Duhovnost

NAUK KOJI SE PROTIVI UČENJU KATOLIČKE CRKVE Don Damir Stojić o nauku irske mističarke Lorne Byrne, koja tvrdi da vidi anđele i razgovara s njima – evo zašto njena nadahnuća ne mogu biti autentična Lorna Byrne irska je mističarka i autorica knjiga 'Anđeli u mojoj kosi', 'Stube prema nebu' i drugih. Premda je svojim naukom oduševila mnoge, on se duboko protivi učenju Katoličke Crkve, a evo i zašto…

Don Damire,

zanima me Vaše mišljenje o poznatoj irskoj mističarki Lorni Byrne, koja svaki dan vidi anđele i razgovara s njima. Napisala je poznate knjige o tome (Anđeli u mojoj kosi, Stube prema nebu, itd.) koje sam pročitala i koje su mi se jako dojmile.

BVB

Odgovor:

Poštovana!

Anđeli su važan dio Božjeg stvorenja i kršćanskog života, zato mi je drago da želiš o njima saznati nešto više. No, iz onoga što sam stigao pročitati i poslušati o nauku gospođe Byrne, izdvojio sam niz pojedinosti koje su krivovjerne i koje upućuju na to da njeno nadahnuće nije autentično.

Ovdje ću ih ukratko navesti:

  • Lorna Byrne govori o tome da postoji reinkarnacija, a Sveto Pismo nas uči da je „ljudima jednom umrijeti, a potom na sud“ (Heb 9,27). U Katekizmu Katoličke Crkve (br. 1013) stoji: „Poslije smrti nema ‘ponovnog rađanja’ (‘reinkarnacije’)”.
  • Nadalje, gđa Byrne govori o tome da pakao postoji, ali uz sav svoj intenzivan duhovni život nikad nije čula da je netko nekada tamo završio. Kada se govori o tome kamo idu duše nakon smrti, čini se da ih ona bez zadrške sve šalje u raj. Nasuprot tome, Gospodin Isus kaže: „Uđite na uska vrata! Jer široka su vrata i prostran put koji vodi u propast i mnogo ih je koji njime idu. O kako su uska vrata i tijesan put koji vodi u Život i malo ih je koji ga nalaze!“ (Mt 7,13-14). Autentični sveci i mistici kao što su npr. vidioci iz Fatime i sv. Faustina Kowalska, imali su intenzivna iskustva pakla i duša koje su u njemu, te su uvijek ozbiljno upozoravali na ovu mogućnost da čovjek jednom zauvijek završi u mjestu muka.
  • Treće, Katekizam u broju 2270 prvi trenutak postojanja čovjeka poistovjećuje sa začećem, dok spomenuta autorica zastupa postojanje I djelovanje duše prije začeća, što se odavna u Crkvi smatra herezom.
  • Četvrto, u knjizi Anđeli u mojoj kosi Lorna Byrne tvrdi da su poltergeisti Sotonina stvorenja. Nasuprot tome, kršćanstvo ispovijeda da je jedini Stvoritelj Bog.
  • Peto, u knjizi Stube prema nebu tvrdi se da „niti jedna religija nije superiorna u odnosu na drugu” i „da su joj anđeli uvijek govorili da nije važno tko pripada kojoj religiji”. O odnosu kršćanstva i drugih religija već sam odgovarao na svojoj web stranici, pa ti preporučam da pročitaš ta pitanja.
  • Šesto, Lorna Byrne ide na svetu misu „tu I tamo”, čime životom ispovijeda da joj Euharistija nije „izvor i vrhunac života”, kao što je uvijek bio cijeloj Crkvi, a osobito njenim autentičnim misticima, od kojih su neki čak znali živjeti isključivo od Euharistije.
  • Sedmo, Lorna spominje Kraljicu neba, ali ju oklijeva povezati s Blaženom Djevicom Marijom. Zatim, Kraljicu neba naziva sustvarateljicom i ženskim počelom u božanskome, što je protivno kršćanskome nauku.
  • Osmo, o anđelima se govori mnogo, a o Bogu koji je njihov Stvoritelj, kome služe i čiju volju trebaju vršiti gotovo ništa. Također se i molitva upućuje prvenstveno anđelima, te je bitno okrenuta ovozemaljskom čovjekovom dobru, a ne njegovom krajnjem cilju – zajedništvu s Bogom.

Zaključak

Zaključno, po svemu sudeći gđa Byrne nema katoličkog duhovnika niti se podlaže sudu Crkve u vezi svojih viđenja i nadahnuća, što je protivno primjeru svih autentičnih mistika koje Crkva poznaje u svojoj dugoj povijesti. Moglo bi se navesti još dosta primjedbi, ali se nadam da je već i navedeno svakom katoliku dobre volje dostatno da svoje poznavanje anđela radije crpi iz drugih, provjerenih i čistih izvora.

Kao primjer takvih mogu spomenuti svjedočanstvo Marina Restrepa, misionara laika koji (je) ima(o) autentična iskustva susreta s Božjim anđelima, a čije se knjige i DVD-ovi mogu nabaviti i u Hrvatskoj.

Želim ti Božji blagoslov i zaštitu Njegovih anđela,
don Damir

Izvor:  Studentski pastoral: SPAS; Book.hr

Priredila Gabriela Jurković

Najčitanije

Na vrh