Mladi

MLADI, VEZE, BRAK Što je sve potrebno da bi seks bio „nešto zaista posebno” »Nije ni čudo da mnogi tinejdžeri kažu: „Koja je fora u tom seksu? Probao sam i nije ništa posebno.” Razlog zbog kojeg to nije bilo „ništa posebno” jest taj što je to bio samo seks, bez ljubavi i odanosti, a upravo su ljubav i odanost najvažniji za ljubavni odnos.«

Što je sve potrebno da bi seks bio „nešto zaista posebno”

Foto: Shutterstock

Dvije pogreške koje možemo napraviti kad razmišljamo o seksu

Razmišljajući o seksu, postoji opasnost da napravimo dvije pogreške.

1. „Seks je samo fizički odnos.”

Prva pogreška je da mislimo da je seks samo fizički odnos u kojem uživamo s bilo kim tko nam se svidi, i kad god to želimo.

To je pogrešno zato što seks nije samo fizički čin. Naime, prilikom spolnog odnosa, dvoje ljudi postaje jedno. To je takvo intimno iskustvo koje ostavlja trajan utjecaj na osobu. Svatko tko to uzima olako, nema pojma o tome kako smo stvoreni.

2. „U seksu je najvažniji upravo fizički čin.”

Druga pogreška jest da mislimo da je u seksu najvažniji upravo fizički čin. Filmovi i TV nameću nam sliku prema kojoj je seks najvažnija stvar u životu, da je to jedini način da se izgradi ljubav.

To je pogrešno. Fizički čin, odvojen od ljubavi i odanosti nešto je više od „tjelesnog vježbanja s najvećim naporom na kraju”. Mladi to zovu „ići do kraja”, ali to nije ni desetina toga! Nije ni čudo da mnogi tinejdžeri kažu: „Koja je fora u tom seksu? Probao sam i nije ništa posebno.”

„Ići do kraja” – u braku…

Razlog zbog kojeg to nije bilo „ništa posebno” jest taj što je to bio samo seks, bez ljubavi i odanosti, a upravo su ljubav i odanost najvažniji za ljubavni odnos. I psi i mačke mogu imati spolni odnos, ali ljubavni odnos je nešto drugo. U braku, u kojem postoje ljubav, sigurnost i odanost, to je sasvim nešto drugo. U braku seks omogućava mužu i ženi da potpuno izraze svoju ljubav jedno prema drugome. Tada možemo reći da netko „ide do kraja”! (…)

Ulomak iz knjige za tinejdžere o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh