Mladi

MLADI, VEZE I SPOLNE BOLESTI Kad vidiš simptome ovih spolnih bolesti, sigurno ćeš se čuvati za brak… (1.) Najbolja prevencija od zaraze spolno prenosivim bolestima je: seks s jednim partnerom iliti čistoća prije braka, i u braku. U nastavku pročitaj o spolnoj bolesti koje se oboljeli ne riješe do kraja života…

Kad vidiš simptome ovih spolnih bolesti, sigurno ćeš se čuvati za brak… (1.)

Foto: Shutterstock

 

Svaki put kad tinejdžer kaže „da” seksu prije braka, on povuče okidač za neku spolnu bolest. A šaržer u tom pištolju ima puna četiri, ili čak pet, otvora.

Genitalni herpes – neugodna bolest koja te neće ubiti, ali se ni ti nje nećeš riješiti

Herpes je relativno nova bolest koja je jako zarazna. Simptomi se obično pojave između drugog i tridesetog dana nakon seksualnog donosa. Međutim, ima slučajeva kada se ne pojave nikakvi simptomi, a osoba ipak oboli.

Herpes uzrokuje virus koji u organizam uđe kroz otvor na koži ili kroz sluzokožu. On uzrokuje bolne plikove na spolnim organima ili u ustima, koji svrbe. Plikovi nestanu nakon tri tjedna, međutim, bolest je i dalje prisutna i plikovi će se ponovno pojaviti.

Herpes nije izlječiv. Liječnik će reći: „Herpes te neće ubiti, ali se ni ti njega nećeš riješiti”. Majka koja ima herpes može ga prenijeti svom djetetu prilikom poroda.

„Šanse za ljubav u ovom su svijetu ionako male. Kad još dodaš herpes…”

Jedna sedamnaestogodišnjakinja se je zarazila herpesom prilikom svoga prvog seksualnog odnosa. U njezinu je slučaju okidač za pojavu herpesa bio menstrualni ciklus. Imala je plikove otprilike 16 dana a može očekivati da će ranice na tijelu koje bole i svrbe imati 16 od 30 dana u mjesecu do kraja života.

Bol onih koji su oboljeli od herpesa povećava činjenica da je upropašteno nešto dobro. Elisabeth Herz sa Sveučilišta George Washington kaže kako žene koje su zaražene ovom bolešću imaju „snažan osjećaj krivnje”. One joj stalno govore da se osjećaju prljavo, nečisto. „Trebam nekog tko će me voljeti”, kaže jedna slobodna umjetnica iz New Yorka. „Šanse za to u ovom su svijetu ionako male. Kad još dodaš herpes, pomisliš si: ʽZašto bi me itko htio?ʼ” Jedan liječnik u Amityvilleu, u državi New York, kaže da jednako mračan pogled na svijet muči i velik broj tinejdžera koji pate od herpesa. Oni dolaze u njegovu ordinaciju plačući: „Nitko se neće htjeti oženiti mnome.”

U američkim školama približno 20-30 milijuna mladih ima genitalni herpes. Oni će se s ovom bolnom, neugodnom zaraznom bolešću morati mučiti do kraja života. (…)

Ulomak iz knjige za mlade o ljubavi, zaljubljivanju i seksu, koja izlazi uskoro.

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh