Osobni razvoj

POLJSKI PAVLIN O ‘RATU’ ZA OSLOBOĐENJE SRCA // O. Augustyn Pelanowski: Što je s tvojim srcem? „Kada si se uvjerio da su tvoje srce zauzeli uljezi grijeha, potrebno je početi borbu! Nećeš odmah uspjeti osvojiti srce za Boga. Treba osvajati etapu po etapu. Nijedan rat nije se riješio u jednoj bitci, iako počinje jednom odlukom.“

O. Augustyn Pelanowski: Što je s tvojim srcem?

Foto: Shutterstock

 

Želiš uistinu znati što je s tvojim srcem? Razmišljaš je li potrebno otići kardiologu? Ne! Biblija je snimila čovječje srce već odavna. Ne kardiolog, već Isus će ti točno reći što se u njemu skriva. Već godinama nakalemile su se u njemu zle misli, bolesni osjećaji, naučene grešne navike, psihičke posljedice i želje pune strasti i oholosti, sklonosti požudi, lakomost, ljubomora, zloba, pohota, sva demonska obećanja u koja još uvijek potajice vjeruješ i relikti bivših ovisnosti.

„Čime je ispunjeno tvoje srce?“

Evanđelje u više navrata govori o tome: Mt 5,28 – požuda srca i očiju; Mt 9,4 – zle misli sklone negativnoj interpretaciji Božjeg djelovanja ; Mt 12,34 – srce koje obiluje beskorisnim riječima; Mt 13,15 – otupjelost i neosjetljivost na ono što Bog govori uznapredovale do te mjere da kada slušamo Bibliju, zatvaramo srce na njezino shvaćanje, obuzima nas bezvoljnost razuma: Mt 15,8 – daleko srce, iako ustima uvjeravaju suprotno; Mt 15,18-19 – misli prepune osude i gluposti; Mt 18,35 – ustrajnost u nepraštanju i osvetoljubivosti; Mt 19,8 – okorjelost i prijezir te traženje samo vlastita zadovoljstva. Mt 6,21 – gdje je naše srce, ondje nam je i blago; čemu je srce sklono, to najviše cijeni. Komu ili čemu si dao srce svoje tako da za tim neprestano težiš, na što misliš i za čime čezneš? Što najviše voliš raditi, s kim najviše voliš prebivati? Čime je ispunjeno srce tvoje? Kakve su tvoje želje? Što viče u srcu tvome?

Isus je imao ponizno i blago srce (Mt 11,29). Bilo je to srce u kojem je Bog nalazio svoju milinu jer je ono nalazilo najveće zadovoljstvo u prebivanju u Očevoj prisutnosti (Mt 12,18).

[1]

„Nijedan rat nije se riješio u jednoj bitci, iako počinje jednom odlukom…“

Kada si se uvjerio da su tvoje srce zauzeli uljezi grijeha, potrebno je početi borbu! Nećeš odmah uspjeti osvojiti srce za Boga. Treba osvajati etapu po etapu. Nijedan rat nije se riješio u jednoj bitci, iako počinje jednom odlukom. Ako si odlučan početi rat za oslobođenje svoga srca za Isusa, udubi se u ovaj starozavjetni tekst (Knjiga o sucima), jer ti u njemu na tajanstven način Duh Sveti savjetuje koje korake trebaš učiniti da tvoj rat ne bi bio rat naslijepo.

Ulomak iz knjige „U potrazi za Božjim duhovnicima” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „U potrazi za Božjim duhovnicima“

Kako pronaći duhovnika?

Kako se zaljubiti u Bibliju?

Gotovo dvadeset godina imam teškoće s masturbacijom. Ni molitva ni terapija ne pomažu. Što mi, oče, predlažete?

Kako mogu izići na kraj sa strahovima iz djetinjstva, a koji snažno utječu na moj život?

Kako čitati Sveto pismo, sustavno ili nasumce?

Koje korake poduzeti da moj odnos s Isusom postane osoban?

Kako prepoznati Božji odgovor na pitanje u konkretnoj stvari?

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh