Osobni razvoj

'RANJENOST' I LJUBAV

Je li on/ona ‘prava’ osoba za mene?

Foto: Pixabay

 

U vezi si? Ovo je tekst za tebe. Razmišljaš o vezi? Ovo je tekst za tebe. Razočaran/a si u vezu/e u kojima si bio/la? Ovo je tekst za tebe.

Bog nam je dao slobodu u donošenju odluka i vršenju izbora koje redovito činimo, no ono što je posebno važno jest da je On, neovisno o darovanoj slobodi, i dalje aktivan, tj. prisutan u našim životima. Zašto to govorim?

„…da bi dobili od Boga ono najbolje za nas, moramo biti otvoreni promjenama“

Ne vjerujem da Bog sudbinski određuje i namjenjuje jednu osobu drugoj. Ali vjerujem da Bog želi da svatko od nas bude radostan; vjerujem da On želi najbolje i tebi i meni. No da bi dobili od Boga ono najbolje za nas, moramo biti otvoreni promjenama, radu na sebi i ono što je najvažnije – trebamo imati povjerenje u Njega, da će nas učiniti osobama kakvima nas je zamislio kad nas je stvarao. Svatko od nas u sebi nosi neke rane iz svoje prošlosti, stoga je nužno prije bilo kakvog hoda u dvoje, dopustiti Bogu da zaliječi sve, kako bi obostrano darivanje i zajednički život supružnika bio moguć.

U vezi neće opstati osoba koja nije dopustila Bogu da ju liječi i mijenja; ona koja se pouzdaje u vlastite snage, istovremeno gradeći zid boli i nesigurnosti oko sebe, jer je svjesna da se sama neće moći ‘obraniti’. Tu se obično javlja i strah, stoga je svaka prilika za zajedništvom, uz sav mogući trud i volju – nemoguća. Ako to ne vidimo, ne spoznamo, ići ćemo kroz život nezadovoljni, razočarani i u Boga i u sebe. A samo je trebalo otvoriti srce i spustiti se na koljena i pustiti Bogu da djeluje.

„Ljubav će rasti samo ondje gdje su oba srca ispunjena Božjom prisutnošću“

Dokle god ne živiš ispunjenim životom, nećeš moći izgraditi zdravu vezu. I svaka je sumnja ‘alarm’ koji nam Bog upućuje kako bi nas zaustavio, kako bi nas spriječio da skrenemo na krivi put. Ako vidiš da ti još uvijek nisi netko tko se može nazvati „pravom osobom“ za nekoga, nećeš moći ni imati „pravu osobu“ u svom životu. Tvoje će rane i nesređenosti biti prepreka za realizaciju zdravog odnosa. Ali ne zaboravi, On te uvijek čeka i želi mijenjati tvoj život.

Ako si sada u vezi kojoj ne vidiš budućnost, savjetujem ti da izađeš iz tog odnosa. Prestani ranjavati i sebe i osobu do sebe. Ako se dvojiš oko započinjanja veze s nekim, vidiš da nisi spreman/a, ili možda prepoznaješ u osobi do sebe ono što bi možda bilo prepreka za razvoj zdrave veze, sačekaj. Razgovaraj, osvijesti nekome. Ako nije spreman otvoriti se Bogu za promjenu, udalji se prije nego zadobiješ još neku ranu na srcu.

Ljubav će rasti samo ondje gdje su oba srca ispunjena Božjom prisutnošću. A ondje, gdje je Bog – rane zacjeljuju, nada se rađa, dva srca srastaju u jedno. Ako želiš primiti ljubav, prvo otvori srce da se Ljubav nastani u njemu. Onda i nemoguće postaje moguće.

Gabriela Jurković; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh