Mladi

MLADI I VEZE

Seks prije braka utjecat će kasnije na tvoj brak (na 9 načina) Seksualni odnosi u koje stupaš prije braka utjecat će kasnije na tvoj brak – i to na devet načina, kažu znanstvenici na temelju svojih istraživanja…

Seks prije braka utjecat će kasnije na tvoj brak (na 9 načina)

Foto: Shutterstock

 

Seks prije braka ne samo da predstavlja visok rizik za tvoje zdravlje već utječe i na tvoje šanse za sretan brak.

Znanstvenici su napravili brojna istraživanja o mogućem utjecaju predbračnog seksa na brak. Pritom su došli do devet činjenica. Znanost nam ne pokušava reći je li nešto dobro ili loše; ne kaže nam što trebamo, a što ne trebamo raditi. Ona samo iznosi činjenice a o pojedincu ovisi što će s njima učiniti. Evo tih devet činjenica.

Devet činjenica o odnosu između predbračnog seksa i braka

1. Seks prije braka teži prema prekidu veze.

Za par je manje vjerojatno da će sklopiti brak ako seks počnu prakticirati prije nego što se vjenčaju nego ako oboje do tada ostanu nevini. Što se događa s djevojkom koja pristane na seks kako ne bi izgubila svog momka? Mnogo je vjerojatnije da će ga zadržati ako kaže „NE” seksu prije braka.

2. Oni koji su izgubili nevinost teže će pronaći bračnog druga.

Brak je najintimniji od svih odnosa između dvoje ljudi i mnogi ne žele sklopiti brak s nekim tko je imao odnose s nekim drugim. Zato je vjerojatno da će oni koji su izgubili nevinost teže naći supružnika.

3. Oni koji u brak nisu ušli nevini vjerojatno će u braku biti manje sretni.

Šanse da tvoj brak bude sretan veće su ako čekaš. Što imaš više odnosa prije braka, manja je vjerojatnost da ćeš u braku biti sretan.

4. Kod onih koji u brak nisu ušli nevini veća je stopa rastavljenih i razvedenih.

Ovo proizlazi iz prethodne činjenice. Ako je par nesretan u braku, vjerojatnije je da će se razvesti. Što je par imao više odnosa prije braka, to su veće šanse da će se razvesti.

5. Kod onih koji u brak nisu ušli nevini postoji veća vjerojatnost da će počiniti preljub.

Kinseyev izvještaj pokazuje da kod žena koje su stupale u seksualne odnose prije braka postoji dvostruko veća vjerojatnost da će varati svoje muževe, nego što je to slučaj kod žena koje su u brak stupile nevine. Što je osoba imala više spolnih odnosa, to je vjerojatnije da će počiniti preljub.

Ovo je možda najozbiljnija od svih posljedica koje predbračni seks može imati po brak. Malo je žena, i još manje muževa, u stanju tolerirati preljub.

6. Oni koji ulaze u predbračne seksualne odnose imaju veći rizik od sklapanja braka s pogrešnom osobom.

Seks te može zaslijepiti. Možeš misliti da si pronašao pravu ljubav, a zapravo vas spaja samo seks. Brak koji je utemeljen na seksualnoj privlačnosti neće potrajati.

Ova se kobna pogreška može izbjeći tako da se uspostave dobri odnosi bez seksa. A kad se vjenčate, seks će postati predivno iznenađenje. Povezivat će vas još potpunije.

7. Oni koji ulaze u predbračne odnose manje su zadovoljni svojim bračnim seksualnim životom.

Jedan od razloga jest taj što ih njihovo predbračno seksualno iskustvo progoni. Jedan je suprug rekao:

Oženjen sam jednom od najdivnijih žena koje sam ikada susreo. Volim je. Sve bih učinio za nju. Učinio bih bilo što, BILO ŠTO, samo da zaboravim seksualna iskustva koja sam imao prije nego što sam susreo nju. Kad imamo spolni odnos, kroz glavu mi prolaze druge žene i slike iz prošlosti, a to ubija naš brak. Došlo je do toga da ne želim imati odnose zato što ne mogu podnijeti te uspomene. Već sam osam godina u braku s tom predivnom ženom, a da nijednom nisam bio „nasamo” s njom u krevetu.

Kada u brak stupi dvoje nevinih, oni nemaju „uspomenâ” iz prošlosti. Njihovo je seksualno iskustvo zajedničko. Ono što imaju dobro je i čisto i time su zadovoljni.

„Bogatstvo koje par dijeli u braku je ono što su sami stvorili – i to pripada samo njima. Jedna od najvećih radosti u braku je učiti zajedno.”

8. Seksualni odnosi prije braka mogu osobu gurnuti u bijedan brak.

Parovi koji imaju predbračne seksualne odnose obično misle da moraju sklopiti brak, čak i onda kada oboje ozbiljno sumnjaju da će njihova bračna veza trajati cijeli život. Djevojka može ostati u drugom stanju, a onda, da bi izbjegli neugodne scene s rodbinom i prijateljima, oni ulijeću u brak. (…)

9. Predbračni seksualni odnosi mogu upropastiti seksualne odnose u braku.

(…)

Ako stupaš u seksualne odnose prije braka, u tebi će se vjerojatno pojaviti osjećaj krivnje i straha te ćeš izgubiti samopoštovanje. Osjećaj krivnje imaš zato što znaš da radiš nešto pogrešno. Samopoštovanje gubiš zato što ne živiš prema svojim visokim idealima. Osjećaš dvostruki strah: (1) zbog mogućnosti da tvoj nedopušteni seks bude otkriven, i (2) zbog bojazni da djevojka ne ostane u drugom stanju.

Svaki put kada imaš takve seksualne odnose, manje ćeš ili više osjećati krivnju, strah i gubitak samopoštovanja. Shvaćao ti to ili ne, tada bivaš „programiran” tako da seks povezuješ s tim negativnim osjećajima.

Sad zamisli da nakon toga stupiš u brak. Jednom kad si u braku, veza je legalna. Više nemaš razloga za te loše osjećaje. Tako na medenom mjesecu možeš zaboraviti svu krivnju, strah i stid i početi slobodno uživati u savršenom i nezaboravnom seksu… Je li tako???

E, NIJE!!! Vidjet ćeš da su osjećaji krivnje, straha i stida još uvijek prisutni u tebi kad vodiš ljubav. Naime, „programiran” si da te negativne osjećaje povezuješ sa seksom. (…)

Ulomak iz knjige za mlade o ljubavi, zaljubljivanju i seksu.

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh