Duhovnost

JEDINA ISUSOVA MOLITVA KOJA NIJE BILA USLIŠANA
Josip Lončar: Zašto Bog nije uslišio Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu?
Jesmo li se ikad zapitali zašto Bog, koji je svemogući i koji je iznad svega volio svoga Jedinorođenog Sina, nije ispunio njegovu molitvu? Postavljaju se dva pitanja: nije htio ili nije mogao? To su logična pitanja koja proizlaze iz same Isusove molitve.

Josip Lončar: Zašto Bog nije uslišio Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu?
Josip Lončar: Zašto Bog nije uslišio Isusovu molitvu u Getsemanskom vrtu?

Sva su evanđelja ispunjena događajima gdje nebeski Otac uslišava najrazličitije molitve svojega sina. No, u Getsemanskom vrtu dogodilo se nešto zaista iznenađujuće − Isus moli u velikom strahu i tjeskobi duše. Otac nebeski promatra svoga Sina u užasnu stanju. Uslijed golema straha i tjeskobe Isusov znoj je postao poput krvi. Tri puta za redom usrdno moli svoga Oca neka ga poštedi muke − ako je moguće!

„To je bila jedna jedina Isusova molitva zapisana u Svetom pismu koja nije bila ispunjena onako kako je on htio…“

Pa mi znamo da je Bogu sve moguće. Svaki put kaže neka ne bude njegova, nego Očeva volja. Jesmo li zapazili da baš nigdje prije, a ni poslije toga događaja nije uopće postavljao pitanje Očeve volje kad je nešto molio? Jesmo li primijetili kakav je bio rezultat te molitve? To je bila jedna jedina Isusova molitva zapisana u Svetom pismu koja nije bila ispunjena onako kako je on htio. Naime, Otac mu je ispunio njegovu glavnu molitvu tj. molitvu za spasenje svijeta (za nju je i imao sva potrebna jamstva, usp. Heb 5,7), no nije mu ispunio molitvu kojom je molio da ga mimoiđe muka.

Jesmo li se ikad zapitali zašto Bog, koji je svemogući i koji je iznad svega volio svoga Jedinorođenog Sina, nije ispunio njegovu molitvu? Postavljaju se dva pitanja: nije htio ili nije mogao? To su logična pitanja koja proizlaze iz same Isusove molitve. Ta on je sam molio: ako je moguće (znači, može li Bog?) i neka bude po tvojoj volji (hoće li Bog?). Što vi mislite? Da Bog nije htio ili nije mogao ispuniti Isusovu molitvu?

Ako pogledamo u Pavlovu definiciju vjere, vidjet ćemo da je bitan dio vjere jamstvo Božje riječi. Ta sam je Isus rekao da neće nestati niti jedna jota od onoga što je zapisano i da će se apsolutno sve ispuniti. Isusovo razapinjanje na križ zapisano je detaljno u Knjizi proroka Izaije, a o muci, smrti i uskrsnuću ima zapisano i u knjigama koje je Isus nazivao Zakonom kad je govorio o potpunom ispunjenju zapisanog. Dakle, Bog bi za ispunjenje Isusove molitve dva puta morao pogaziti svoju riječ. Prvo svoju pisanu riječ zapisanu u Zakonu i drugi put svoju izgovorenu riječ koju je izgovorio na usta Isusova, govoreći apostolima o predstojećim događajima.

„Milijuni kršćana širom svijeta prihvatili su tu njegovu molitvu u Getsemanskom vrtu kao uzor prave molitve, a ne primjećuju da je to ustvari jedina Isusova neispunjena molitva…“

Isus dakle u Getsemaniju nije imao jamstvo Božje riječi. Je li Isus molio u skladu s Božjom voljom? Naravno da nije. Kako znamo? Znamo, jer je volja Božja bila upravo ona koja je i zapisana u Starom zavjetu. O svojoj je muci Isus čuo od starca Šimuna (preko svoje majke), o muci je često govorio svojim apostolima i učenicima. Na brdu preobraženja razgovarao je o svojoj muci s Ilijom i Mojsijem. Za vrijeme posljednje večere sve je to opet potvrdio pred apostolima. Prema tome, Isus je tada molio nešto za što je mogao biti siguran da neće dobiti. Zašto je onda tako molio? Zbog toga što je od trenutka pretvorbe na Veliki četvrtak prihvatio muku i potpunu “dimenziju” čovještva koju vidimo u njegovoj odvojenosti od Oca kad na križu vapi: ”Bože moj, Bože moj, zašto si me ostavio?” (usp. Mt 27,47)

Zaista je vrlo čudno da su mnogi tu Isusovu molitvu uzeli kao uzornu molitvu i svoje molitve mole na isti način, iako je to jedina molitva koju je Isus molio, a nije primio uslišanje. Zašto ne bismo radije uzeli za uzor toliko mnoštvo njegovih molitava koje su bile uslišane? Moram priznati da to ponekad ne razumijem. Milijuni kršćana širom svijeta prihvatili su tu njegovu molitvu u Getsemanskom vrtu kao uzor prave molitve, a ne primjećuju da je to ustvari jedina Isusova neispunjena molitva. Mnogi se čak ne bi ni usudili moliti drukčije, tj. bez ikakva jamstva i spoznaje želi li i može li Bog molitvu ispuniti.

Kad netko na kraju molitve kaže Bogu da ne učini po njegovoj volji, nego po svojoj, tj. Božjoj, zapravo:

  1. Molitelj nije siguran da to što moli želi i Bog, tj. ne posjeduje u svojem srcu jamstvo potrebno za vjeru.
  2. Otvara mogućnost da će ga Bog poslušati i odgovoriti na njegovu molitvu iako ona nije po Božjoj volji, a znamo da to nije moguće.

Ulomak iz knjige „Karizma vjere – vjera je…” autora Josipa Lončara. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Karizma vjere – vjera je…”

„Vjera je jamstvo za ono čemu se nadamo,

dokaz za one stvarnosti koje ne vidimo.”
Heb 11,1

Bog nam je obećao da će nam ispuniti sve što ga s vjerom zatražimo! Kakva je to vrsta vjere, po kojoj nas Bog uslišava? Što nam o vjeri govori Biblija? Vrijedi li to Kristovo obećanje i za današnjeg čovjeka ili je bilo namijenjeno samo njegovim suvremenicima te posebno izabranim svecima? Što trebamo učiniti kako bismo zadobili tu vrstu vjere…?

Autor knjige ima dugogodišnje iskustvo takve vjere te je to iskustvo uspio prenijeti na mnoge druge vjernike. Kroz molitvu vjere i danas se događaju mnogobrojna čudesna obraćenja, oslobođenja i ozdravljenja!

Bog može postaviti i najbogatiji stol ispred nas, no ako mi taj stol ne ‘vidimo’ i ne znamo kako s njega ‘uzeti’, ostat ćemo gladni. Vjerom, zapravo, uzimamo ono što nam je Bog već dao!

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

O autoru / izvoru

mm

Josip Lončar

Josip Lončar je osnivač i upravitelj Zaklade Kristofori, glavni urednik časopisa Book, te portala Book.hr. Više je godina bio službeni promotor ICCRS-a (Međunarodne službe Katoličke karizmatske obnove iz Vatikana). Tijekom 25 godina djelovanja održao je duhovne obnove u mnogim župama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dvadesetak se godina aktivno bavi evangelizacijom u Hrvatskoj i u inozemstvu. Seminare i predavanja je do danas održao na tri kontinenta, u više od 300 katoličkih župa. Poznat je po tome što nakon svojih propovijedi zazove Duha Svetoga da ozdravljanjima i čudesnim znakovima potvrdi Riječ. Gospodin pritom svoju Riječ redovito potvrđuje.

Autor je sljedećih naslova:

Karizma vjere (ovom knjigom Lončar želi uvesti ljude u dimenziju vjere kojom zapravo uzimamo ono što nam je Bog već dao i koja donosi ne samo spasenje već omogućuje da svoj kršćanski poziv živimo u sili Duha Svetoga); Bakina krunica (autorov doprinos razumijevanju ljubavi koju nam Bog daruje preko Marije); Sila odozgor (knjiga o snovima, vizijama i proroštvima po kojima Bog komunicira s čovjekom, te o darovima koje nam po sakramentu potvrde daje Duh Sveti kako bi mijenjao naša srca a s nama i svijet oko nas); Kako povjerovati (knjiga kojom Lončar nastoji pomoći čitateljima da vjerom prime ono što im Bog želi dati, te da bolje razumiju evangelizaciju kako bi u njoj bili uspješniji); Škola molitve 1 – Kako u molitvi upoznati i doživjeti Boga (prvi nastavak serijala); Škola molitve 2 – Razmatranje otajstava krunice (u ovome nastavku čitatelj se kroz praktične primjere poučava razmatranju otajstava krunice u kojem na osoban način susrećemo Boga i njegovu majku ulazeći u svijet evanđelja); Škola molitve 3 – Dar jezika (o ovoj izvanrednoj Božjoj ponudi svakome vjerniku); Krunica (spajanjem „Bakine krunice” i „Škole molitve 2” autor je dobio zaokruženu cjelinu onoga što je htio prenijeti o krunici. Knjiga je namijenjena onima koji zaista žele naučiti razmatrati otajstva koja mole te izmoliti blagoslove sebi i drugima.)

Izdvojeno

PRELISTAJ BOOK

Ponuda

2.6502950191498