Svjedočanstva

TAJNA ČUVANA 50 GODINA

Spasio je 669 židovske djece od holokausta – 50 godina kasnije, došli su mu se zahvaliti Winton je svoju tajnu čuvao do 1988. godine, kada je njegova supruga pronašla spomenar s dječjim fotografijama i popisom imena spašene djece…

Svijetom se proširila priča o herojskom činu sir Nicholasa Wintona, Britanca koji je 1938. godine spasio 669 židovske djece od holokausta.

Tko je sir Nicholas Winton?

Sir Nicholas Winton, rođen je 1909. godine u Engleskoj. Odlukom roditelja, koji su bili njemačkog židovskog podrijetla, kršten je u Anglikanskoj Crkvi. Radio je kao burzovni posrednik.

Posjet izbjegličkom logoru

Martin Blake, prijatelj sir Wintona, 1938. godine zamolio ga je da odustane od planiranog skijaškog odmora i dođe u Čehoslovačku, gdje je boravio kao suradnik britanskog Odbora za izbjeglice. Winton je bio svjestan da će se rat u Europi dogoditi, stoga je otišao u Prag, gdje ga je Blake upoznao sa svojim kolegom Doreenom Warinerom, s kojim je dogovorio posjet izbjegličkim logorima u kojima su boravili Židovi i politički protivnici.

Nakon što je čuo za nastojanje da se spasi židovsku djecu iz Njemačke i Austrije, što je rezultiralo činjenicom da je na kraju spašeno oko 10 tisuća djece, Winton je pozvao malu skupinu ljudi da organizira spašavanje djece ugrožene u Čehoslovačkoj, u ožujku 1939.

Sir Nicholas osnovao je Dječji odjel, koristeći ime britanskog Odbora za izbjeglice u Čehoslovačkoj, te je počeo primati prijave od roditelja u hotelu u Pragu gdje je boravio. Zbog velikog broja onih koji su željeli prijaviti svoju djecu, Winton je otvorio ured u središnjem dijelu Praga. Nedugo zatim, sir Nicholas odlazi u London kako bi započeo sa spašavanjem djece.

Transfer djece u Veliku Britaniju

Winton je ulagao velike napore da osigura novac potreban za transfer djece u Veliku Britaniju (50 funti po djetetu), a uz to je morao pronaći i obitelji koje bi preuzele brigu o djeci.

Prvi je prijevoz djece bio avionom iz Praga u London 14. ožujka 1939. godine, dan prije njemačke okupacije Češke. Nakon toga, organizirao je još sedam transporta, željeznicom od Praga preko Njemačke do atlantske obale, zatim brodom preko Engleskog kanala do Velike Britanije. Udomitelji su djecu čekali na željezničkoj postaji u Londonu. Posljednji je transfer bio 2. kolovoza 1939. godine. Nedugo zatim Njemačka je napala Poljsku i Velika je Britanija objavila rat Njemačkoj početkom rujna 1939. Time su završile sve spasilačke akcije.

„Moć dobrote: Nicholas Winton“

Winton je svoju tajnu čuvao do 1988. godine, kada je njegova supruga pronašla spomenar s dječjim fotografijama i popisom imena spašene djece. Sir Nicholas dobio je pismo zahvalnosti bivšeg predsjednika Izraela, pokojnog Ezera Weizmana, te je postao počasnim građaninom Praga. Britanska kraljica Elizabeta dodijelila mu je titulu viteza za njegove usluge čovječanstvu.

O Wintonovu herojskom činu snimljen je i dokumentarac Moć dobrote: Nicholas Winton. Istraživači su otkrili da je djece bilo više od pronađenih 669, jer neka djeca još nisu identificirana. Sir Nicholas umro je 2015. godine u 107. godini života.

Pogledajte kako je izgledao njihov susret. 🙂

Izvor:  Ushmm.org

Najčitanije

Na vrh