Humor

ŠALE „DOBROG PAPE”

Sjedio je pored nedolično odjevene gospođe pa joj dao jabuku… Poznat je smisao za humor tzv. „dobrog pape”, svetog Ivana XXIII. Crkva ga pamti kao mudrog, dobroćudnog i šaljivog, te kao onog koji je sazvao Drugi vatikanski sabor. Zabavite se uz ove anegdote iz njegova života

10 šala Pape Dobrog koje će vam razvedriti dan

Nije to natjecanje za ljepotu

Prolazeći rimskim ulicama za konklave, čuo je kako žena kojoj je upala u oči njegova tjelesna punoća govori:
‒ Bože moj, što je debeo!
Kardinal Roncalli se okrenuo i odgovorio joj:
‒ Gospođo draga, konklave nisu natjecanje za ljepotu!

Ja sam samo njegov sluga

Za vrijeme jedne audijencije Papi Ivanu se predstavila neka časna majka s nekoliko sestara ovako:
‒ Svetosti, ja sam poglavarica Duha Svetoga (misleći na Red Duha Svetoga).
Papa joj se slatko nasmiješio te se našalio:
‒ Blago Vama, časna majko, ja sam samo Njegov sluga!

Eva je opazila da je gola tek kada je pojela jabuku

Za vrijeme kad je bio apostolski nuncij u Parizu, pozvali su ga na svečani ručak. Sjedio je tada pored jedne lijepe gospođe, koja je bila previše razgolićena. Nakon što su na stol donijeli voće, on uzme jednu jabuku te ju pruži toj gospođi. Ona se začudi, no on reče: „Izvolite, gospođo. Eva je opazila da je gola tek kada je pojela jabuku.”

Gdje nema konja, kaskaju magarci

U svojoj velikoj skromnosti, mosinjor Roncalli nije mogao vjerovati da je dostojan položaja tolike važnosti – koji je tražio vrlo vještu diplomatsku mudrost – kao što je apostolska nuncijatura u Francuskoj tek po njenu oslobođenju.
Pišući bergamskom biskupu, sjetio se stoga, primjenjujući ga na sama sebe, stiha Merlina Coccaja: „Gdje nema konja, kaskaju magarci“.

Koja me budala šalje tamo?

Monsinjor Roncalli, nuncij u Turskoj, stvarno nije imao volje ići u Pariz. Osjećao se nedostojnim te teške misije. Kad je doznao za to imenovanje, pođe zlovoljan u Rim. Budući da su se u Vatikanu čudili njegovu slabom zanosu, izjavi bez komplimenta:
‒ Koja me budala šalje tamo?
Kako se posramio kad je doznao da je ta „budala“ bio osobno papa Pio XII.

Nesanica

Kada je neki tek postavljeni biskup bio primljen u privatnu audijenciju, potuži se papi Ivanu XXIII. da mu teret nove službe donosi nesanicu. Ivan mu ljubazno reče:
‒ Ta ista stvar dogodila se i meni prvih nekoliko tjedana moga pontifikata, ali tada mi se u snu pojavio anđeo čuvar i prošaptao: „Giovanni, ne uzimaj samoga sebe toliko ozbiljno”. Odonda uvijek izvrsno spavam.

Ali ja to činim zato da mi nitko ne smeta

On radi po nekim pravilima, ali bez stroge metode, talijanski. Ponekad ustane u dva sata ujutro, sjedne u svoj ured i radi do pet sati, a onda se odmara jedan sat. U svojim običajima nije promijenio ništa. Prelati iz njegove okolice malo su tim bili zbunjeni, pa mu rekoše da su i oni spremni raditi noću.
‒ Ali ja to činim zato da mi nitko ne smeta ‒ odgovori im on.

Papa može postati svatko

Prilikom posjeta jednoj bolnici, upita malog dječaka što bi želio postati kad odraste. Dječak odgovori kako bi volio biti ili papa ili policajac.
‒ Ja bih na tvom mjestu postao policajac ‒ reče Ivan XXIII. ‒ Papa može postati svatko; pogledaj samo mene!

Povišica

Kako se uvijek brinuo za dobrobit drugih, Ivan je jednom zapitao kolika je plaća njegovih „sediara“ (nosača papine nosiljke). Kada mu je priopćen iznos, malo se zamislio kao da se prisjeća eterične figure svoga prethodnika, Pija XII. Tada reče:
„Morali bi dobiti povišicu, da im se nadoknadi porast papinske težine“.

Najdosadniji

Papa Ivan nikada nije zaboravio težak život svojih roditelja, siromašnih vinogradara. Čuvši nekog političara kako nakon izgubljenih izbora proriče svoju propast, Papa ga ohrabri govoreći da političari uvijek ili dobivaju ili gube. Zatim je dodao:
„Postoje tri načina da se čovjek upropasti: žena, kockanje i zemljoradnja. Moj je otac izabrao najdosadniji od ta tri.“

Najčitanije

Na vrh