Aktualnosti

‘BOŽJE IZNENAĐENJE’ // Brazilci obilježili 300. obljetnicu pronalaska kipa Gospe od Aparecide Kip su, prije 300 godina pronašli ribari u rijeci, a evo što se dogodilo poslije…

1717. godine tri su ribara (Domingos Garcia, Filipe Pedroso i João Alves) krenula u lov, kako bi priskrbili dovoljno ribe za prijem važnih gostiju u Guaratinguetu. Prvi njihov pokušaj bio je bez rezultata – mreže su bile prazne. Otišli su na drugo mjesto zvano Porto Itaguaçu, gdje je Alves bacio svoju mrežu te je izvadio mali glineni kip, bez glave. Zatim je bacio mrežu nekoliko metara dublje i izvukao glavu kipa – prepoznali su lik Blažene Djevice Marije. Bacili su ponovno mreže i postigli izobilni ulov. Kip su nazvali Naša Gospa od Ukazanja (Nossa Senhora Aparecida), jer se „pojavila“ u ribarskim mrežama za vrijeme ribolova. Pronađeni kip postavljen je u kući obitelji Filipa Perdroso.

Prvo čudo

Prvo čudo dogodilo se odmah nakon otkrića kipa pa su se ljudi okupljali pred njim i pjevali, molili krunicu i litanije u kućnoj kapelici obitelji Pedroso. Tu se častila Gospa Aparecida 15 godina. Grad Guaratingueta je 1734. odlučio izgraditi javnu kapelu, koja je otvorena 1745. godine. U narednom razdoblju, dolazili su i hodočasnici izdaleka. 1834. godine sagrađena je nova crkva (stara bazilika) kako bi se zadovoljio sve veći dolazak vjernika hodočasnika. 6. studenog 1888. godine, princeza Isabella posjetila je po drugi put crkvu i darovala kipu plavi plašt i krunu od dijamanata. Bazilika je sagrađena 1908. i nosi naziv manje bazilike.

U srpnju 1930. godine papa Pija XI. Gospu od Aparecide proglasio je Kraljicom i Zaštitnicom Brazila. Baziliku je 1980. posvetio papa Ivan Pavao II. i dao joj ime Male bazilike. Svetište godišnje posjeti preko 8 milijuna hodočasnika – po broju hodočasnika četvrto je svetište u svijetu. Spomendan Naše Gospe od Aparecide slavi se 12. listopada.

[1]

‘Božje iznenađenje’

Tom prigodom, papa Franjo jučer je uputio video-poruku brazilskom narodu. Papa je podsjetio da se ove godine slavi 300 godina od Božjeg iznenađenja, odnosno kada su ribari u rijeci Paraíba do Sul pronašli ikonu Djevice Marije od Aparecide, istaknuvši da smo pozvani biti radosni i zahvalni.

Papa je također napomenuo da se za vrijeme svog prvog međunarodnog apostolskog putovanja 2013. godine, molio pred kipom Gospe u Aparecidi, povjeravajući joj svoj pontifikat i spominjući se srdačnog dočeka brazilskog naroda. Budući da nije mogao prisustvovati svečanom slavlju, Papa je imenovao kardinala Giovannija Battistu Rea svojim izaslanikom.

Makar nisam fizički prisutan – rekao je Sveti Otac – želio bih izraziti svoju privrženost prema ovom ljubljenom narodu posvećenom Majci Isusovoj. U Aparecidi se učimo čuvati nadu i živjeti u radosti, dopuštajući da nas Bog iznenadi. Nada je vrlina koja treba prožimati srca onih koji vjeruju, naročito kada smo okruženi očajničkim situacijama koje nas nastoje obeshrabriti. I danas su Brazilu potrebni muškarci i žene puni nade i čvrsti u vjeri, koji će svjedočiti da je ljubav, koja se očituje u solidarnosti i dijeljenju, jača i svjetlija od tame sebičnosti i korupcije – zaključio je papa Franjo.

[2]

Priredila Gabriela Jurković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh