Svetac dana

5. STUDENOGA

Sveti Elizabeta i Zaharija ‒ roditelji svetog Ivana Krstitelja Elizabeta je potjecala iz svećeničkog plemena patrijarha Arona, a njezin suprug Zaharija bio je veliki svećenik...

Sveti Elizabeta i Zaharija - roditelji sv. Ivana Krstitelja

Sveta Elizabeta i sveti Zaharija roditelji su svetog Ivana Krstitelja. Prema riječima svetog Luke „oboje bijahu pravedni pred Bogom, jer su živjeli besprijekorno prema svim zapovijedima i odredbama Gospodnjim”. Zahvaljujući njima, po Lukinu evanđelju, dobili smo na dar i dva prekrasna hvalospjeva, „Magnificat“ i „Benedictus“. Elizabeta je potjecala iz svećeničkog plemena patrijarha Arona, a njezin suprug Zaharija bio je veliki svećenik. Živjeli su u vlastitoj kući u Ain Karimu, selu nedaleko Jeruzalema.

Bili su već u poodmaklim godinama, ali nisu imali djece. O događajima koji su uslijedili majstorski izvještava sveti Luka u svojem evanđelju. Zahariji se u hramu kao prvom čovjeku u evanđelju ukazao anđeo Gabrijel i najavio mu rođenje sina. Zaharija u to nije povjerovao pa je zanijemio sve do dana kada se zbio radosni događaj.

Susret dviju trudnica

Kad se navršilo šest mjeseci od Ivanova začeća, anđeo Gabrijel je u Nazaretu najavio Djevici Mariji začeće Sina Božjega. Prema predaji, Elizabetina majka Sobe i Marijina majka Ana bile su sestre. Kad je Marija doznala da je njezina rođakinja Elizabeta već u šestom mjesecu trudnoće, odmah se uputila u Zaharijinu i Elizabetinu kuću, „u gorski kraj, u Judin grad“. Čim je Elizabeta ugledala Mariju i čula njezin pozdrav, zaigralo je dijete u njezinoj utrobi i ona se napunila Duhom Svetim. Kliknula je glasno: „Najblagoslovljenija si ti među ženama! I blagoslovljen je plod utrobe tvoje! Odakle meni ovo da majka Gospodina mojega dolazi k meni? Jer, čim glas pozdrava tvojega odjeknu u mojim ušima, od veselja mi dijete zaigra u utrobi. Blago onoj koja povjerova da će se ispuniti što joj je rečeno od Gospodina!“

Dijete i majka čudesno spašeni

Kad je Elizabeta rodila sina, Zaharija je prema Gabrijelovu zahtjevu zatražio da se dječak nazove Ivan, te je potom progovorio i hvalio Boga. Unatoč prvotnoj nevjerici, poslušao je i usvojio Božju poruku. Njegova duga šutnja pretvorila se je u veliki proročki hvalospjev („Benedictus“, „Neka je hvaljen Gospodin, Bog Izraelov“). O Elizabeti i Zahariji nakon Ivanova rođenja Sveto pismo više ne govori. Za vrijeme općeg pokolja nevine djece u betlehemskom kraju i okolici, Elizabeta se, prema predaji, s malim Ivanom sklonila u jednu špilju. Za vrijeme opasnosti, anđeo je dokotrljao kamen na ulaz, a kada je opasnost prošla, kamen je uklonjen. Zaharija je prema predaji ubijen u hramu jer nije htio Herodu odati boravište svoga sina pa je uvršten među mučenike. Sveti Ivan Krstitelj rano je ostao bez roditelja. Pretpostavlja se da je brigu o Elizabetinu i Zaharijinu sinu vodila rođakinja, Blažena Djevica Marija, a kada je odrastao, povukao se u pustinju sve do dana svoga javnog očitovanja pred Izraelom. Sveta Elizabeta zaštitnica je trudnica i rodilja te zaštitnica bračnih parova s problemom neplodnosti.

Izvor: Župa Jastrebarsko

Priredio Danijel Katanović; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh