Osobni razvoj

IAKO SU MNOGI ODUSTALI, TI NEMOJ! // Kad ti kažu da mrziš – ti zavoli još jače! „Bit će takvih ljudi. Srest ćeš ih na svakom koraku. (…)Koji će ti govoriti što je najbolje za tebe i koji će ti govoriti što da radiš. Koji će ti suditi ako pođeš lijevo, koji će ti suditi ako pođeš desno. Koji će ti suditi ako ostaneš, koji će ti suditi ako pobjegneš. (…) Al' unatoč njima, ti slušaj svoje srce i biraj svoj put. Jedini je.”

Foto: Shutterstock

 

Bit će takvih ljudi. Srest ćeš ih na svakom koraku. Koji će ti govoriti da ne možeš. Da to nije za tebe. Da si malen i slab. Da ima boljih. Da ima većih. Da odustaneš. Da se spustiš. Da se probudiš. Da prestaneš sanjati dok te stvarnost ne ošamari. Al’ ti i dalje sanjaj, a njih pusti da žive. Ako im je to ljepše i draže.

*

Bit će takvih ljudi. Srest ćeš ih na svakom koraku. Koji će te suditi na temelju izgleda. Zbog nekoliko kilograma viška. Zbog nekoliko kilograma manjka. Zbog velikog izrasta. Ispucale kose. Loše frizure. Krivih zubi. Celulita. Rasparanih čarapa. Al’ ti i dalje budi svoj, a njih pusti da navlače svoje maske ljepote i prividnog sjaja. Ako im je to ljepše i draže.

*

Bit će takvih ljudi. Srest ćeš ih na svakom koraku. Koji će se radovati tvojoj nesreći. Koji će ti s figom u srcu poželjeti dobar dan. Čiji će vrhovi biti tvoja dna. Koji će htjeti da ne uspiješ. Koji će te bodriti lažnim osmijehom i plakati s tobom umjetnim suzama. Dvolični ljudi. Koji će ti pružati ruke, a podmicati noge. Koji će ti pljeskati, a da ne dodiruju dlanom o dlan. Al’ ti i dalje vjeruj u one dobre, a njih pusti da se hrane svojom zlobom. Ako im je to ljepše i draže.

*

Bit će takvih ljudi. Srest ćeš ih na svakom koraku. Koji će te gledati svisoka. Puni sebe, a u suštini prazni. S osmijehom izvana, s tugom iznutra. Koji će ti govoriti što je najbolje za tebe i koji će ti govoriti što da radiš. Koji će ti suditi ako pođeš lijevo, koji će ti suditi ako pođeš desno. Koji će ti suditi ako ostaneš, koji će ti suditi ako pobjegneš. Ljudi uvijek sude drugima, rijetko kad vide sebe i kritiziraju svoje postupke. Al’ unatoč njima, ti slušaj svoje srce i biraj svoj put. Jedini je.

*

Bit će takvih ljudi. Srest ćeš ih na svakom koraku. Koji su nekoć bili kao ti. Vječni sanjari. Žestoki borci. Maštovita djeca. Koji su vjerovali da mogu osvojiti svijet, dok ih taj isti svijet nije osvojio. Koji su pali na tuđe podvale, grube riječi i loša predviđanja. Koji su se naglo probudili. Predali rat. Prihvatili stvarnost. Zagrlili moguće. Odbacili ‘nemoguće’. Sad se kaju, sad žale, sad im je krivo. Sad su ogorčeni, ravnodušni i nesretni. Al’ premda su oni odustali, ti nemoj!

I kad ti kažu da ne možeš, ti se usudi još hrabrije.
I kad ti kažu da se utišaš, ti vikni još glasnije.
I kad ti kažu da usporiš, ti ubrzaj svoje korake.

I kad ti kažu da mrziš – vi zavoli još jače!

Najčitanije

Na vrh