Svetac dana

3. LISTOPADA

Sveta Teodora Guérin – pomagala je siromasima, nesretnima i bolesnima Već u petnaestoj godini sva briga za obitelj pala je na nju jer su joj oca ubili, a majka je zbog toga potonula u žalost. Ali Teodora nije očajavala, nego je svojim načinom života postala izuzetno uspješna i voljena osoba

Sveta Teodora guérin

Današnja zaštitnica je sveta Teodora Guérin, francuska i američka redovnica, utemeljiteljica Družbe sestara Božje providnosti. Rođena je 2. listopada 1798. kao Anne-Thérèse Guérin, u francuskom selu Étables-sur-Mer. Kći je Laurenta Guérina, časnika u Napoleonovoj mornarici i Isabelle Lefèvre. Vrijeme nakon krvave Francuske revolucije bilo je posebno teško za Crkvu. Djevojčicu je podučavala majka, a prvu pričest primila je u desetoj godini. Već je tada povjerila svećeniku želju da postane redovnica.

Kada je imala petnaest godina, ubili su joj oca, a majka, shrvana bolom, pala je u duboku depresiju. Anne-Thérèse tada je preuzela odgovornost za cijelo kućanstvo – za majku, sestru Marie-Jeanne, kuću i vrt.

Sestre su se nastanile u Indiani, gdje su živjele i radile na jednoj farmi. Ondje je sestra Teodora osnovala novi red, Sestre Božje providnosti

Godine 1823. pristupila je sestrama Božje providnosti i uzela redovničko ime Teodora, a 1831. položila je vječne zavjete. Djelovala je kao učiteljica, ali je usput neprestano pomagala siromasima i nevoljnicima. Na poziv američkog biskupa iz Vincennesa (Indiana), u listopadu 1840. uputila se u Ameriku s još pet sestara svoje družbe.

Otvarala je i ljekarne, u kojima su siromasi mogli lijekove nabaviti besplatno. Bila je izuzetno uspješna, poštovana i voljena osoba

Nastanile su se u naselju Saint Mary-of-the-Woods, u Indiani, gdje su živjele i radile na jednoj farmi. Ondje je sestra Teodora osnovala novi red, Sestre Božje providnosti (Sisters of Providence of Saint Mary-of-the-Woods), i postala njegova poglavarica. Sestre su 1841. otvorile Akademiju za djevojke, najstariji katolički ženski koledž u Sjedinjenim Državama, koji je kasnije izrastao u ugledni fakultet, Saint Mary-of-the-Woods College (Indiana). Majka Teodora osnovala je škole i u mnogim drugim gradovima u Indiani i Illinoisu, te muško i žensko sirotište u Vincennesu (Indiana). Otvarala je i ljekarne, u kojima su siromasi mogli lijekove nabaviti besplatno. Bila je izuzetno uspješna, poštovana i voljena osoba.

Preminula je nakon kraće bolesti, 14. svibnja 1856. u Saint Mary-of-the-Woodsu. Njezine relikvije nalaze se u tamošnjoj crkvi Bezgrešnog Začeća.

U vrijeme Teodorine smrti, njezina redovnička družba narasla je na 67 časnih sestara, devet novakinja i sedam kandidatkinja, a danas broji oko 400 redovnica koje djeluju u Sjedinjenim Državama i Aziji.

Izvor: Župa svetog Nikole biskupa, Jastrebarsko; Book.hr

Priredio Danijel Katanović

Najčitanije

Na vrh