Duhovnost

BIBLIJSKO ZNAČENJE VLADANJA

Zašto je otac duhovni vođa obitelji Papa Pio XI. govori o ulogama supružnika ovako: „Ako je muža glava, žena je srce, i dok on upravlja, ona polaže pravo da ljubi.“ (Casti Connubi, 27)

Zašto je otac duhovni vođa obitelji

Foto: Shutterstock

 

Sveti Pavao nas uči u Poslanici Efežanima: „Podložni budite jedni drugima u strahu Kristovu! Žene svojim muževima kao Gospodinu! Jer muž je glava žene kao i Krist glava Crkve – on, Spasitelj tijela. Pa kao što se Crkva podlaže Kristu, tako i žene muževima u svemu!“ (5, 22 – 24)

Što znači biti glava obitelji

Možda ne postoji nijedan drugi odlomak Svetog pisma koji bi prouzročio toliko gorčine među slušateljima. Dio te bezrazložno uzrokovane ljutnje bez sumnje proizlazi iz osjećaja da su muškarci i žene u neku ruku proglašeni neravnopravnima. K tomu se to može shvatiti kao nepravedna dozvola dana muškarcima da podlože žene i zaniječu im njihovo dostojanstvo.

Ključno je stoga osloboditi se vlastitog razumijevanja što znači riječ „glava“ i dokučiti što sv. Pavao zapravo želi reći. „Glava“ ovdje nema značenje šefa ili poglavara, već se misli na glavu tijela. Treba imati na umu da sv. Pavao uspoređuje bračne uloge s odnosom Krista i njegove Crkve, tijela Kristova. Znamo da je Isus Krist glava Crkve i da ima vlast, ali također i da je umro da nas spasi. Muževi i očevi pozvani su na takvo požrtvovno vodstvo u obitelji.

Nerazdvojnost glave i srca

Unutar tijela koje je obitelj svaki član ili dio tijela ima posebnu ulogu i odgovornost. Te uloge ne znače da je netko važniji od drugoga, već da su različite, komplementarne funkcije potrebne da bi se sačuvala ljubav i svetost u obitelji. Papa Pio XI. govori o ulogama supružnika ovako: „Ako je muža glava, žena je srce, i dok on upravlja, ona polaže pravo da ljubi.“ (Casti Connubi, 27) Te uloge su nerazdvojne i obje zahtijevaju puno žrtve te međusobne ljubavi i ljubavi za djecu. Obje su nužne i nijedna nije važnija od druge.

Uvijek slijedeći Krista, muževi moraju shvatiti ulogu duhovnog vođe u obitelji ozbiljno. Da bi služili kao vođe, muževi moraju biti ponizni i uzor svoje obitelji, ne posustajući u molitvenom životu i razlučivanju duhova, uvijek ljubeći svoju obitelj, bivajući svjesni da kao što obitelj treba glavu, tako i glava treba srce (svoju ženu) i svoju djecu.

Autor: Caitlin Bootsma  (Aleteia.org)

Prijevod: Josip Sinjeri; Book.hr

Prijavite se na naš newsletter i svaki tjedan primajte najvažnije i najzanimljivije tekstove na svoju e-mail adresu! Prijaviti se možete ovdje.

Najčitanije

Na vrh