Duhovnost

PITAJTE SVEĆENIKA
Je li bacanje buketa i kravate na vjenčanju praznovjerje?

Je li bacanje buketa i kravate na vjenčanju praznovjerje?
Je li bacanje buketa i kravate na vjenčanju praznovjerje?

Kažu da je u srednjovjekovnoj Engleskoj postojao običaj da neudane djevojke, kako bi sudjelovale u mladenkinoj sreći (blagoslovu?), uzmu sebi po dio vjenčanice…

Don Damire,

Moga zaručnika i mene zanima, je li bacanje buketa i kravate praznovjerje? Ima li to ikakvo značenje?

Odgovor:

Poštovana,

Kažu da je u srednjovjekovnoj Engleskoj postojao običaj da neudane djevojke, kako bi sudjelovale u mladenkinoj sreći (blagoslovu?), uzmu sebi po dio vjenčanice. No, s vremenom su vjenčanice postajale sve skuplje, pa bi umjesto toga mladenka bacila buket. Budući da je sada u igri bila samo jedna ‘relikvija’, svaka je djevojka nastojala uhvatiti ga i tako sebi ‘osigurati’ da će upravo ona biti slijedeća. I tako je to potrajalo do danas.

„…Crkva je uvijek bila spremna na pokrštavanje, ili barem toleriranje običaja koji su u društvu već postojali”

S tom razlikom što su, pretpostavljam u ime jednakosti spolova, i muškarci počeli bacati svoje ‘rekvizite’. Čini se da je ovdje najvjerojatnije riječ o pučkom praznovjerju, iako se, osobito danas, često može raditi jednostavno o igri i šali, i uz to načinu da se dođe do jedinstvene uspomene na to vjenčanje.

U svakom slučaju, Crkva je uvijek bila spremna na pokrštavanje, ili barem toleriranje običaja koji su u društvu već postojali, a koji nisu po sebi zli i nepopravljivi. Čini se da i ovi ulaze u tu kategoriju.

Btb,
don Damir

Izvor: Studentski pastoral: SPAS

Priredila: Gabriela Jurković (Book.hr)

O autoru / izvoru

mm

Studentski pastoral: SPAS

Katolički pastoralni ured pri Sveučilištu u Zagrebu gaji poseban pastoral usmjeren prema studentima u studentskim domovima te studentima grada Zagreba. Nastoje poticati i odgajati vjeru i preobraziti srca studenata kroz nauk Crkve, zajedništvo, sakramente i molitvu. Svjesni da je poruka Evanđelja usmjerena svima, trude se poticati otvoreni dijalog te pronalaziti putove za preobrazbu suvremene kulture. Žele oduševiti studente da znaju, vole, žive, slave i svjedoče svoju vjeru kako bi postali pošteni građani i dobri kršćani, na dobrobit društva i Crkve.

Izdvojeno

PRELISTAJ BOOK

Ponuda

1.9607999324799