Brak i odnosi

LJUBAV I POŠTOVANJE

Kako dešifriranje poruka koje šaljete jedno drugome može spasiti vaš brak „Sve što znamo je neprestano se svađati, a obično i ne znamo zbog čega.” Svih ovih godina pokušavam objasniti parovima da glavni dio odgovora na ovo pitanje leži u ispravnom dešifriranju poruka koje si muškarci i žene međusobno odašilju

Kako dešifriranje poruka koje šaljete jedno drugome može spasiti vaš brak

Foto: Shutterstock

 

„Svi me poštuju osim tebe. Ti se samo želiš svađati”

Dopustite da istaknem ženama da, kada muškarci čuju njihov negativni komentar, odnosno kritiku, ne treba im dugo da to shvate kao izraz prijezira prema onome što ih čini muškarcima. Ne zaboravite da muškarci nose plave slušne aparate i, kada mu žena šalje ružičaste poruke koje probadaju njegovu cijev za dovod zraka, ona počinje propuštati te on ubrzo kaže sam sebi: „Ne zaslužujem ovakvu vrstu razgovora. Svi me poštuju osim tebe. Ti se samo želiš svađati. Tako bih želio da prestaneš govoriti.”

Ona sad već pomišlja da ima sve potrebne razloge za rastavu

Kada muž to više ne može podnijeti, odlazi od nje bez riječi i to je njegov završni udarac. Možda je i punim plućima i iz sveg glasa povikao: „Ne volim te!“ Žena je tada izvan sebe. Kao prvo, s njegove strane ne osjeća ljubav, a kao drugo, samo mu se pokušala približiti s ljubavlju radeći nešto za njega. Tada joj se on pokazao kao najveći neprijatelj koji se prema njoj odnosi bez imalo ljubavi i u takvom je stanju on ostavlja ondje. Sada je bilo dosta! Ona sad već pomišlja da ima sve potrebne razloge za rastavu. (No ako dobro promisli, shvatit će da je ona zapravo sve započela svojim kritiziranjem.)

Oboje imate dobru volju, ali ne uspijevate dešifrirati poruke koje jedno drugome šaljete?

Često oba supružnika imaju dobru volju, ali ne uspijevaju dešifrirati poruke koje jedno drugome šalju. Ona kritizira jer joj je stalo do njega, ali jedino što on čuje jest da je time izrazila svoje nepoštovanje prema njemu. On se udaljuje kako njihov sukob ne bi poprimio još gore razmjere, što je častan potez, ali ona iz njegova ponašanja iščitava samo da joj je on uskratio ljubav.

„Kada bi bio dovoljno muško da možemo popričati, tada bismo već krenuli u smjeru rješavanja problema”

U ovome trenutku žene koje čitaju ove retke misle: „Ah, da muškarci barem nisu tako nezreli… Kada bi moj muž bio dovoljno muško da možemo popričati i istjerati stvari na čistac, tada bismo već krenuli u smjeru rješavanja problema.” Možete tako razmišljati i razumijem zašto razmišljate na taj način, ali nažalost, to ne može nimalo promijeniti muškarca. Ovaj muški stav ima mnogo dublje korijene nego činjenica da su muškarci možda nezreli ili ponosni. Muškarci imaju svoj kod časti. Kada žena muškarcu, koji je po prirodi dobronamjeran, uputi kritiku, on se ne želi svađati ni fizički ni verbalno. Takav će muškarac, primjerice, kada ga žena kritizira, mirno i tiho sjediti, što će ženu još više razljutiti. Ako njezin izravni napad nije upalio, ona će ga odmah proglasiti hladnim i bezosjećajnim.

„Ne mogu vjerovati da se prema meni odnosi bez imalo poštovanja”

U međuvremenu, on razmišlja ovako: „Ne mogu vjerovati da se moja žena prema meni odnosi bez imalo poštovanja, štoviše, s pravim prijezirom. Jedino što ona meni ima reći jest to da joj ne pokazujem ljubav.” (…)

„Sve što znamo je neprestano se svađati, a obično i ne znamo zbog čega”

U ovakvoj se situaciji vrlo često nađu svi supružnici koji zapravo imaju dobre namjere, štoviše, upravo se zbog toga osjećaju slobodnijima bez ustručavanja izreći ono što ih smeta. Većina muževa i žena koji su zapeli u ludom krugu ima dobre namjere, samo ne znaju kako da to izraze. I tako većinu takvih parova ta luda vrtnja dovede do razdvajanja i rastave. Neki od bračnih parova koji mi dođu na savjetovanje posvađaju se preda mnom. Tako da ponekad znam intervenirati: „Sad je dosta! Gospodine, dopustite mi da vas nešto pitam, ima li vaša žena dobre namjere prema vama i ostalim ljudima? Biste li joj povjerili djecu?”

„Da, naravno.”

Nakon toga pitam ženu: „Ima li vaš muž dobre namjere prema vama i ostalima i biste li mu povjerili djecu na čuvanje?“

„Naravno.”

„Onda, što nije u redu s vama dvoma? Kako se vas dvoje dobronamjernih ljudi može ovako odnositi jedno prema drugome?”

Muž i žena znaju se pogledati tražeći odgovor na to pitanje: „A zašto nam vi to ne biste rekli? Sve što znamo je neprestano se svađati, a obično i ne znamo zbog čega.”

Ključ je u ispravnom dešifriranju poruka

Svih ovih godina pokušavam objasniti parovima da glavni dio odgovora na ovo pitanje leži u ispravnom dešifriranju poruka koje si muškarci i žene međusobno odašilju. Kad god se žena žali, kritizira ili plače, ona svome mužu u šiframa odašilje ovu poruku: „Želim tvoju ljubav!“ Kad god muškarac s njom grubo razgovara ili ponekad uopće ne priča, on joj u šiframa odašilje ovu poruku: „Želim tvoje poštovanje.”

Sad već uviđamo koliko je ovo dešifriranje međusobnih poruka bitno, ali na putu do mira još uvijek stoje neki problemi. Muškarci najčešće odbijaju komunicirati sa svojim ženama koje im se suprotstavljaju zato što se ne osjećaju voljeno. Mnogim je ženama nakon nekog vremena dosta njihovih muževa koji im ne pokazuju ljubav te ih one prestanu poštivati. To su žene koje govore da muževi trebaju zaslužiti njihovo poštovanje, ali naravno, ako na njega krene sjekirom nepoštovanja, osobito kada on pokuša činiti časnu stvar, tada se ništa dobro ne može dogoditi. U sljedećem ćemo poglavlju vidjeti što se zapravo događa između supružnika i kako se suočiti s problemom. (…)

Nastavak teksta možete pročitati u knjizi „Ljubav i poštovanje” autora dr. Emersona Eggerichsa. Do nedjelje, 3. lipnja, knjigu možete nabaviti po sniženoj cijeni od 70 kuna (redovna cijena iznosi 100 kuna). Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

Više o knjizi možete saznati ovdje, a kupiti ju ovdje.

Male grupe (tečajevi) o ljubavi i poštovanju

Kroz male grupe:
✔ brojni su brakovi osnaženi i obnovljeni
✔ mnogi su spašeni
✔ brojni su samci i parovi stvorili snažan temelj za ulazak u bračni život.

Kako se prijaviti?
Svi zainteresirani za sudjelovanje na tečaju mogu se predbilježiti putem e-maila [email protected] ili na broj 095/197-9925 (radnim danom 8 – 16 sati). Prije početka tečaja i formiranja grupe kontaktirat će Vas naš koordinator.

O knjizi „Ljubav i poštovanje“

Uspješnica „New York Timesa” prodana u više od 1 600 000 primjeraka!

OTKRIJTE JEDINSTVENU TAJNU USPJEŠNOG BRAKA!

Najdublja ženina potreba je potreba za ljubavlju – kad je ta potreba ispunjena, ona je sretna.

Muškarčeva najdublja potreba je da se osjeća poštovanim – kad je ta potreba ispunjena, on je sretan. U suprotnome dolazi do sukoba.
Autor daje odgovore i biblijske naputke za ključna pitanja: Zašto dolazi do sukoba u braku? Kako ih riješiti? Kako uživati u novootkrivenoj ljubavi i poštovanju?

 

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Priredila Martina Vidaković; Book.hr

Najčitanije

Na vrh