Svetac dana

4. PROSINCA

Sveta Barbara – otac joj je odrubio glavu, ukazala se poljskom svecu u pratnji dvaju anđela… Zanimala se za kršćanstvo i o tome pisala crkvenom ocu Origenu, koji ju je nazvao „Aleksandrijskom mudricom“ i poslao joj svećenika Valentina. Valentin ju je, prerušen u liječnika, poučio u vjeri i krstio...

Foto: Zvonimir Atletić; Shutterstock

 

Vlastiti otac odrubio joj je glavu

Današnja zaštitnica, sveta Barbara, djevica i mučenica, izuzetno je omiljena svetica u vjerničkom puku.

Kad je za to doznao njezin otac, odrubio joj je glavu i nakon toga poginuo je od udarca munje

Prema predaji rođena je u trećem stoljeću u Heliopolisu, u Egiptu ili u Nikomediji, u Maloj Aziji. Ime joj se spominje u sedmom stoljeću, a od devetoga stoljeća štuje se osobito na Istoku. Bila je lijepa i pametna kći Dioskura, bogatog trgovca purpurom, koji je za nju sagradio kulu s dva prozora. Dobro su je čuvali da joj se netko ne bi približio.

Zanimala se za kršćanstvo i o tome pisala crkvenom ocu Origenu, koji ju je nazvao „Aleksandrijskom mudricom“ i poslao joj svećenika Valentina. Valentin ju je, prerušen u liječnika, poučio u vjeri i krstio. Nakon toga na kuli je probila i treći prozor, kako bi je tri prozora podsjećala na tajnu Presvetog Trojstva, a na vratima je dala uklesati znak križa. Kad je za to doznao njezin otac, predao ju je vlastodršcima koji su je podvrgli strašnim mukama. Na kraju joj je sam otac odrubio glavu i nakon toga poginuo je od udarca munje. Vjeruje se da se je to dogodilo oko 290. godine, za vrijeme vladavine cara Maksimijana.

To je samo jedna od mnogobrojnih legendi koje su se stoljećima širile o Barbari.

Mladi poljski svetac Stanislav Kostka štovao ju je i osjetio njezin moćni zagovor u teškoj bolesti, a ukazala mu se u pratnji dvaju anđela

I pored malo pouzdanih povijesnih podataka, vjernici su prepoznali veličinu ove svetice. Uvrštena je među 14 velikih svetih pomoćnika u nevoljama, a kršćanski ju puk osobito zaziva kao zaštitnicu dobre smrti. Nedavno smo pisali o mladom poljskom svecu Stanislavu Kostki koji je štovao svetu Barbaru i osjetio njezin moćni zagovor u teškoj bolesti, a ukazala mu se u pratnji dvaju anđela.

Od srednjeg vijeka Barbara je jedna od omiljenih svetica, a najčešći simboli s kojim se prikazuje na slikama jesu kalež s hostijom i kula s tri prozora.

Zaštitnica dobre smrti

Svetu Barbaru vjernici zazivaju za velikog nevremena kao zaštitnicu protiv udara groma te protiv eksplozija, bombardiranja, vatre i oluje. Zaštitnica je rudara, vatrogasaca, graditelja, zatvorenika, zvonara, oružara, inženjera, ljevača, arhitekata, lađara, pivara, tesara, geologa, matematičara, grobara, klobučara, mornara, zidara, Sirije, te mnogih naselja, župa, crkava i kapela širom svijeta te hrvatskih krajeva.

Molitva svetoj Barbari za dobru smrt

Sveta djevice Barbaro, kad si svjedočila za svetu Isusovu vjeru svojom krvlju, premilostivi ti je Isus obećao da će oni koji te zazivaju u pomoć biti oslobođeni od nagle i nepripravne smrti. Učini, dakle, pomoćnice moja, da se Isus spomene prolivene djevičanske krvi i žarke ljubavi tvoje, te po dobrostivom obećanju svojem ne dopusti da duša moja izađe iz tijela prije nego što se očisti pravom ispovijedi i Presvetim se Oltarskim Sakramentom okrijepi za put u vječnost. Amen.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Uključite se u našu Viber zajednicu.

 

Ako Vam se svidio ovaj članak, podržite nas donacijom! Jednostavno je – samo skenirate kod.

 

Želim donirati 1 EURO:

 

Želim donirati 5 EURA:

 

Želim donirati 10 EURA:

 

 

Na taj način omogućujete nam da nastavimo s radom.

 

Hvala!

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh