Osobni razvoj

PAKAO OVISNOSTI U OBITELJI

Kako živjeti s alkoholičarom? „Promijeniti možete jedino sebe, nikoga drugog. Promjena mora početi u vašem srcu. Preispitajte svoje osjećaje i dopustite im neka iziđu na površinu…“

Kako živjeti s alkoholičarom?

Foto: Shutterstock

 

 

Svjedočanstva Donne i Anne vrlo dobro opisuju kako Gospodin može, i hoće, promijeniti stvari i okrenuti ih na dobro. To se ne događa preko noći, već je potrebno vrijeme. No, kada iskreno Njemu predamo svu brigu, On se zaista zauzima za nas.

Možda razmišljate ovako: Paula, ali ti uopće nemaš pojma što upravo proživljavam. A to što proživljavam pravi je pakao! Do određene ste mjere u pravu. Nije mi poznat vaš slučaj, ali sasvim sigurno znadem kako pomoći ima!

Prije svega, zamolite Isusa da vam objavi što iz svoje nutrine trebate prinijeti k podnožju Križa. Promijeniti možete jedino sebe, nikoga drugog. Promjena mora početi u vašem srcu. Preispitajte svoje osjećaje i dopustite im neka iziđu na površinu. Smijete Bogu reći da ste ljuti ili povrijeđeni. On to ionako već zna, ali će to priznanje vama donijeti slobodu.

On će spasiti siromaha koji uzdiše,

nevoljnika koji pomoćnika nema (Ps 72,12).

Potom se pomolite da to isto učini za vašega bližnjeg, kako biste svi mogli biti oslobođeni.

Pomaganje i odmaganje

Većina žena koje žive s alkoholičarima ili im pomažu ili odmažu. Pomagati znači podržavati okruženje koje alkoholičaru ide u prilog da nastavi piti.  U tu se skupinu ubraja Annina majka.

Osobe koje alkoholičarima „pomažu“ ustrajati u ovoj ovisnosti:

– nazivaju alkoholičarovog poslodavca lažući o tome zašto nije došao na posao;

– pronalaze opravdanja za ovisnikovo ponašanje pred obitelji i prijateljima;

– „pokrivaju“ alkoholičara kada se ne pojavi na događaju u kojem sudjeluju djeca.

Osobe koje ne žele pomagati ovisniku potiču ga da samome sebi prizna svoju ovisnost i potraži pomoć.

Ako vaš suprug, otac ili neka druga bliska osoba, odbija potražiti pomoć za svoju ovisnost o alkoholu, morate joj iskazati ljubav, ali onu koja se ne da „pridobiti“. Neće biti lako, ali jasno recite da više niste spremni tolerirati način na koji se ophodi prema vama (ili cijeloj obitelji). Ako nastavi po starom, morate se udaljiti sve dok se ne uključi u neki program oporavka i zatraži pomoć.

Ako živite s alkoholičarom, evo nekoliko savjeta kako se lakše nositi s time:

– Zadržite pozitivan i optimističan stav. Nemojte dopustiti da vas povuče za sobom.

– Prestanite preuzimati odgovornost za njegove postupke.

– Ne dopustite da zlostavlja vas ili djecu.

– Pronađite zajednicu u kojoj ćete primati ljubav i podršku.

– Potražite savjet od dušebrižnika te, ako je potrebno, nekoga tko će se i uključiti u cijelu stvar.

Ulomak iz knjige Paule Sandford Iscjeljenje ženinih emocija. Više o knjizi možete saznati OVDJE. Dopuštenje izdavača za prenošenje ulomka vrijedi isključivo za portal Book.hr.

O knjizi „Iscjeljenje ženinih emocija“

Vrijeme je da zavolite sebe… onako kako vas Bog voli.

Možda ste već mnogo puta čuli: „Preboli to!”, no to je lakše reći negoli učiniti. Nitko to ne može posvjedočiti bolje od dušebrižnice, učiteljice i spisateljice Paule Sandford, koja već godinama pomaže ženama (i muškarcima koji ih vole) da zavladaju emocijama i ostvare pobjedu na tom području.

Želite kupiti knjigu ili se informirati o cijeni?

Ako naručujete iz Hrvatske, kliknite na gumb „Kupi knjigu”.

Ako naručujete iz inozemstva, kliknite na gumb „Kupi knjigu iz inozemstva”.

Ako želite pročitati više o samoj knjizi, ili ste je već pročitali pa je želite ocijeniti, molimo Vas da kliknite na gumb „Recenzija”. (Molimo Vas da ocjenjujete samo ako ste knjigu doista pročitali!)

Najčitanije

Na vrh