sveta Brigita Irska – keltska svetica i bliska prijateljica sv. Patrika

Sveta Brigita Irska (o. 451. – o. 525.) bila je redovnica i opatica te utemeljiteljica reda. Jedna je od mnogobrojnih keltskih svetaca, a sa sv. Patrikom i sv. Kolumbanom čini tzv. irski trolist.

Bila je kći poganskog vladara jednoga od irskih klanova. Prema legendi njezina majka kršćanka bila je robinja njezina oca te je i sama rođena kao robinja. Od malena je činila mnoga čudesa. Naročito je pomagala siromasima – prvo radeći s majkom na farmi, a poslije služeći na očevu dvoru.

Nakon što ju je otac oslobodio, postala je monahinja i sljedbenica sv. Mogolda i sv. Melis od Ardagha, nećakinje sv. Patrika te je s njihovim odobrenjem postaje opatica. Oko 480. godine osnovala je samostan u Kildareu, nakon čega je uslijedilo osnivanje niza ženskih i muških samostana. Pozvala je pustinjaka sv. Konleda da bude duhovni vođa njezinih zajednica, a koji je ubrzo postao biskup i dobio crkvenu nadležnost nad njezinim samostanima. Njezina zajednica u Kildareu postala je važno duhovno i obrazovno sredite. Naročito su bile poznate škole za obradu metala i iluminiranje koje je sv. Brigita ustanovila.

Po tradiciji bila je poznata čudotvorka, cijeloga je života pomagala bolesnicima i patnicima. O njezinu životu postoje brojne, često nespojive legende. Jedna od najznamenitijih govori o njezinu bliskom prijateljstvu sa sv. Patrikom te kaže da su bili „jednog srca i jednog uma‟ i da je po njima „Krist učinio mnoga velika djela‟.

Njezine se relikvije čuvaju u katedrali u Downpatricku, dok joj se glava navodno nalazi u Lumiaru u Portugalu.

Spomendan joj je 1. veljače. Zaštitnica je Irske, djece (posebno siročadi i zlostavljane djece), redovnica, babica, mornara, putnika, kovača, mljekara, bolesnika, siromaha te seljaka. 

Poticajna misao sv. Brigite

Tko god savršeno prakticira jednu krepost, zadobit će i svaku drugu krepost. Samo trebamo odabrati jednu krepost za posebnu pobožnost.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Najčitanije

Na vrh