Aktualnosti

1. PROSINCA U ĐAKOVU ‘Kamo ide istočna Hrvatska?’ – znanstveni skup o demografskom stanju, prognozama i traženju izlaska iz krize Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema Skup započinje u Dvorani biskupa A. Mandića u Središnjoj biskupijskoj i fakultetskoj knjižnici (P. Preradovića 17, Đakovo) 1. prosinca u 9 sati.

'Kamo ide istočna Hrvatska?' – znanstveni skup o demografskom stanju, prognozama i traženju izlaska iz krize Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (Zavod za znanstveni i umjetnički rad) u Đakovu organizira u petak 1. prosinca znanstveni skup na temu „Kamo ide istočna Hrvatska?” – demografsko stanje, prognoze i traženje izlaska iz krize Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema.

Skup započinje u Dvorani biskupa A. Mandića u Središnjoj biskupijskoj i fakultetskoj knjižnici (P. Preradovića 17, Đakovo) u 9 sati, a prvo predavanje predviđeno je u 9.30 sati.

Predavači i teme

Stanje

 • Akademkinja Alica Wertheimer – Baletić: Depopulacija i starenje stanovništva – temeljni demografski procesi u Hrvatskoj
 • dr. sc. Anđelko Akrap: Depopulacijski procesi u istočnoj Hrvatskoj
 • prof. dr. sc. Nenad Pokos / izv. prof. dr. sc. Roko Mišetić: Prirodno kretanje stanovništva istočne Hrvatske 1971. – 2016.
 • prof. dr. sc. Dražen Živić: Ljudski i demografski gubitci te materijalna ratna šteta u istočnoj Hrvatskoj u Domovinskom ratu kao odrednice depopulacije i demografskog izumiranja
 • dr. sc. Krešimir Ivanda: Demografski trendovi u gradovima Slavonije
 • dr. sc. Josip Jurčević: Povijesni čimbenici depopulacije istočne Hrvatske
 1. Dugoročna usmjerenja i promjene
 • prof. dr. sc. Gordan Črpić: Kakvi su procesi s obzirom na vrednote braka, obitelji i željene djece u Hrvata?
 • dr. sc. Pero Aračić: Što čini Crkva za brak i obitelj i što bi se moglo i trebalo mijenjati?
 • prof. dr. sc. Vladimir Dugalić: Obitelj i tržište rada u svjetlu načela socijalnoga nauka Crkve
 • sc. Branko Barbić: Hrvatske useljeničke politike u zakonima i institucijama 1991. – 2017.
 • prof. dr. sc. Ivica Šola: Hrvatski mediji i bračno-obiteljska problematika – kakav ugođaj i vrijednosne stavove promiču i stvaraju?
 • dr. sc. Stjepan Šterc: Programski i operativni raskorak u provođenju demografske revitalizacije

Nakon predavanja predviđeni su osvrti prijavljenih predstavnika županija, gradova, nekih općina, tvrtki, i trgovačkih lanaca, koji će analizirati što su poduzimali, što je imalo učinka i što bi trebalo drukčije činiti u demografskom području. Svi koji žele sudjelovati u ovom dijelu trebaju se prijaviti na e-mail adresu: [email protected].

Znanstveni skup održava se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, uz pokroviteljstvo Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Đakovačko-osječke nadbiskupije, Požeške biskupije te uz supokroviteljstvo Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Požeško-slavonske, te Virovitičko-podravske županije.

Izvor: IKA; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Komentirajte

Najčitanije

Na vrh