Foto i video

PROTIV STRUJE // Kako kultura uništava žene Raskrinkavanje mentaliteta današnjice

Kako kultura uništava žene

Foto: Screenshot/YouTube

 

Ova pronicava animacija „Moondog Animation Studiosa“ dio je serije o Willyju Grunchu. Willy Grunch je „slobodni filozof i pjesnik koji sretno brodi kroz život… On je poput svih nas, ali moramo se smijati vlastitoj bijedi na njegov račun, a autori se nadaju da će njihova poruka doprijeti do srca i umova mladih.

Ova epizoda, naslovljena Zvjezdani sustav, pokazuje kako je lako biti uvučen u „vrednote“ svijeta i zaboraviti svoje vlastite. Počinje s djevojkom koja samo lista modni časopis. Kao i većina nas, ona želi slavu, ljepotu i bogatstvo zvijezda o kojima se govori u časopisu.

Pogledajte video i obratite pozornost kako stvari počinju izmicati njezinoj kontroli dok počne trčati za svojim „snovima“.

Pitanja za razmišljanje

  1. Jesu li vaši snovi uistinu vaši ili želite ono što vam je svijet rekao da je potrebno za sreću?
  2. Na koji je način djevojka bila primorana promijeniti se da bi se uklopila u kalup zvijezde? Zašto naša kultura određuje ljepotu na takav način?
  3. Kako se je djevojka osjećala na kraju?
  4. Pogledajte video još jednom i usredotočite se na Willyja Gruncha. Kako su promjene na djevojci djelovale na njega? Što mislite da ova animacija želi reći o spolnosti i njezinoj vrijednosti?
  5. Što je spolna čistoća? Kako postići krepost i osloboditi se utjecaja koji društvo ima na nas i na naše poglede na ljepotu, čednost i skromnost? Kako vratiti te vrline ako smo ih izgubili?

Autor: Becky Roach (Catholic link; Book.hr)

Preveo Josip Sinjeri

Najčitanije

Na vrh