Duhovnost

ISCJELJENJE EMOTIVNIH RANA
Josip Lončar: Dar molitve u jezicima može nam pomoći u izlječenju naše duše
„Osobe koje u daru jezika često donose svoju ranjenu dušu Bogu, da ih iscijeli, doživljavaju stalnu kvalitetnu promjenu svojih duša, koja se očituje u rastu u plodovima Duha…“

Josip Lončar: Dar molitve u jezicima može nam pomoći u izlječenju naše duše
Josip Lončar: Dar molitve u jezicima može nam pomoći u izlječenju naše duše

Ta tko od ljudi zna čovjekove tajne, osim čovječjega duha koji je u njemu? (1 Kor 2,11)

Jer tko govori drugim jezikom, ne govori ljudima, nego Bogu: nitko ga ne razumije jer Duhom govori stvari tajanstvene. (1 Kor 14,2)

Živimo u svijetu, a ne pripadamo svijetu (v. Iv 17). Svijet nas ranjava od trenutka začeća pa do tjelesne smrti. Mnogi se osjećaju odbačenima, neprihvaćenima, manje vrijednima, mnogi žive u raznim strahovima, mnogi s dubokim osjećajima krivnje kojima ne znaju uzroka, mnogi ne mogu uspostaviti normalne odnose s drugim ljudima, ne mogu oprostiti…

Velikome broju duševnih problema ne znamo uzroka. Mnogi od njih svoj uzrok imaju u nečemu što nam se dogodilo u najranijoj mladosti a često čak i dok smo se još nalazili u majčinoj utrobi. Pojedine teške traumatične događaje iz mladosti potisnuli smo u zaborav, duboko ih zapečatili u svoju podsvijest. Moderna psihijatrijska znanost pokušava otkriti i liječiti posljedice tih duševnih rana jer zna da one snažno utječu na čovjekov život.

U većini slučajeva, rane su nam nanijele osobe koje su nas trebale najviše voljeti i štititi, poput naših roditelja i bliskih rođaka. Nerijetko se teško zlostavljaju mala djeca što kasnije ima ogroman utjecaj na njihov daljnji život. Ako smo nešto potisnuli ili zaboravili, to nikako ne znači da to više ne utječe na nas. Utjecaj će postojati tako dugo dok ne dođe do iscjeljenja.

Apostol Pavao zna ono što zna i moderna znanost – ništa što se čovjeku dogodilo, nije zaboravljeno i sve se može ‘izvući’ iz podsvijesti. Problem je u tome što iz naše podsvijesti ponekad ‘isplivavaju’ gorki korijeni (v. Heb 12,15) kojima ne znamo uzroke i koji i nama i onima s kojima živimo mogu stvarati ozbiljne probleme. No to je već tema nutarnjega iscjeljenja koju ovdje ne možemo obrađivati.

Dar jezika je usko povezan s Duhom Svetim (Tješiteljem) i na taj način s utjehom, odnosno iscjeljenjem emotivnih rana. Naš se duh sjeća svega što nam se događalo od našega začeća u majčinoj utrobi (zna sve o tome – v. 1 Kor 2,11) i sasvim je normalno da te naše rane donosi Bogu kako bismo primili ‘višnju milost’ (iz himna O dođi, Stvorče, Duše Svet) utjehe koja će nas osloboditi od posljedica koje trpimo zbog povrijeđenosti.

U daru jezika donosimo Bogu svoje rane, a da ih pritom ne postajemo svjesni u razumu. Na taj smo način sačuvani od toga da sudimo ili mrzimo one koji su nas povrijedili te od toga da nam rane ‘isplivavaju’ u pogrešno vrijeme i na pogrešan način. Naš je Bog savršeni liječnik i On je pronašao najbolji način na koji nas može obnoviti

Osobe koje u daru jezika često donose svoju ranjenu dušu Bogu, da ih iscijeli, doživljavaju stalnu kvalitetnu promjenu svojih duša, koja se očituje u rastu u plodovima Duha. Budući da smo izloženi povređivanju dokle god živimo u tijelu i svijetu, to nam je iscjeljenje ili utjeha Duha potrebna neprestano (trajno). Nutarnje iscjeljenje je silno važno u duhovnome rastu svakog vjernika i zato Isus tako snažno naglašava ulogu Duha Svetoga kao utješitelja.

Sigurno je da ni jedan psihijatar ili psiholog ne može tako uspješno liječiti ljudsku psihu kao Duh Sveti. A Bog je dao i liječnike, i nikako ne trebamo odbaciti i tu vrstu Božjega blagoslova. U svakome slučaju, najbolje je kad imamo i jedno i drugo. Kad se darom jezika služimo kao molitvom za nutarnje iscjeljenje, možemo biti potpuno sigurni da nećemo ni u čemu pogriješiti, zastraniti ili imati bilo kakove negativne posljedice.

Sigurno je da što ćemo više koristiti Liječnika, to ćemo manje trebati liječnika. Evo i nekih od biblijskih stihova koji nam govore o tome:

Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista, Otac milosrđa i Bog svake utjehe! (2 Kor 1,3)

Bili mi nevoljama pritisnuti, za vašu je to utjehu i spasenje; bili utješeni, za vašu je utjehu – djelotvornu: da strpljivo podnesete iste patnje koje i mi podnosimo. I tako je stamena nada naša o vama jer znamo: kao što ste zajedničari patnja tako ste i utjehe. (2 Kor 1,6-7)

Nadojite se i nasitite na dojkama utjehe njegove da se nasišete i nasladite na grudima krepčine njegove. (Iz 66,11)

Ulomak iz knjige Josipa Lončara Škola molitve 3 – dar jezika. Više o knjizi možete saznati OVDJE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Škola molitve – Dar jezika“

Dar jezika je izvanredna Božja ponuda onima koji „previše rade, a premalo mole”, onima koji su toliko zauzeti poslom za Boga, da ne stignu moliti… Svaki vjernik želi da mu molitva bude plodonosna…

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

O autoru / izvoru

mm

Josip Lončar

Josip Lončar je osnivač i upravitelj Zaklade Kristofori, glavni urednik časopisa Book, te portala Book.hr. Više je godina bio službeni promotor ICCRS-a (Međunarodne službe Katoličke karizmatske obnove iz Vatikana). Tijekom 25 godina djelovanja održao je duhovne obnove u mnogim župama u Hrvatskoj i inozemstvu. Dvadesetak se godina aktivno bavi evangelizacijom u Hrvatskoj i u inozemstvu. Seminare i predavanja je do danas održao na tri kontinenta, u više od 300 katoličkih župa. Poznat je po tome što nakon svojih propovijedi zazove Duha Svetoga da ozdravljanjima i čudesnim znakovima potvrdi Riječ. Gospodin pritom svoju Riječ redovito potvrđuje.

Autor je sljedećih naslova:

Karizma vjere (ovom knjigom Lončar želi uvesti ljude u dimenziju vjere kojom zapravo uzimamo ono što nam je Bog već dao i koja donosi ne samo spasenje već omogućuje da svoj kršćanski poziv živimo u sili Duha Svetoga); Bakina krunica (autorov doprinos razumijevanju ljubavi koju nam Bog daruje preko Marije); Sila odozgor (knjiga o snovima, vizijama i proroštvima po kojima Bog komunicira s čovjekom, te o darovima koje nam po sakramentu potvrde daje Duh Sveti kako bi mijenjao naša srca a s nama i svijet oko nas); Kako povjerovati (knjiga kojom Lončar nastoji pomoći čitateljima da vjerom prime ono što im Bog želi dati, te da bolje razumiju evangelizaciju kako bi u njoj bili uspješniji); Škola molitve 1 – Kako u molitvi upoznati i doživjeti Boga (prvi nastavak serijala); Škola molitve 2 – Razmatranje otajstava krunice (u ovome nastavku čitatelj se kroz praktične primjere poučava razmatranju otajstava krunice u kojem na osoban način susrećemo Boga i njegovu majku ulazeći u svijet evanđelja); Škola molitve 3 – Dar jezika (o ovoj izvanrednoj Božjoj ponudi svakome vjerniku); Krunica (spajanjem „Bakine krunice” i „Škole molitve 2” autor je dobio zaokruženu cjelinu onoga što je htio prenijeti o krunici. Knjiga je namijenjena onima koji zaista žele naučiti razmatrati otajstva koja mole te izmoliti blagoslove sebi i drugima.)

Izdvojeno

PRELISTAJ BOOK

Ponuda

2.6457540988922