Vjera i znanost

UČINKOVITA I NEINVAZIVNA 'NAPRO' TEHNOLOGIJA

Svjedočanstvo bračnog para: Neplodnost smo pobijedili prirodnom metodom „Nevjerojatna metoda plodnosti pomogla nam je začeti dijete“

Kako pobijediti neplodnost prirodnom metodom

Foto: Shutterstock

 

Muž i ja bili smo sedam godina u braku i još uvijek nismo imali djece. Liječnici su nam rekli da je s nama sve u redu i da je to samo pitanje vremena. Nismo se odlučili za medicinski potpomognutu oplodnju, već smo započeli proces usvajanja dječaka iz Perua. Nažalost, posvojenje nismo ostvarili zbog birokratskih zapreka. I tako smo ostali bespomoćni…

Netko nam je tada rekao za tzv. napro tehnologiju (tehnologija prirodne prokreacije – eng. natural procreative technology).

To je nevjerojatna metoda, koja, za razliku od pomognute oplodnje, poštuje spolni čin. To je savršena metoda za parove koji žele otkriti uzrok svoje neplodnosti i pokušati ga zajedno riješiti.

Javili smo se udruzi koja se time bavi u SAD-u s pitanjem ima li u Španjolskoj, gdje živimo, liječnika s iskustvom na tom području koji bi nam mogli pomoći. Uputili su nas i tako je počela zanimljiva pustolovina tijekom koje smo dobili našeg sina Marca.

Tako je počela zanimljiva pustolovina tijekom koje smo dobili našeg sina Marca…

Što je tehnologija prirodne prokreacije?

Tehnologija prirodne prokreacije znanstveni je proces koji određuje stvarne uzroke neplodnosti i pokušava naći rješenje za bračni par koji poštuje ljudsku prirodu. Samo značenje tih triju riječi, prirodno, prokreacija i tehnologija, otkriva o čemu se radi. Metoda se temelji na razumijevanju ljudske plodnosti prema prirodnoj metodi planiranja obitelji zvanoj Creightonova metoda.

Kako smo pobijedili neplodnost

U našem slučaju sve je išlo veoma brzo. Liječnica nas je upitala za naš graf plodnosti prema Billingsovoj metodi, s čim smo već bili upoznati, te nam je ugovorila sastanak na određeni dan mojeg ciklusa. Morali smo napraviti hrpu laboratorijskih testova, a nakon što je proučila njihove rezultate, rekla je da imam manjak progesterona, zbog čega se zametak ne može dobro usaditi. Niti seminogram mojeg muža nije bio zadovoljavajući te je otkriveno da ima celijakiju.

Nakon tri mjeseca bez glutena nalaz njegova seminograma pokazao se je odličan. Čini sa da prehrana ima itekakav utjecaj na plodnost. Barem je tako bilo kod mojeg muža

Meni je liječnica prepisala vitamine koje žene obično uzimaju kada žele zatrudnjeti. Prepisala mi je i progesteron, koji sam trebala uzeti četvrti dan nakon ovulacije, te mi je dala striktne upute kako promatrati cervikalnu sluz prema Creightonovoj metodi, koja je mnogo preciznija od Billingsove ovulacijske metode. Mojemu mužu je naložila da ne jede gluten dva-tri mjeseca, a onda da ga ponovo jede, da bi vidio kako to utječe na njega. No on se je osjećao puno bolje bez glutena i nije ga više uopće jeo. Nakon tri mjeseca bez glutena nalaz njegova seminograma pokazao se je odličan. Čini sa da prehrana ima itekakav utjecaj na plodnost. Barem je tako bilo kod mojeg muža.

Držali smo se liječničkih preporuka – i tako sam zatrudnjela. Bili smo izuzetno zahvalni i odlučili smo upoznati španjolsku javnost s napro tehnologijom.

Naše godine bez djece bile su veoma teške. Ali bilo je divno iskustvo što smo naučili da se kod neplodnosti ne radi samo o tome već da je prije svega riječ o…

To je nevjerojatna metoda, koja, za razliku od pomognute oplodnje, poštuje spolni čin. To je savršena metoda za parove koji žele otkriti uzrok svoje neplodnosti i pokušati ga zajedno riješiti.

Naše godine bez djece bile su veoma teške. Ali bilo je divno iskustvo što smo naučili da se kod neplodnosti ne radi samo o tome već da je prije svega riječ o zdravlju. Također nam je drago što smo pomogli drugim bračnim parovima da dobiju djecu te se i dalje želimo time baviti.

Oni koji žele doznati više o napro tehnologiji, mogu pronaći više podataka na mrežnoj stranici Centra za skrb o plodnosti „Fertility Care“ na adresi: www.fertilitycare.hr/napro.htm

Na Instagramu se možeš priključiti novopokrenutoj stranici Anina djeca (anina_djeca). Ondje administratorica pokreće inicijative za bračne parove željne potomstva.
Sveta Ana je, među ostalim zagovornica parovima željnih dječjeg smijeha i veselja. 🙏

Izvor:  Aleteia.org

Preveo Josip Sinjeri

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh