Svetac dana

7. PROSINCA

Sveti Ambrozije – milanski biskup i crkveni naučitelj koji je obratio svetog Augustina Vrsni propovjednik i učitelj, prijatelj siromaha, mudri mariolog, 387. godine na kršćanstvo je obratio svetog Augustina... 

Foto: Shutterstock

 

Današnji je sveti zaštitnik Ambrozije, milanski biskup i crkveni naučitelj.

Obratio je na kršćanstvo sv. Augustina

Rodio se oko 339. godine u Trieru (južna Galija, danas Njemačka). Potjecao je iz ugledne rimske obitelji, a otac mu je bio visoki carski činovnik u Galiji. U Rimu je studirao književnost, govorništvo i pravo. Najprije je oko 372. godine postao rimskim upraviteljem Ligurije i Emilije sa sjedištem u Milanu, a nakon smrti Auksencija, 374. godine, izabran je za milanskog biskupa, iako nije bio niti kršten. Krstio se, a potom je u svega osam dana primio sve redove pa tako i biskupski. Opredijelio se je za asketski način života i sve svoje blago razdao je siromasima i Crkvi.

Nastojao je steći temeljitu teološku izobrazbu, a osobito se je posvetio proučavanju grčkih otaca. Poznati govornik i pisac, savjetnik careva i pobornik neovisnosti Crkve od državne vlasti, borio se je protiv arijanstva (neko vrijeme i u Srijemu) i poganstva. Milano je tada postao carskom prijestolnicom pa je Ambrozije dolazio u sukob s Justinom, majkom cara Valencijana, a kasnije i s carem Teodozijem Velikim, kojega je zbog pokolja u Solunu 390. godine prisilio na javnu pokoru. Vrsni propovjednik i učitelj, prijatelj siromaha, mudri mariolog, 387. godine na kršćanstvo je obratio svetog Augustina.

Vrsni propovjednik i učitelj, prijatelj siromaha, mudri mariolog…

Autor je mnogih teoloških djela koja se bave pastoralnim i praktičnim moralnim pitanjima. Pisao je crkvene himne, a vjerojatno je za njih skladao i napjeve. Neki stručnjaci smatraju da je Ambrozije autor i glasovitog „Te Deuma“. Ambrozijanske su himne melodijski bogato ukrašene, a nastale su stapanjem arhajskoga rimskoga pjevanja i lokalnoga milanskog, s jakim utjecajem orijentalne glazbe. Unaprijedio je liturgiju pa se milanska liturgija sa svojim posebnostima i danas naziva ambrozijanskom. Preminuo je u Milanu, 4. travnja 397. godine.

Crkveni naučitelj

 Crkvenim naučiteljem proglasio ga je 1298. godine papa Bonifacije VIII. Prozvan je „pastoralnim doktorom“, a zbog sjajnih govorničkih sposobnosti i slatkorječivosti „mednim doktorom“, stoga ga u ikonografiji često prikazuju s pčelama i košnicama. Zaštitnik je pčelara, svjećara, trgovaca, učenika, studenata, proizvođača voska, Lombardije, Milana i milanske nadbiskupije te mnogih naselja, učilišta, društava, župa, crkava i kapela širom svijeta i Hrvatske.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh