Duhovnost

‘U DLANOVE SAM TE SVOJE UREZAO’ // O. Augustyn Pelanowski o ‘dekalogu’ koji nam govori o Božjoj vjernosti „Dlanovi imaju deset prstiju, koji podsjećaju na deset zapovijedi. Bog govori da je moje ime urezao u svoje dlanove, odnosno da je učinio moje ime kao deset zapovijedi, preko kojih mi je vjeran.“

O. Augustyn Pelanowski o 'dekalogu' koji nam govori o Božjoj vjernosti

Foto: Shutterstock

 

Prijateljstvo s Bogom treba njegovati i obrađivati. Neka nas ne plaši naša bijeda i duhovna ružnoća pred veličanstvenom ljepotom kojom sja naš Otac nebeski. Bog ljubi bijednog čovjeka i više mu je stalo da nas daruje, nego da ga za nešto molimo. Promotrimo riječi iz 49. poglavlja Izaijine knjige.

„Može li žena zaboravit’ svoje dojenče, ne imatʼ sućuti za čedo utrobe svoje? Pa kad bi koja i zaboravila, tebe ja zaboraviti neću. Gle, u dlanove sam te svoje urezao.” (Iz 49,15-16)

Dekalog koji nam govori o Božjoj vjernosti

Dlanovi imaju deset prstiju, koji podsjećaju na deset zapovijedi. Bog govori da je moje ime urezao u svoje dlanove, odnosno da je učinio moje ime kao deset zapovijedi, preko kojih mi je vjeran. Kada bih se odvažio interpretirati ovaj tekst, usudio bih se izreći specifičan dekalog, kojemu je Bog sigurno vjerniji nego što smo mi onomu koji nam je predao na Horebu.

  1. Sjetit ću se ljubiti te kao da si jedini.
  2. Poštovat ću tvoje ime i nikada te neću zanemariti; zapisao sam tvoje ime u knjigu života.
  3. Uvijek ću biti prisutan kada budeš molio, i onda kada to ne budeš osjetio.
  4. Poštovat ću te kao vlastito dijete.
  5. Neću uništavati tvoj život nego ću ga razvijati.
  6. Neću prevariti tvoju ljubav i nikada te neću napustiti.
  7. Nikada ti ništa neću uzeti, nego ću te darivati.
  8. Nikada ti neću slagati; od mene ćeš uvijek čuti istinu.
  9. Neću ti uzeti one koje voliš.
  10. Neću uzeti ništa što sam ti poklonio, jer su moji darovi neopozivi (Rim 11,29).

Dokaz ljubavi

Čime je Bog urezao ove zapovijedi u svoje dlanove? Čavlima. Biblija kaže da je čovjek stvoren šestog dana. Broj šest se zapisivao slovom waw, a ta riječ, i to ne slučajno, na hebrejskom znači isto što i „čavao”! Čovjek, stvoren šestog dana, postao je „čavlom” za Isusove dlanove, ali On je prihvatio taj ubod, samo da nas nikada ne bi ispustio iz svojih dlanova, da nas ne izgubi. Ah, premalo je reći da smo postali samo jednim čavlom; postali smo trima čavlima za ruke Sina Božjega, tri šestice, brojkom zvijeri, jer smo se zvjerski ponijeli prema Božjoj ljubavi, vješajući i razapinjući tu ljubav. Ali, umjesto da se osveti, ili ode od Oca, On nas je još snažnije uzljubio. Tako nas je, može se reći – pribio na sebe! Je li potreban veći dokaz ljubavi?

Ulomak iz knjige „Dom u Bogu” autora patera Augustyna Pelanowskog. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Dom u Bogu”

Bedaci, životno nesposobni, naivni, nespretnjakovići sudbine, to je naša istinita verzija. Oni što obično misle da nisu sposobni ni za što – sposobni su za Nebo, jer ako na zemlji ne odgovaraju ničemu, očito nisu „s te zemlje”. Nadaju mu se oni koji se u životu ne nadaju više ničemu! Kako je to pravedno da se Bog sjeća onih koje su drugi zaboravili. (…)

 

put do istine knjiga

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh