Brak i odnosi

KAD SE BUDE LOŠI OSJEĆAJI, PREDUHITRIMO IH // Molitva za oslobađanje od loših osjećaja „Gospodine, ljuta sam. Tako bih ga rado udarila. Osjećam da sam u pravu, a on u krivu, ali ne znam to. Bila u pravu ili u krivu, odgovorna sam za svoje osjećaje i za ono što činim s njima.”

Molitva za oslobađanje od loših osjećaja

Foto: Shutterstock

 

Čak i prije no što sam pozvala Isusa da razapne na križ moje navike beskonačnog prepuštanja osjećajima, držanja govorancija ili prepuštanja samosažaljenju, znala sam da moram kontrolirati rastuću bol i ljutnju, i to najodlučnije i najpozitivnije što sam mogla. Inače bi me progutale vlastite vatre. Znala sam da bi moje rasuđivanje moglo biti iskrivljeno.

Jedan mali sukob mogao se napuhati i tako dati pogrešnu sliku cijeloga našeg bračnog odnosa te me uhvatiti u stupicu laži koja bi mogla postati moj zatvor, ili mi se neki bezazleni sukob mogao učiniti kao nož koji me razdire predbacivanjem. Energično čišćenje kuće ili vrta, vožnja biciklom ili šetnja s djecom obično su mi pomogli da se riješim napetosti. Slikarski kist bio mi je sredstvo za opuštanje i kreativnost. Boja je ostala gdje sam je nanijela te sam je doživljavala kao nešto divno i utješno.

Pronalaženje dobrih načina za oslobađanje nakupljene napetosti često nije dovoljno

No, pronalaženje dobrih načina za oslobađanje nakupljene napetosti često nije bilo dovoljno. Otkrila sam, kad ne bih kontrolirala svoje misli, da sam mogla održati briljantne i potencijalno gnjevne govore, i to dok bih usisavala. Kad sam pokušala kontrolirati svoje misli, samo sam se izmorila i izgubila bitku, pa sam naučila izmoliti jednostavne, izravne molitve u trenutku kada bih osjetila da se loši osjećaji bude. Evo primjera takve molitve.

Molitva za oslobađanje od loših osjećaja

Gospodine, ljuta sam. Tako bih ga rado udarila.
Osjećam da sam u pravu, a on u krivu, ali ne znam to.
Bila u pravu ili u krivu, odgovorna sam za svoje osjećaje i za ono što činim s njima.
Ne znam kako da ih promijenim, ali odlučila sam da ih neću poticati ili hraniti jer će tako samo rasti.
Odlučila sam da ih neću zatirati, jer ako to učinim, vratit će se još veći i jači.
Pa evo ih. Pobrini se za njih i za mene.
Daj mi svoj um, svoje srce, svoje osjećaje, svoju reakciju.
P.S. Blagoslovi ga.

Tada bih nastavila s poslom, a Bog se pobrinuo i učinio svoje. Negdje u svemu tome naučila sam preuzeti odgovornost za svoj grijeh i ne shvatiti osobno svaku ružnu riječ ili djelo na koje bih naišla. (…)

Ulomak iz knjige „Iscjeljenje ženinih emocija” autorice Paule Sandford. Više o knjizi možete saznati ovdje. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Iscjeljenje ženinih emocija“

Vrijeme je da zavolite sebe… onako kako vas Bog voli.

Možda ste već mnogo puta čuli: „Preboli to!”, no to je lakše reći negoli učiniti. Nitko to ne može posvjedočiti bolje od dušebrižnice, učiteljice i spisateljice Paule Sandford, koja već godinama pomaže ženama (i muškarcima koji ih vole) da zavladaju emocijama i ostvare pobjedu na tom području.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh