Vjera i znanost

GARIMINO EVANĐELJE // Najstariji evanđelistar čuva se u Etiopiji Najstarija cjelovita sačuvana knjiga evanđelja datira između 330. i 650. godine

Najstariji poznati primjerak ilustriranog evanđelistara stoljećima se čuva u skromnu i zbačenu etiopskom samostanu. Radi se o jednome od dvaju tzv. Gariminih evanđelja, za koje se vjeruje da je starije. Stručnjaci smatraju da je to najstariji primjerak knjige na svijetu čije stranice nisu ispale iz korica.

Prekrasno evanđelje dobilo je ime prema pustinjačkom monahu ocu Garimi, koji je 494. došao iz Carigrada u Etiopiju. Prema legendi, prepisao je evanđelje u samo jednom danu tako što je Bog zadržao sunce da monah može dovršiti svoj posao. Ta se vrijedna rukopisna knjiga otada čuva u Gariminu samostanu u blizini Adwe, u sjevernoj Etiopiji, na nadmorskoj visini od 2000 metara.

To što je knjiga ostala sačuvana veoma je zbunjujuće, s obzirom na to koliko je povijesnih nedaća Etiopija proživjela, a 1930. je samostanska crkva potpuno izgorjela.

Ti tekstovi nisu bili zaboravljeni niti nepoznati u prošlosti. Često ih spominju razni putnici u 20. stoljeću, poput britanske povjesničarke Beatrice Playne. Međutim smatralo se je da su najranije iz 11. stoljeća, ali je radioizotopno datiranje ugljikom otkrilo da jedan od tekstova potječe iz razdoblja između 330. i 650. godine, dakle iz vremena kad je otac Garima došao u Etiopiju.

Autor: Daniel Esparza (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Najčitanije

Na vrh