Aktualnosti

TAMA JE UPALILA SVJETLO

Dirnut svećenikovim mučeništvom, francuski biznismen vratio se vjeri „Kršćanin sam i moram nešto učiniti, iskoristiti svoje talente“

Patrick Canac bio je kršten, ali je, poput mnogih, s vremenom napustio Crkvu. Međutim nedavno je taj uspješan poslovni čovjek doživio promjenu u svojem srcu i vratio se u Katoličku crkvu. Čak je dao veliku donaciju za izgradnju novog sjemeništa u Avignonu.

Što je dovelo do te velike promjene? Svjedočanstvo svećenika Jacquesa Hamela, kojeg je ubio ISIS u kolovozu prošle godine dok je slavio misu u francuskom gradiću Saint-Étienne-du-Rouvrayu, predgrađu Rouena.

„To je strašno da netko može danas ući u crkvu i ubiti svećenika“

„Odgojen sam u kršćanskoj vjeri. Kršten sam i primio sakramente inicijacije, ali odavno sam prestao prakticirati vjeru“, rekao je Canac za CNA prigodom posjeta Rimu. „Prošlogodišnje ubojstvo vlč. Jacquesa Hamela u crkvi pokraj Rouena zbilja me je pogodilo. Teror koji se je dogodio u toj crkvi podsjetio me je na najtamnija vremena naše civilizacije. Refleksivno sam to doživio kao da je ubijen moj brat. To je strašno da netko može danas ući u crkvu i ubiti svećenika. Sam đavao je to učinio.“

Francuski se je biznismen odmah nakon ubojstva vlč. Hamela obratio i vratio vjeri, shvativši da su nam svima korijeni judeokršćanski i da ih „moramo braniti i sačuvati“. „Isti je problem na Bliskom istoku, gdje ubijaju kršćane. Osjetio sam snažan poriv u sebi i rekao sam sebi: ‘Kršćanin sam i moram nešto učiniti, iskoristiti svoje talente’“, objašnjava Canac svoje promišljanje.

Odmah je uplatio veliku donaciju za izgradnju novog neokatekumenskog sjemeništa u Avignonu. Gradnja se već privodi kraju, a papa Franjo blagoslovio je kamen temeljac 4. rujna na općoj audijenciji na Trgu sv. Petra u Rimu.

„Nakon ubojstva vlč. Hamela postalo mi je jasno da je judeokršćanska civilizacija u opasnosti“

„Mislim da je važno za zapadne zemlje, uključujući i Francusku, da budu evangelizirane, da se ljude potakne da se vrate ponovo u Crkvu. Jer Crkva je kolijevka naše civilizacije“, kaže Canac. „Razmišljam o prvim kršćanima, onima koji su bili pioniri, o misionarima i mučenicima koji su pronijeli evanđelje po svem svijetu. I zato sam odlučio iskoristiti svoj poslovni uspjeh da pomognem gradnju Sjemeništa ‘Redemptoris Mater’ u Avignonu.“

Objasnio je da će sjemenište pomoći reevangelizaciji Europe, izgrađujući svećenike koji će biti misionari današnjice, „koji će evangelizirati ljude poput mene, da bi se mogli vratiti Crkvi“. „Nakon ubojstva vlč. Hamela postalo mi je jasno da je judeokršćanska civilizacija u opasnosti. Stoga je nužno podupirati sve što će pomoći formirati ljude koji će širiti evanđelje, kršćansku poruku mira i ljubavi.“

Prošlog listopada papa Franjo odobrio je otvaranje kauze za beatifikaciju Jacquesa Hamela, dokinuvši u njegovu slučaju uobičajeno razdoblje čekanja od pet godina nakon smrti.

„Potpuno podržavam papu Franju u o odluci za pokretanje postupka za njegovu beatifikaciju. Otac Jacques je mučenik. Ono što sam doznao o njegovu životu, govori da je bio pravi kršćanin, vrijedan mučeništva. Pokušao je uvjeriti svoje ubojice da čine zlo. Njegovo je držanje bilo uzorno za svakoga, kršćane i nekršćane“, zaključuje Canac.

Autor: Alvaro de Juana (Catholic News Agency; Book.hr)

Preveo Josip Sinjeri

Najčitanije

Na vrh