Vijesti

PRVI TAKAV PODVODNI MUZEJ U SVIJETU! // Kod Trogira otvorena prva postaja „Križnog puta pod morem” „Ovim projektom Hrvatska otvara vrata za nove turističke sadržaje te za privlačenje novih posjetitelja kako ronilaca, tako i hodočasnika”, poručio je potpredsjednik Sabora.

Kod Trogira otvorena prva postaja „Križnog puta pod morem”

Foto: Stations of the Cross

 

Na dubini od oko 4 metra postavljena je prva postaja „Križnog puta pod morem” na morskom dnu u uvali Jelinak zapadno od Trogira.

Završetak postavljanja svih 50 kipova na 14 postaja Križnog puta na području općine Marina planiran je do kraja rujna ove godine.

Idejni začetnik podvodnog muzeja „Križni put pod morem” je ronilac Joško Kandija. Rekao je kako se ovim projektom želi malo više zainteresirati ljude za ronjenje te kako vjeruje da će podvodni muzej postati dio turističke ponude Hrvatske.

„U svijetu postoje podvodni muzeji ali nijedan nije na temu Križnog puta”, naglasio je Kandija dodavši kako zainteresirani posjetitelji već od ponedjeljka mogu razgledati prvu postaju.

Autor svih 50 kipova koji će činiti trajnu postavu izložbe je Valentino Val, vlasnik obrta Lončarstvo Val iz Petrinje Valentin Valenta.

„Kipovi su visine oko 1,8 metara i težine oko tisuću kilograma što znači da ih neće moći srušiti morske struje i da mogu ostati izloženi pod morem vječno. Izrađeni su tehnikom ferocementa, radi se o polusuhom betonu koji se armira”, objasnio Valenta.

Također je rekao kako će svih 50 kipova biti izrađeno ručno bez kalupa što znači da će svaki izloženi kip biti unikat.

Pokrovitelj projekta je Hrvatski sabor. Prva postaja otvorena je u subotu 26. kolovoza, a svečanosti u nedjelju nazočio je izaslanik predsjednika Sabora potpredsjednik Milijan Brkić. On je zaronjavanjem i razgledanjem prve postaje tog Križnog puta i službeno otvorio podvodni muzej. Uvjeren je kako taj projekt ima potencijal otvaranja novog poglavlje za turističku promociju domovine Hrvatske.

„Ovim projektom Hrvatska otvara vrata za nove turističke sadržaje te za privlačenje novih posjetitelja kako ronilaca, tako i hodočasnika”, poručio je Brkić.

Izvor:  Laudato.hr

Priredila: Martina Vidaković (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh