Aktualnosti

DRUGU GODINU ZAREDOM Isusovačka služba za izbjeglice organizira kampanju ‘Božićni ručak s izbjeglicama’ – uključite se! Isusovačka služba za izbjeglice predvođena p. Tvrtkom Barunom i azilanti ili tražitelji azila u Hrvatskoj u utorak, 5. prosinca medijima su predstavili kampanju „Božićni ručak s izbjeglicom“, kojom drugu godinu zaredom pozivaju hrvatske obitelji da otvore svoja srca i domove te 25. prosinca, na sam Božić, ugoste izbjeglicu u svojoj obitelji, na svom božićnom ručku.

Isusovačka služba za izbjeglice organizira kampanju 'Božićni ručak s izbjeglicama' – uključite se!

Foto: Shutterstock

 

Isusovačka služba za izbjeglice predvođena p. Tvrtkom Barunom i azilanti ili tražitelji azila u Hrvatskoj u utorak, 5. prosinca medijima su predstavili kampanju „Božićni ručak s izbjeglicom“, kojom drugu godinu zaredom pozivaju hrvatske obitelji da otvore svoja srca i domove te 25. prosinca, na sam Božić, ugoste izbjeglicu u svojoj obitelji, na svom božićnom ručku. Ravnatelj Isusovačke službe za izbjeglice za JI Europu, p. Barun, naglasio je da je prošlogodišnja kampanja bila iznimno uspješna. Odazvalo se 19 obitelji i jedna župna zajednica koji su na Božić ugostili i po nekoliko izbjeglica (ukupno njih 55). Cilj ovogodišnje kampanje također je potaknuti uključivanje izbjeglica u hrvatsko društvo, proširivanje njihove mreže poznanika i prijatelja, kao i jačanje međusobnog povjerenja između izbjeglica i lokalne zajednice kojoj oni žele u budućnosti pripadati.

„Božić je ponajprije kršćanski blagdan kada bismo u izbjeglicama trebali vidjeti Krista“

„Božić je najbolje vrijeme da se hrvatsku javnost podsjeti na ljude koje nazivamo strancima, a susrećemo ih u susjedstvu, u tramvaju, u dućanu, svuda oko nas i kojima su potrebni i prijatelji i pomoć pri integraciji u hrvatsko društvo. To su sve ljudi koji su imali svoje domove i svoje obitelji, ali život im je bio ugrožen zbog rata ili nasilja u njihovoj zemlji. Zato su morali otići, u potrazi za sigurnošću i zaštitom. Sada su ovdje, često izolirani i marginalizirani“, rekao je p. Barun. „Ove se godine nadamo postići još veći uspjeh nego lani. Projekt je jako izazovan za ljude jer smo svi Božić navikli slaviti samo u krugu svojih obitelji. No, Božić je ponajprije kršćanski blagdan kada bismo u izbjeglicama trebali vidjeti Krista koji dolazi u ovaj svijet kao stranac i za kojeg također nije bilo mjesta u Betlehemu. Kad se ugase sve lampice, blještavilo i sjaj u koji smo pretvorili blagdane, onda nam ostaje samo ono bitno, ono što Krist od nas želi, a to je otvoriti svoje srce i svoj dom za brata čovjeka u potrebi i time pomaknuti svoje granice. Povrh toga, pitanja izbjeglica za Katoličku su Crkvu pitanja pravde. Zato služeći ovim ljudima, svjedočimo vjeru koja zahtijeva pravdu“, zaključio je p. Barun.

Svjedočanstvo azilanata

O svom životu u Hrvatskoj svjedočili su azilantica Shahla i devetogodišnji tražitelj azila Mehdi. Shahla Palani dvije godine živi u Hrvatskoj, a prošle je godine gostovala na božićnom ručku kod jedne zagrebačke obitelji. Oduševljena je gostoljubivošću i dobrotom sugrađana, ali i gastronomijom, kulturom i ljepotama Hrvatske. Zaželjela je svima lijep Božić i sretnu Novu godinu. Mehdi živi u hotelu Porin sa svojim ocem, izvrsno govori hrvatski, pohađa jednu zagrebačku osnovnu školu, zadovoljan je svime, a od sv. Nikole nije želio ni igračke ni slatkiše, nego azil.

Izvor:  Laudato.hr; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh