Osobni razvoj

ZAHVALNOST - ZABORAVLJENA VRLINA

15 citata o zahvalnosti Podsjetimo se da trebamo biti zahvalni...

Foto: Pixabay

 

Zahvalnost je jedna od najmanje cijenjenih vrlina. Često ju se poistovjećuje s lažnim ushitom, naivnošću, pa i njuejdžovskom pozitivnošću. Ali ona nije to. Biti zahvalan znači vidjeti dalje od svojeg ega.

Ako se usmjerimo samo na ono što je negativno u našim životima, zaboravljamo na to da naši životi nisu naši, već da su Božji dar. Odgovor na najveći dar uvijek je jednostavan: zahvalnost za ono što imamo. Zahvalnost može preobraziti svaku situaciju u kojoj se nalazimo.

Ipak, puno je teže gajiti duh zahvalnosti od kukanja na situaciju. Lakše nam je vidjeti ono loše u situaciji ili u osobi nego primijetiti blagoslove i dobro u njima. Možda vam ovi citati pomognu da otkrijete ljepotu zahvalnosti.

„Zahvalnost može preobraziti običan dan u blagdan, pretvoriti rutinski posao u radost i promijeniti ograničene mogućnosti u blagoslov.“ (William Arthur Wards)

„Unaprijed zahvalimo Bogu.“ (Otac Solanus Casey)

„Sjećajmo se prošlosti sa zahvalnošću, živimo sadašnjost s entuzijazmom, veselimo se budućnosti s povjerenjem.“ (Sv. Ivan Pavao II.)

„Molite prije jela. Dobro. Ali ja molim i prije koncerta i opere, čak i prije izvedbe pantomime, čitanja knjige i prije crtanja, slikanja, plivanja, mačevanja, boksanja, šetanja, igranja, plesanja, pa i prije umakanja pera u tintu.“ (G. K. Chesterton)

„Zahvalnost gleda u prošlost, voli sadašnjost te otklanja strah, pohlepu, požudu i ambiciju.“ (C. S. Lewis)

„Borba prestaje kada nastupi zahvalnost.“ (Neale Donald Walsch)

„Uživajte u malim stvarima, jer jednog dana možda shvatite da su bile velike.“ (Robert Brault)

„Ključno je u životu uzimate li stvari zdravo za gotovo ili sa zahvalnošću.“ (G. K. Chesterton)

„Tajna je sreće živjeti trenutak po trenutak i zahvaljivati Bogu što nam svaki dan daje svoju dobrotu.“ (Sv. Ivana Beretta Molla)

„Svijet ima toliko prekrasnih planina i livada, nevjerojatnih vidika i mirnih jezera. Ima toliko zelenih šuma, cvjetnih poljana i pješčanih plaža. Ima toliko zvijezda, izlaza i zalaza sunca svakog dana. Ono što svijetu nedostaje jesu ljudi koji bi to cijenili u tome uživali.“ (Michael Josephson)

„Zahvalnost je bogatstvo. Prigovaranje je siromaštvo.“ (Doris Day)

„Biti zahvalan ne znači da je sve u redu. To samo znači da  sve prihvaćamo sa zahvalnošću.“ (Roy T. Bennett)

„Sreća dolazi kad se prestanemo žaliti zbog svih nedaća koje su nas snašle i postanemo zahvalni zbog nedaća koje nas nisu snašle.“

„Najbolje je kod dara zahvalnosti da što smo više zahvalni, to ga više primamo.“ (Robert Holdon)

„Ako nisi zahvalan na onomu što imaš, zašto misliš da bi bio zahvalniji kad bi imao ono što nemaš?“ (Roy T. Bennett)

Autor: Ruth Baker (Catholic link)

Prijevod: Josip Sinjeri (Book.hr)

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh